Fødevarestyrelsens stækker frygtet fuglesygdom i Næstved
Fuglesygdommen Newcastle disease ramte for godt en måned siden duer og høns i en kolonihaveforening på Ålestokkevej i Næstved og hos en hobbyavler ved Stenstrup. Mere end 1.000 fugle blev aflivet af Fødevarestyrelsen af hensyn til dyrevelfærden og for at undgå smittespredning. Samtidig lagde Fødevarestyrelsen en række restriktioner på både hobbyhønsehold og professionelle besætninger i området. Blandt andet blev det forbudt at sælge æg og flytte fugle i to ti-kilometers zoner rundt om de ramte områder.
Siden er de mange bure blevet rengjort og desinficeret, og fra 6. juli må der igen handles æg og fjerkræ som før myndighederne oprettede beskyttelses- og overvågningszoner i området.
- Det har bestemt ikke været nogen rar oplevelse for de mange involverede at se deres dyr blive aflivet. Men vi har mødt stor samarbejdsvilje og hjælpsomhed. Derfor er det også en stor glæde, at vi nu kan ophæve restriktionerne, så folk kan komme videre med deres enten hobby eller erhverv’, siger veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, Charlotte Vilstrup.
Newcastle disease findes i vilde fugle, også i Danmark. For mange typer af fjerkræbesætninger er der derfor krav om vaccination mod sygdommen, men andre fjerkræejere kan overveje vaccination for at beskytte deres dyr.
Du kan stadig mindske risikoen for, at dit fjerkræ bliver smittet med Newcastle disease ved at undgå kontakt til andre besætninger. Skift også gerne fodtøj inden du går ind til dine høns eller duer.
Husk, at det er lovpligtigt at vaccinere dine duer mod Newcastle disease, hvis de deltager i kapflyvning. Det samme gælder, hvis dine duer eller høns skal på udstilling.
Newcastle disease er ikke farlig for mennesker.
Læs mere om Newcastle disease og reglerne for vaccination her: Newcastle disease (foedevarestyrelsen.dk)
Yderligere oplysninger: Fødevarestyrelsens pressetelefon 2284 4834.
Nøgleord
Information om Fødevarestyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Naturstyrelsen får dispensation fra regler for tilsyn med dyr i naturnationalparker21.6.2025 07:59:34 CEST | Pressemeddelelse
Naturstyrelsen har søgt dispensation fra §9 i Dyrevelfærdsloven og skal nu tilse studene i naturnationalparkerne Fussingø og Gribskov på bestandsniveau. Dispensationen er ikke en lempelse, men en præcisering af vilkårene for tilsyn med stude i naturnationalparkerne.
Nu skal mange hunderacer tjekkes af dyrlægen inden parring3.6.2025 11:20:50 CEST | Pressemeddelelse
Nye regler skal forebygge arvelige lidelser blandt hunde og beskytte tæverne mod for tidlig parring og mange hvalpekuld.
Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker8.5.2025 12:06:36 CEST | Pressemeddelelse
Paptallerkener, pizzabakker og bagepapir købt i udlandet er ofte produceret med PFAS, som kan være sundhedsskadeligt. I Danmark har forhandlerne stort set fjernet problemet med PFAS i fødevarekontaktmaterialer, viser Fødevarestyrelsens kontrol.
Besætning med 10.000 kalkuner i Vesthimmerland er ramt af fugleinfluenza10.4.2025 19:33:41 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har torsdag erklæret udbrud af fugleinfluenza i Aalestrup i Vesthimmerlands kommune i en besætning med omkring 10.000 kalkuner. Allerede torsdag indleder Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen arbejdet med at aflive dyrene. Fjerkræavlere og hobbybesætninger i en radius af 10 km fra den smittede besætning i Aalestrup bliver omfattet af restriktioner.
Lille hønsebesætning i Roskilde kommune ramt af fugleinfluenza1.4.2025 17:55:00 CEST | Pressemeddelelse
I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne. Fjerkræ i hele Danmark skal fortsat være indelukket eller overdækket.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum