Fjernvarmens formand: Vi er klar til et mere grønt Danmark
Der skal tempo på udfasningen af russisk naturgas med fokus på den grønne omstilling. Fjernvarmen har en afgørende rolle at spille, og det kræver de bedst mulige rammer, hvis Danmark skal nå i mål med opgaven, beretter Dansk Fjernvarmes formand, Jesper Frost Rasmussen til brancheorganisationens årlige generalforsamling.

Sidste år i 2021 stod Dansk Fjernvarmes formand, Jesper Frost Rasmussen, på talerstolen til generalforsamling i Dansk Fjernvarme og blæste til kamp for den grønne omstilling. Fjernvarmen skulle ud og erstatte naturgasfyr i hele Danmark, og i den grønne sags tjeneste.
På bare et år er kampen for den grønne omstilling ikke blot blevet tydeligere, den er også blevet accelereret med en krig på europæisk grund i Ukraine. En krig, der betyder udfasning af russisk naturgas i Danmark og mere fjernvarme i Danmark.
- Vi skal have udfaset den russiske gas i vores radiator. Og det haster. Der er vores svar, at hvis – og det er et stort hvis – vi får ændret rammevilkår, så kan vi indenfor 5 år konvertere mindst 260.000 af de 400.000 boliger med naturgas. Det er ambitiøst, det ved vi godt. Og ja, det vil nogle steder give udfordringer. Ikke mindst på grund af kraftigt stigende priser på materialer, håndværkere og andre. Men ikke desto mindre er det en bunden opgave, som vi skal i mål med., fortæller Jesper Frost Rasmussen på talerstolen til Dansk Fjernvarmes generalforsamling 2022.
- Jeg ved godt, at vi i nogle år har sagt, at det haster med at få lavet varmeplaner og rullet fjernvarmen ud. Men nu er det alvor. Det næste halve til hele år kan blive helt afgørende for fremtiden. Ikke bare for boligopvarmningen og den enkelte boligejers komfort, men også indretningen af vores energisystem.
Tempoet på udfasning skal hjælpes på vej
Formanden for fjernvarmeselskabernes brancheforening understregede, at nok ligger der en vigtig opgave i at få gennemført den nødvendige varmeplanlægning lokalt. Men det kommer også til at kræve ændrede rammevilkår fra Christiansborg, hvis vi for alvor skal sætte tempo på at udfase den russiske gas.
- Vi har peget på en række forslag, der vil kunne bidrage til at reducere ventetiden på fjernvarme markant. Det gælder blandt andet at få reduceret den kommunale sagsbehandlingstid ved at ophæve reglerne om godkendelse af fjernvarmeprojekter. Indføre en ’fjernvarme-ja-tak ordning”, og målret puljer til små varmepumper til områder udenfor fjernvarmeområder, siger Jesper Frost Rasmussen, der fortsætter:
- Det vil kunne reducere den tid, det tager at udbygge med grøn fjernvarme markant. Det er det, vi har brug for, og som danskerne har en berettiget forventning om, at vi gør.
Fjernvarmen har gjort det før og kan gøre det igen
Da olien skulle ud af boligerne i slutningen af 80’erne og i starten af 90’erne, konverterede fjernvarmen i Danmark over 400.000 boliger på 10 år, med en rekord på 60.000 boliger i 1992. Det kan fjernvarmen gøre igen, hvis den får lov til det, pointerer formanden i sin beretning. Samtidig er Dansk Fjernvarmes medlemmer også klar til at udfase naturgas i fjernvarmeproduktionen.
- Vi skal fortsat omstille fjernvarmeproduktionen til endnu mere grøn energi. I gennemsnit er fjernvarmeproduktionen i dag på 72 procent vedvarende energi. Og vi skal videre end det. Det gør vi samtidig med, at vi bistår med den afgørende samfundsopgave, det er at få udfaset den russiske gas i vores boligopvarmning, fortæller Jesper Frost Rasmussen.
Dansk Fjernvarme er brancheorganisation for alle landets fjernvarmeselskaber og for en række selskaber, der sammenlagt producerer 40% af den fleksible elproduktion. Organisationen er blevet den primære interessevaretager, når det gælder produktion, distribution og transmission af varme i Danmark.
Kontakter
Pressechef Rune Birk Nielsen, tlf. +45 2490 4197 el. rbn@danskfjernvarme.dk
Sofie Karoline HøgedalPresserådgiver
Tlf:+45 22 53 27 44skh@danskfjernvarme.dkBilleder
Information om Dansk Fjernvarme
Dansk Fjernvarme er en af Danmarks største brancheorganisationer og er interesseorganisation for landets ca. 370 fjernvarmeselskaber, der forsyner omkring 65 procent af alle danske boliger med grøn og effektiv varme. Hovedkontoret ligger i Fjernvarmens Hus i Kolding med en afdeling beliggende centralt i København. I dag kommer 72 procent af fjernvarmen fra vedvarende energi, og sektoren har som mål at blive CO2-klimaneutral i 2030.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme
Nyt projekt skal vise vej mod Power-to-X i hovedstadsområdet10.5.2022 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Region Hovedstaden er gået sammen med Aalborg Universitet og tænketanken Grøn Energi om at få kortlagt muligheder og grundlag for at placere et eller flere Power-to-X anlæg i hovedstadsområdet – og udnytte overskudsvarmen til fjernvarme.
Energikonference 2022 - Hvordan ser fremtidens energilandskab ud?25.4.2022 16:27:31 CEST | Pressemeddelelse
For niende år i træk afholdt Maskinmestrenes Forening i samarbejde med Dansk Fjernvarme mandag den største energikonference udenfor hovedstadsområdet i Danmarks energimetropol Esbjerg.
Danmark kan endnu mere, hurtigere og billigere19.4.2022 09:05:51 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens forsyningsudspil ”Danmark kan mere II” sætter nu en retning for den kommende og krævende udfasning af naturgas i Danmark. Brancheorganisation Dansk Fjernvarme ser positivt på de mange ambitiøse initiativer, men hvis målet skal nås, skal planlægningsværktøjer og skarpere prioriteringer konkretiseres, så naturgassen hurtigt kan blive udfaset som varmekilde og erstattet effektivt med grøn og billig fjernvarme.
Ny IPPC rapport - Vi skal huske den grønne omstilling4.4.2022 17:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Energikrisen i Europa kan friste os til at tænke i hurtige løsninger, som ikke understøtter den grønne omstilling. Det må ikke ske, siger Dansk Fjernvarme. IPPC har endnu en gang understreget behovet for, at vi sætter turbo på den grønne omstilling og får nedbragt udledningen af klimagasser betragteligt og hurtigt, så lad os i stedet bruge krisen til at tænke i grønne løsninger.
Højere varmecheck sikrer kontrollerede naturgaskonverteringer30.3.2022 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
De høje energipriser gør det svært for mange husstande at få hverdagen til at hænge sammen. Derfor er varmechecken en håndsrækning til de påvirkede husstande, mens den grønne fjernvarme bliver rullet ud i Danmark, siger brancheorganisation.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum