Flere og flere danskere får medicin med tilskud - men regningen lander hos regionerne
Regionernes tilskud til danskernes medicin har i 2022 givet en ekstraregning på 450 mio. kr., og stigningen ser ud til at fortsætte ind i 2023. De hastigt voksende udgifter er opsigtsvækkende ifølge Anders Kühnau, formand for Danske Regioner:
- Når regeringen siger, den vil dække regningen for, at der kommer flere ældre, så overser man udgifterne til ny medicin, der giver mulighed for bedre behandling. For ekstra udgifter på en halv milliard alene til medicin betyder jo, at midlerne til demografi bliver udhulet, siger han, og fortsætter:
- Vi tilbyder hele tiden ny behandling i takt med, der udvikles ny og effektiv medicin til gavn for patienterne, men det trækker store veksler på regionernes budgetter, og det risikerer at fortrænge andre nødvendige udgifter, når der ikke følger penge nok med, fastslår Anders Kühnau.
Medicinudgifter på himmelflugt
Ekstraregningen skyldes særligt den medicin, som udskrives hos de praktiserende læger. Det gælder blandt andet en ny type medicin med stoffet semaglutid, der er udviklet til diabetikere. Ekstraudgiften for denne type medicin var på 189 mio. kr. i 2022, og udgifterne fortsætter med at stige i år.
Foruden de stigende udgifter til diabetes-medicin har regionerne også fået en ekstraregning til bl.a. ADHD- medicin. De seneste tre år er udgifterne til ADHD-medicinen vokset med 34 procent. Anders Kühnau siger om de stærkt voksende medicinudgifter:
- Når vi i regionerne skal tilbyde danskerne de nye og virksomme behandlinger, der hele tiden kommer til, så bliver jeg nødt til at sige, at der følger en regning med. Sundhedsvæsenet er anderledes end mange andre velfærdsområder, da udgiftsvæksten kun delvist skyldes befolkningsudviklingen. Det vil vi rejse overfor regeringen i økonomiforhandlingerne, fortæller han.
Fakta om stigende medicinudgifter
- Når danskere får udleveret tilskudsmedicin på recept på apoteket, betaler regionerne en del af regningen.
- Regionerne har haft stigende medicinudgifter på 450 mio. kr. i 2022. Udgifterne forventes at stige til ca. 850 mio. kr. i 2023. Halvdelen af stigningen i 2022 skyldes medicin med stoffet semaglutid, der fx gives til diabetikere.
- Dobbelt så mange danskere får medicin med semaglutid. I 2022 fik næsten 80.000 personer denne type diabetes-medicin. For tre år siden var tallet 37.000.
For yderligere kontakt Danske Regioners pressevagt på 51 51 18 18 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk
Information om Danske Regioner
Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.
Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Stram aftale på plads om næste års økonomi i regionerne26.5.2023 20:54:06 CEST | Pressemeddelelse
Danske Regioner og regeringen har lavet en aftale om regionernes økonomi for 2024. Det blev en meget stram aftale, som sikrer, at regionerne holder skindet på næsen det næste år.
Ny analyse: En tredjedel af landets hospitaler er alvorligt nedslidte25.5.2023 09:57:46 CEST | Pressemeddelelse
Rambøll skriver i ny analyse, at der over de næste 10 år bliver behov for at investere minimum 27 milliarder i at genoprette nedslidte hospitalsbygninger.
Regeringens besparelser rammer skævt25.5.2023 08:28:46 CEST | Pressemeddelelse
Regionerne bruger en langt mindre andel af deres budget på administration end kommunerne. Alligevel rammes de lige så hårdt af regeringens besparelser på administration. Det er ikke rimeligt, og det vil gå ud over patienterne, mener Danske Regioner.
Regionerne ønsker særskilte midler til hospitalernes cyberforsvar24.5.2023 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Cybertruslen mod hospitalerne er forværret med Ruslands invasion af Ukraine. Danske Regioner opfordrer regeringen til at afsætte særskilt finansiering til cyberforsvar af sundhedsvæsenet i den økonomiske aftale for 2024. Ellers skal pengene fremadrettet tages fra patientbehandlingen, siger 2. næstformand for Danske Regioner, Lars Gaardhøj.
Regionerne er klar til at øge kapacitet og løse udfordringer i sundhedsvæsenet23.5.2023 10:09:10 CEST | Pressemeddelelse
Danske Regioner ser positivt på de initiativer og midler, som regeringen har fremlagt i sin nye sundhedspakke. Det er godt, at regeringen anerkender behovet for at investere i sundhed, siger Danske Regioners formand Anders Kühnau.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum