Fødevarestyrelsen kontrollerer økologi i restauranter, storkøkkener og butikker
Selvom kokken lægger en økologisk hakkebøf i burgeren, så må restauranten ikke sælge burgeren som en økologisk burger med mindre alle de andre ingredienser også er økologiske. Men restauranten må gerne sælge den som "burger med økologisk kød". Reglerne for markedsføring af økologi har fokus på detaljer, men de er klare og logiske.
- Forbrugerne skal kunne stole på, at de økologiske varer er, hvad de giver sig ud for at være, ligesom det er vigtigt, at virksomheder, der sælger økologi, kan konkurrere på lige vilkår. Derfor kontrollerer vi nu, om reglerne er overholdt, når virksomhederne reklamerer med økologi, og om de har den nødvendige dokumentation fra leverandører i form af fakturaer og økologicertifikater, siger enhedschef Henrik Dammand Nielsen.
Fødevarestyrelsen vil bl.a. kontrollere, hvordan storkøkkener og restauranter bruger økologi som salgsargument. Det er f.eks. ikke i orden at skrive "vi anvender fortrinsvis økologisk frugt" eller "alle grove grønsager er økologiske". Virksomheden skal klart angive, hvilke frugter eller grønsager, der er økologiske med fx "retten er med økologiske kartofler og gulerødder".
- I vores kontroller vil vi have særlig opmærksomhed på virksomhedernes beholdning af råvarer. Hvis et take-away-køkken reklamerer med økologiske tomater i sandwichen, så må der ikke være konventionelle tomater i forretningen, for det giver risiko for, at kunden får en sandwich, der ikke lever op til anprisningen, siger Henrik Dammand Nielsen.
Fødevarestyrelsens økologikontrol er rettet mod institutionskøkkener, restauranter og take-away-køkkener samt butikker, som sælger uindpakket økologi som frugt og grønt. I butikker, der sælger uindpakket økologi, vil Fødevarestyrelsen bl.a. undersøge, om butikkerne har styr på dokumentation og skiltning, så forbrugerne kan være sikre på, at de får, hvad de betaler for. Restauranterne kan også forvente at få kontrolleret, om de serverede retter nu også er hjemmelavede, og om de har den særlige kvalitet eller oprindelse, som menukortet lover.
Link til regler og oplysningsmaterialer: Økologi i storkøkkener (foedevarestyrelsen.dk)
Link til omtale af kontrolkampagne: Kontrolkampagner 2023 (foedevarestyrelsen.dk)
Yderligere oplysninger
Journalister kan henvende sig til Fødevarestyrelsens pressetelefon 22 84 48 34
Nøgleord
Information om Fødevarestyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Ramsløgens giftige fætter kan være livsfarlig22.3.2023 11:05:00 CET | Pressemeddelelse
Snart dufter det af ramsløg i de danske skove, men den populære urt kan nemt forveksles med dens giftige dobbeltgænger, liljekonval.
Kvælningsfare: Butikker tilbagekalder flere jellyslik-produkter21.3.2023 16:05:21 CET | Pressemeddelelse
De såkaldte ’Jelly Straws’ kan udsætte børn for kvælningsfare. Fødevarestyrelsen opfordrer forbrugere til at kassere slikket.
Fugleinfluenza i hønsebesætning ved Ramløse17.3.2023 14:57:07 CET | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen afliver i dag omkring 60 gæs, høns og ænder efter fund af fugleinfluenza blandt dyrene.
Ulovligt salg af berigede fødevarer fører til nye kontroller23.2.2023 11:59:55 CET | Pressemeddelelse
Næsten halvdelen af virksomhederne havde ulovlige varer på hylderne, da Fødevarestyrelsen kontrollerede berigede fødevarer i 2020. Fødevarestyrelsen følger op med nye kontroller.
Madtransportører har styr på hygiejnen1.2.2023 13:05:16 CET | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen fandt ingen problemer med hygiejne og opbevaring under kontrol af knap 200 transportører, som leverer måltidkasser og dagligvarer direkte til forbrugerne
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum