Landbrugsstyrelsen

Flere græskar skyder op af dansk jord

Del

Græskarrenes popularitet vokser, og det kan ses ude på markerne. Siden sidste år er arealet til dyrkning af de græskar, vi bruger til halloween, vokset med 20 procent.

*OBS denne pressemeddelelse er nu opdateret med tal for landsdele*

Vi nærmer os halloween, den ubestridte højsæson for at skære uhyggelige motiver i græskar. Og de nyeste tal fra Landbrugsstyrelsen viser, at vores iver for at føre kniven i det bløde frugtkød er stigende.

-       Vores tal viser, hvem der professionelt dyrker græskar, og her er tendensen klar. For alle sorter af græskar er der sket en markant stigning siden 2015, og i år har udviklingen taget et solidt hop for de uhygge-spredende sorter. Så chancen for at møde en græskarmand fra en dansk mark, er virkelig stor i år, siger Peter Byrial Dalsgaard, teamleder i Landbrugsstyrelsen.

Det er primært sorten centnergræskar, der bliver brugt som halloweengræskar, men fører man kniven rigtig, kan der komme græskarmænd ud af de fleste sorter, og nogle egner sig også godt til middagsbordet. Også her er der også vokseværk på markerne.

Mandelgræskar i stærkt comeback

Fra 2015 til 2020 styrtdykkede arealet med mandelgræskar ellers fra 19 til blot én enkelt hektar. Men i år er udviklingen vendt, og det samlede areal med mandelgræskar er steget til hele 33,5 hektar.

-       Vores tal kan desværre ikke afsløre, hvilke græskar der bliver spist, og hvilke der spreder uhygge, men mandelgræskarret er et lækkert spisegræskar, som mange nok kender som spaghettigræskar, så det er måske også en ny madvane, der kan ses på markerne her, siger Peter Byrial Dalsgaard.

Det samlede areal for græskardyrkningen i Danmark breder sig over 387 hektar. Siden 2015 er græskarmarkerne vokset med 65 procent.

Fakta: Samlet græskarareal 

Landsdel Nordjylland

Areal (hektar)

Brønderslev Kommune

11,15

Thisted Kommune

0,41

Aalborg Kommune

0,09

Jammerbugt Kommune

4,99

I alt

16,64

Fakta: Udviklingen i græskarareal

 

Afgrødenavn

2020 (ha)

2021 (ha)

Stigning i procent

Mandelgræskar

0,91

33,52

3.584

Centnergræskar

316,76

347,45

10

I alt

317,67

380,97

20

 Yderligere oplysninger:

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte vores pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.

Information om Landbrugsstyrelsen

Landbrugsstyrelsen
Landbrugsstyrelsen
Nyropsgade 30
1780 København V

+45 33 95 80 00http://lbst.dk/

Følg pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum