Fødevarestyrelsen: Sidste mink bliver gravet op i Kølvrå mandag
Mandag morgen bliver de sidste mink gravet op fra minkgravene ved Kølvrå og kørt til forbrænding. Dermed bliver opgaven med at fjerne de mere end 13.000 tons aflivede mink, som tilbage i november blev gravet ned ved Kølvrå og Nr. Felding, afsluttet som planlagt. Det glæder fødevareminister Rasmus Prehn.
- Jeg er rigtig glad for, at opgaven med at fjerne de nedgravede mink i Kølvrå og Nørre Felding nu er løst. Borgerne i de berørte områder har måtte stå ærgerligt meget igennem, og jeg er lettet over, at tidsplanen holdt, og at lugtgenerne trods sommervarmen var mindre end frygtet, siger fødevareministeren.
Den kommende tid skal entreprenørselskabet bag opgravningerne dække minkrenderne helt til og planere arealerne.
- Målet er, at områderne igen fremstår, som før minkene blev gravet ned, både i Kølvrå og Nr. Felding. Den opgave vil tage lidt tid, fordi arealerne skal have mulighed for at vokse til. Men også den del af opgaven får vi løst, understreger Fødevarestyrelsens indsatschef, Kasper Klintø.
Samtidig med at minkene blev gravet op, har eksterne miljørådgivere undersøgt jorden i området. Ved hjælp af jordprøverne og analyser af grundvandet skal eksperterne nu i gang med at vurdere behovet for miljømæssige afværgeforanstaltninger.
Fakta:
- Den 3. november sidste år besluttede regeringen, at alle godt 15 millioner danske mink skulle slås ned, da sundhedsmyndighederne vurderede, at 'En fortsat minkavl under en igangværende COVID-19 epidemi indebærer en betydelig risiko for folkesundheden, herunder for mulighederne for at forebygge COVID-19 med vacciner'.
- I november blev cirka fire millioner mink blev gravet ned ved Kølvrå og Nr. Felding.
- I december blev et politisk flertal enige om at fjerne de nedgravede mink.
- I maj i år kunne opgravningen gå i gang ved Nr. Felding, fordi en risikovurdering fra Dansk Veterinær Konsortium fastslog, at minkene ikke smitter med COVID-19 efter nedgravning i seks måneder.
- 12. juli bliver de sidste mink gravet op ved Kølvrå.
Yderligere oplysninger:
Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsens pressevagt på 22 84 48 34.
Information om Fødevarestyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Naturstyrelsen får dispensation fra regler for tilsyn med dyr i naturnationalparker21.6.2025 07:59:34 CEST | Pressemeddelelse
Naturstyrelsen har søgt dispensation fra §9 i Dyrevelfærdsloven og skal nu tilse studene i naturnationalparkerne Fussingø og Gribskov på bestandsniveau. Dispensationen er ikke en lempelse, men en præcisering af vilkårene for tilsyn med stude i naturnationalparkerne.
Nu skal mange hunderacer tjekkes af dyrlægen inden parring3.6.2025 11:20:50 CEST | Pressemeddelelse
Nye regler skal forebygge arvelige lidelser blandt hunde og beskytte tæverne mod for tidlig parring og mange hvalpekuld.
Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker8.5.2025 12:06:36 CEST | Pressemeddelelse
Paptallerkener, pizzabakker og bagepapir købt i udlandet er ofte produceret med PFAS, som kan være sundhedsskadeligt. I Danmark har forhandlerne stort set fjernet problemet med PFAS i fødevarekontaktmaterialer, viser Fødevarestyrelsens kontrol.
Besætning med 10.000 kalkuner i Vesthimmerland er ramt af fugleinfluenza10.4.2025 19:33:41 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har torsdag erklæret udbrud af fugleinfluenza i Aalestrup i Vesthimmerlands kommune i en besætning med omkring 10.000 kalkuner. Allerede torsdag indleder Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen arbejdet med at aflive dyrene. Fjerkræavlere og hobbybesætninger i en radius af 10 km fra den smittede besætning i Aalestrup bliver omfattet af restriktioner.
Lille hønsebesætning i Roskilde kommune ramt af fugleinfluenza1.4.2025 17:55:00 CEST | Pressemeddelelse
I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne. Fjerkræ i hele Danmark skal fortsat være indelukket eller overdækket.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum