Flere unge skal have en fremtid på arbejdsmarkedet
Ungeindsatsen i Lolland Kommune slog dørene op den 1. august 2019 og har blandt andet medført et systematisk samarbejde med de lokale uddannelsesinstitutioner og styrket det fælles fokus på de unges uddannelses- og beskæftigelsesmål. For den enkelte unge betyder det, at mulighederne for uddannelse og beskæftigelse stiger, og det vil på den lange bane kunne forbedre den enkeltes muligheder for at klare sig godt i livet.
Langt de fleste unge på Lolland klarer sig godt og kan med forældrenes hjælp selv håndtere uddannelsesvalg. Således blev 87,4 procent af 9. klasseeleverne i Lolland Kommunes folkeskoler i 2019 vurderet uddannelsesparate. Det ligger tæt på landsgennemsnittet på 91,8 procent og er et pænt resultat set i lyset af kommunens befolkningssammensætning. Samtidig stiger andelen af unge i Lolland Kommune, som vælger en erhvervsuddannelse, og det samme gælder andelen af unge, der er i gang med en ungdomsuddannelse efter både 3 og 15 måneder efter afslutningen af 9. klasse, som også nærmer sig landsgennemsnittet.
En mindre del af de unge er sårbare eller udsatte og har brug for en ekstra indsats på vejen mod uddannelse og job. Det er dem, Ungeindsatsen har fokus på. Det drejer sig om unge, som har udfordringer med for eksempel alvorligt fravær i folkeskolen, frafald fra en ungdomsuddannelse, sociale forhold i hjemmet eller tegn på mistrivsel – misbrug, psykiske udfordringer eller lignende udfordringer.
Ungeindsatsen skal sikre, at indsatserne omkring den unge koordineres på tværs af uddannelses-, beskæftigelses- og socialområdet og har fokus på den unges uddannelses- eller beskæftigelsesmål. For de sårbare unge betyder det, at de skal modtage en aktiv indsats for hurtigst muligt at få tilknytning til uddannelsessystemet eller arbejdsmarkedet. De unge skal mødes med ambitioner, og de skal i gang med relevante aktiviteter, der kan hjælpe dem på vej mod uddannelse og job.
Formand for Social- og Arbejdsmarkedsudvalget Vibeke Grave siger:
”De unge skal have de nødvendige kompetencer for at kunne klare sig på arbejdsmarkedet. For nogle unge kræver det en langsigtet og tværfaglig indsats, og for andre er en hurtig og afpasset indsats nok. Det er det, vi investerer i med Ungeindsatsen. At flere sårbare og udsatte unge får en fremtid på arbejdsmarkedet. Det er godt for den enkelte unge, men det er også vigtigt, at flest muligt bidrager til vores fælles samfund".
Ungeindsatsen har foreløbig igangsat følgende projektsamarbejder med FGU Lolland-Falster, Maribo Gymnasium og CELF om at forebygge frafald og nedbringe antallet af afbrud. Desuden er et samarbejde med SOSU Nykøbing Falster på vej.
Formand for Børne- og Skoleudvalget Signe Lund siger:
”Der er mange veje til at lykkes. Det er positivt, at stadig flere af vores unge går i gang med en ungdomsuddannelse og ikke mindst en erhvervsuddannelse. Men det er også vigtigt, at vi er klar og griber de unge, der falder fra en ungdomsuddannelse, og at vi hjælper dem tilbage på sporet. Derfor er jeg glad for, at vi har et godt og tæt samarbejde med blandt andre FGU Lolland-Falster, Maribo Gymnasium, CELF og SOSU-skolen i Nykøbing om at fastholde de unge i uddannelse eller hjælpe dem videre til en anden uddannelse eller et job, når der er brug for det. Det er en af vejene til at sikre, at alle unge er i gang og når længst muligt".
Om Ungeindsatsen
Ungeindsatsen er en del af lov om kommunal ungeindsats, der trådte i kraft 1. august 2019 samtidig med en ny national uddannelsespolitik med målsætningen om, at ”alle 25-årige skal have gennemført en uddannelse, være i uddannelse eller være i beskæftigelse”.
Med den nye lovgivning fik kommunerne det fulde ansvar for at gøre alle unge under 25 år parate til at gennemføre en ungdomsuddannelse eller komme i beskæftigelse.
Lolland Kommunes Ungeindsats er for unge mellem 13-24 år, og opgaven er at koordinere indsatsen for de unge på tværs af uddannelses-, beskæftigelses- og socialområdet. Målet er, at alle unge er i gang, at alle unge når længst muligt, og at alle unge mødes af en sammenhængende og tværfaglig indsats. Der er formuleret tre politiske pejlemærker for KUI:
- Alle unge skal være i gang
- Aalle unge skal nå længst muligt
- Alle unge skal mødes af en sammenhængende og tværfaglig indsats
Ungeindsatsen har til huse på Skibsværftsvej 4 i Nakskov og består af:
- Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU)
- KUI Kontaktpersoner
- Rusmiddelkonsulenter
- SSP konsulenter
- Tilbuddet Ung Lolland
Nøgleord
Kontakter
Vibeke GraveFormand for Social- og Arbejdsmarkeds- udvalget
Tlf:25 12 00 04Signe LundFormand for Børne- og Skoleudvalget
Tlf:30 12 37 82Information om Lolland Kommune
Følg pressemeddelelser fra Lolland Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lolland Kommune
Elever som valgte Søllested Skole, da Horslunde Skole lukkede, har fortsat kørsel27.6.2025 10:58:11 CEST | Pressemeddelelse
Klima-, Teknik- og Miljøudvalget har besluttet, at de elever som valgte at starte i Landsbyordningen i Søllested, da skolen i Horslunde lukkede, fortsat kan blive befordret, selvom busrute 774 mellem Horslunde Terminal og Søllested Landsbyordning lukker pr. 29. juni 2025. Ordningen gælder for de elever, som kommer direkte fra den lukkede skole i Horslunde, samt for de elever, der dags dato har ladet sig indskrive i Landsbyordningen i forvisning om, at de kunne køre til skole med bus. Forældrene skal, som hidtil, betale hvad der svarer til buskortet på den tidligere rute. Den særlige aftale om befordring gælder i maksimalt 7 år. Således kan elever, der er indskrevet og starter i 0. klasse efter sommerferien, gøre deres skolegang færdig i Søllested Landsbyordning. Da der er tale om frit skolevalg skal alle eleverne, der benytter ordningen betale et beløb svarende til et almindeligt buskort. Tine Vinther Clausen, der er formand for Klima-, Teknik- og Miljøudvalget, fortæller: "I forbindel
Ny unik partnerskabsmodel vil støtte borgere med svær overvægt og skabe øget trivsel og sundhed gennem social effektinvestering27.6.2025 09:42:53 CEST | Pressemeddelelse
Et unikt offentlig-privat samarbejde med base på Lolland vil skabe bedre livskvalitet og sundere fremtidsudsigter for borgere med svær overvægt i Region Sjælland. Projektet "Et Liv i Balance" er netop søsat og skal vise vejen for fremtidens sundhedsvæsen gennem en ny samarbejdsmodel.
Alle borgmestre i øst står sammen: Byg flåde i Rødbyhavn – Østdanmark har det, der skal til17.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Tjek potentialet i øst. Sådan lyder en fælles opfordring til Regeringen fra samtlige borgmestre på Sjælland og Lolland-Falster, der ønsker at bringe Rødbyhavn i spil som nyt nationalt kraftcenter for Forsvarets flådebyggeri.
Høj kvalitet i kommunens dagtilbud: Børne- og Skoleudvalget sikrer bedre rammebetingelser5.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny tildelingsmodel, ny støttestruktur, ekstra midler og gæstehuse til de mindste. Det er nogle af de tiltag, der skal være med til at skabe en høj faglig kvalitet i kommunens dagtilbud i de kommende år.
Rikke Jensen stopper som direktør i Lolland Kommune2.6.2025 14:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter otte år som direktør i Lolland Kommune er det blevet tid til at prøve noget nyt. Sådan kan regnebrættet gøres op for Rikke Jensen, der har valgt at sige sit job op med udgangen af juni måned. Det betyder i første omgang en omrokering af direktionens ansvarsområder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum