Beskæftigelsesministeriet

Flere kvinder med ikke-vestlige baggrund arbejder ved siden af kontanthjælpen

Del

Over 1300 ikke-vestlige indvandrerkvinder arbejdede ved siden af kontanthjælpen i april i år. To år før var det 740.

Tusinder har forladt kontanthjælpssystemet de sidste to år, og nu viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet, at de tilbageværende i højere grad arbejder ved siden af deres ydelse.  

Andelen af personer i kontanthjælpssystemet med ordinære løntimer (småjob) er nemlig steget fra 4,7 pct. i april 2016 til 7,3 pct. i april 2018. 

Stigningen gælder især ikke-vestlige kontanthjælpsmodtagere mv., hvor næsten dobbelt så mange - nærmere præcist 91 procent flere - nu arbejder i småjob ved siden af ydelsen end i april 2016. Ser man nærmere på gruppen, kan man se, at især kvinderne har fået en tættere tilknytning til arbejdsmarkedet. Her er andelen i småjob steget med 104 procent, svarende til, at ca. 1.310 ikke-vestlige kvinder nu arbejder i småjob ud af samtlige godt 136.900 personer i kontanthjælpssystemet. I april 2016 var det kun tilfældet for 740 ud af knap 162.600 personer. Der er tale om berørte personer.

De arbejdende kontanthjælpsmodtagere mv. udgør samlet 7,3 procent af hele gruppen. Tilsvarende udgør de ikke-vestlige kontanthjælpsmodtagere mv. med småjob ca. 8 procent af de i alt 44.200 ikke-vestlige indvandrere og efterkommere, som er på kontanthjælp. 

Kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen trådte i kraft i april 2016 som led i jobreform I. Analysen kan dog ikke bruges til at konkludere, at udviklingen skyldes de ændrede regler, da der ikke er tale om en effektanalyse. Det fremgår heller ikke, hvor mange der er omfattet eller undtaget fra timereglen. 

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger: 

- Det er rigtig glædeligt at få bekræftet, at flere nu arbejder ved siden af kontanthjælpen. Især hæfter jeg mig ved, at særligt kvinderne med ikke-vestlig baggrund, som vi jo ved har en udfordring med at komme ind på arbejdsmarkedet, i højere grad er kommet i småjob. 

- Vi har set eksempler på, at småjob kan være et skridt på vejen mod at forsørge sig selv. De, der har stået udenfor arbejdsmarkedet i mange år, får måske ikke et fuldtidsjob fra den ene dag til den anden, men småjob kan være et trin på vejen. Det at få anerkendelsen i form af en lønseddel og at være en del af et fællesskab, kan have en kæmpe betydning for den enkelte.

- Jeg tror, at udviklingen bl.a. skyldes 225-timersreglen, men fremgangen er selvfølgelig også hjulpet godt på vej af gode konjunkturer. Så er det rigtigt, at opgaven med at få ikke-vestlige indvandrere i job langt fra er løst, og jeg så da også gerne, at endnu flere arbejder ved siden af deres ydelse og endnu bedre – kommer helt ud af kontanthjælpen. Derfor har vi også fornylig indgået en stor aftale om sanktioner, der gør det lettere for kommunerne at sikre, at kontanthjælpsmodtagere også står til rådighed for job. Og samtidig kan vi heldigvis også se, at andelen nytilkomne flygtninge, som er i arbejde efter tre år i Danmark, er steget.

Læs mere i den vedhæftede analyse.

Vedhæftede filer

Information om Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesministeriet
Ved Stranden 8
1061 København K

7220 5000http://bm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaards kommentar til ledighedstallet for maj 201928.6.2019 09:26:27 CESTPressemeddelelse

Ledigheden faldt i maj 2019 med 500 personer. Det svarer til en ledighed på 102.500 fuldtidspersoner. Ledighedsprocenten er uændret på 3,7 procent. Det viser den månedlige opgørelse fra Danmarks Statistik. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger: "Det er rigtig glædeligt, at ledigheden fortsætter med at falde. Det skyldes ikke mindst, at vi er i en højkonjunktur, og her er det regeringens hovedopgave at sikre, at flere får glæde af opsvinget. Jeg vil arbejde hårdt for et velfungerende arbejdsmarked, som flest muligt kan blive en del af." "Det handler blandt andet om, at dem med mindst uddannelse får løftet deres kvalifikationer. Det vil vi gøre via en målrettet beskæftigelses- og opkvalificeringsindsats, herunder for de mange unge, som hverken er i job eller i uddannelse. Det er dem, som har det sværest, hvis konjunkturerne vender, og det er samtidig en god investering for virksomhederne, der mangler kvalificeret arbejdskraft." "Endelig vil vi også sikre, at flygtninge og indvan

Beskæftigelsesministerens kommentar til ledighedstallet for marts 20193.5.2019 10:12:40 CESTPressemeddelelse

Ledigheden i marts steg med 500 personer. Det svarer til en ledighed på 103.900 fuldtidspersoner. Dermed er ledighedsprocenten uændret 3,7 procent. Det viser den månedlige opgørelse fra Danmarks Statistik. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger: - Ledigheden er fortsat på et lavt niveau og har trods lille stigning været faldende i en lang periode. Siden juni 2015 er der kommet 21.100 færre fuldtidsledige. - Selv om vi fortsat har lav ledighed og høj beskæftigelse, skal vi ikke bare læne os tilbage og tro, at den hellige grav er vel forvaret. Tværtimod skal vi bruge de gode tider til at få alle med. Derfor er jeg meget glad for, at Folketinget netop har vedtaget at rydde ud i de mange stive regler og proceskrav på beskæftigelsesområdet til gavn for ledige og samfundet. - Samtidig har vi tidligere på ugen igen offentliggjort en ny rangliste over kommunernes indsats, så alle kan se, hvor gode de hver især er til at få folk væk fra offentlig forsørgelse. Jeg vil gerne opfordre ko

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum