Fødevarestyrelsen advarer lokale hønseejerne om fugleinfluenza

Mandag blev 25.000 høns på en stor gård sydøst for Randers aflivet for at forhindre smittespredning. Hønsene var ramt af den meget alvorlige og smitsomme fugleinfluenza H5N8. Udbruddet betyder, at alle i området, der ejer høns og fugle, skal holde dyrene inde og være ekstra forsigtige den kommende tid.
- Vi har etableret en 3 km og en 10 km zone rundt om den smittede gård. Inden for zonerne er der nu særlige begrænsninger for fjerkræbesætninger, som skal hjælpe os med at holde fugleinfluenzaen under kontrol, siger Birgit Hendriksen, chef for Fødevarestyrelsens VeterinærØst.
I 3 km zonen er der bl.a. krav om, at høns og alle andre fugle holdes inde, og at ejere af hobbyfjerkræ og fugle registrerer sine dyr på landbrugsindberetning.dk. Formålet er bl.a. at sikre tæt overvågning, så Fødevarestyrelsen kan reagere hurtigt på nye udbrud tæt på.
Forbud mod at flytte æg, høns og fugle i zonerne
Zonebegrænsningerne betyder bl.a., at det i en periode bliver forbudt at sælge æg eller flytte æg, kyllinger, høns og andre fugle til eller fra ejendomme uden tilladelse fra Fødevarestyrelsen. Ejere og besøgende, der kommer i hønsegårdene skal rense og desinficere fodtøj, så de ikke bringer smitte rundt, og ejere har pligt til at forebygge smittespredning. Hvis der opstår tegn på sygdom blandt fuglene har ejeren pligt til at kontakte Fødevarestyrelsen om mistanken.
Hvis der ikke kommer nye udbrud i området kan zone-beskyttelsen tidligst blive ophævet om 30 dage.
Du kan finde flere oplysninger på foedevarestyrelsen.dk ved at søge på ”zoner ved højpatogen H5 eller H 7 fugleinfluenza”
Om fugleinfluenza
Alle fuglearter kan rammes af fugleinfluenza, men høns og kalkuner er særligt udsatte og udvikler kraftige symptomer. Svømmefugle er generelt mere modstandsdygtige og kan bære på fugleinfluenza uden have symptomer.
Der er ikke rapporteret om smitte til mennesker med de typer af fugleinfluenza, der i øjeblikket cirkulerer i Europa.
Billeder

Information om Fødevarestyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Hundesnoren skal bruges med omtanke – og kun midlertidigt1.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
1. juli træder nye regler i kraft for, hvornår og hvordan hundeejere må binde deres hunde. Målet er at sikre bedre dyrevelfærd og undgå, at hunde står bundet i lang tid uden opsyn.
Naturstyrelsen får dispensation fra regler for tilsyn med dyr i naturnationalparker21.6.2025 07:59:34 CEST | Pressemeddelelse
Naturstyrelsen har søgt dispensation fra §9 i Dyrevelfærdsloven og skal nu tilse studene i naturnationalparkerne Fussingø og Gribskov på bestandsniveau. Dispensationen er ikke en lempelse, men en præcisering af vilkårene for tilsyn med stude i naturnationalparkerne.
Nu skal mange hunderacer tjekkes af dyrlægen inden parring3.6.2025 11:20:50 CEST | Pressemeddelelse
Nye regler skal forebygge arvelige lidelser blandt hunde og beskytte tæverne mod for tidlig parring og mange hvalpekuld.
Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker8.5.2025 12:06:36 CEST | Pressemeddelelse
Paptallerkener, pizzabakker og bagepapir købt i udlandet er ofte produceret med PFAS, som kan være sundhedsskadeligt. I Danmark har forhandlerne stort set fjernet problemet med PFAS i fødevarekontaktmaterialer, viser Fødevarestyrelsens kontrol.
Besætning med 10.000 kalkuner i Vesthimmerland er ramt af fugleinfluenza10.4.2025 19:33:41 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har torsdag erklæret udbrud af fugleinfluenza i Aalestrup i Vesthimmerlands kommune i en besætning med omkring 10.000 kalkuner. Allerede torsdag indleder Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen arbejdet med at aflive dyrene. Fjerkræavlere og hobbybesætninger i en radius af 10 km fra den smittede besætning i Aalestrup bliver omfattet af restriktioner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum