Flere græskar skyder op af dansk jord
Vi nærmer os halloween, den ubestridte højsæson for at skære uhyggelige motiver i græskar. Og de nyeste tal fra Landbrugsstyrelsen viser, at vores iver for at føre kniven i det bløde frugtkød er stigende.
- Vores tal viser, hvem der professionelt dyrker græskar, og her er tendensen klar. For alle sorter af græskar er der sket en markant stigning siden 2015, og i år har udviklingen taget et solidt hop for de uhygge-spredende sorter. Så chancen for at møde en græskarmand fra en dansk mark, er virkelig stor i år, siger Peter Byrial Dalsgaard, teamleder i Landbrugsstyrelsen.
Det er primært sorten centnergræskar, der bliver brugt som halloweengræskar, men fører man kniven rigtig, kan der komme græskarmænd ud af de fleste sorter, og nogle egner sig også godt til middagsbordet. Også her er der også vokseværk på markerne.
Mandelgræskar i stærkt comeback
Fra 2015 til 2020 styrtdykkede arealet med mandelgræskar ellers fra 19 til blot én enkelt hektar. Men i år er udviklingen vendt, og det samlede areal med mandelgræskar er steget til hele 33,5 hektar.
- Vores tal kan desværre ikke afsløre, hvilke græskar der bliver spist, og hvilke der spreder uhygge, men mandelgræskarret er et lækkert spisegræskar, som mange nok kender som spaghettigræskar, så det er måske også en ny madvane, der kan ses på markerne her, siger Peter Byrial Dalsgaard.
Det samlede areal for græskardyrkningen i Danmark breder sig over 387 hektar. Siden 2015 er græskarmarkerne vokset med 65 procent.
Afgrødenavn |
2020 (ha) |
2021 (ha) |
Stigning i procent |
Mandelgræskar |
0,91 |
33,52 |
3.584 |
Centnergræskar |
316,76 |
347,45 |
10 |
I alt |
317,67 |
380,97 |
20 |
Yderligere oplysninger
Du er velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressevagt på 4189 2507 eller presse@lbst.dk
Information om Landbrugsstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Plantefonden giver tilsagn for 122,6 mio. kr.: 35 nye projekter skal styrke sektoren for plantebaserede fødevarer23.8.2024 13:00:37 CEST | Pressemeddelelse
Planter skal fylde mere i vores hverdag – både på tallerknerne og i vores måde at tænke mad på. I år er der skruet gevaldigt op for blusset i Plantefonden, der uddeler 122,6 mio. kr. til 35 nye projekter, som bl.a. skal øge kvalitet, tilgængelighed og viden om plantebaseret mad.
Stop madspild: Tonsvis af gammelt brød skal genanvendes til mel og rasp30.5.2024 15:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvert år ryger op imod 30.000 tons brød fra industribagere og detailhandelen direkte i skraldespanden. Det svarer til ca. 5 kilo brød pr. dansker om året. Et nyt projekt vil genanvende overskudsbrød til mel og rasp, så det kan blive til nye fødevarer fremfor at fylde op i affaldscontaineren.
Bi-venligt blomsterflor og utæmmet græs vil brede sig i Danmark til sommer3.5.2024 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal: Der er sket mere end en fordobling i antallet af landbrugere, der har søgt Landbrugsstyrelsen om tilskud til at plante blomster på landbrugsjord og lade græs vokse vildt på markerne. Blomstertæpper sætter kulør på landskabet – men er også godt nyt for biodiversiteten, lyder det fra Anna De Klauman, vicedirektør i Landbrugsstyrelsen.
OptiClean vil optimere håndteringen i grøntsagsvaskeriet og forlænge holdbarheden på dine gulerødder9.4.2024 12:35:00 CEST | Pressemeddelelse
Projektet OptiClean har, med 5,5 mio. kr. fra GUDP, blæst til kamp mod de halvrådne gulerødder i grøntsagsskuffen. En kombination af optimeret polering og håndtering i vaskeriet skal sikre branche, detailled og forbrugere mod unødvendigt madspild.
Nyt register med kortlægning af bigårde skal sikre sunde bier4.3.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fra i dag skal alle biavlere registrere sig igen i et nyudviklet centralt register for at sikre en effektiv inddæmning, hvis der sker udbrud af skadelige sygdomme blandt bierne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum