Det Danske Filminstitut

Filminstituttet søsætter nyt storstilet digitaliserings- og formidlingsprojekt med fokus på dokumentarfilm fra perioden 1960-1990

Del

Det Danske Filminstitut er klar til endnu et massivt ryk for udbredelsen af den danske filmarv. Denne gang med fokus på en helt central periode i dansk dokumentarfilm og med en nordisk formidlingsoverbygning, der skal styrke en fællesnordisk kulturforståelse og udveksling.

Jørgen Leths 'Stjernerne og vandbærerne' med blandt andet Ole Ritter og Eddy Merckx er en af de dokumentarfilm, der vil blive digitaliseret. Foto: Det Danske Filminstitut
Jørgen Leths 'Stjernerne og vandbærerne' med blandt andet Ole Ritter og Eddy Merckx er en af de dokumentarfilm, der vil blive digitaliseret. Foto: Det Danske Filminstitut

Dansk dokumentarfilm står stærkt, både herhjemme og internationalt. Virkeligheden fortalt på film optager os, og Filminstituttets publikumsundersøgelser viser, at kun krimigenren overgår dokumentaren i popularitet, når der streames film derhjemme.

Men mens nutidens 20-30-årige har en rigdom af virkelighedsbilleder fra deres opvækst lige ved hånden, er flertallet af den danske befolkning afskåret fra at se filmdokumentarisme fra den tid, hvor deres barn- og ungdom blev til voksenliv i Danmark. De fleste danske dokumentarfilm fra 1960-90 eksisterer kun som utilgængeligt analogt materiale.

Det bliver der nu rådet bod på. Hen over de næste fire år vil 700 af de bedste værker fra perioden blive digitaliseret og formidlet i Danmark og resten af Norden. Den ekstraordinære indsats skal sikre udbredelsen af filmfortællinger fra en skelsættende periode i dansk dokumentarfilms historie, der ellers ville være gemt og glemt for eftertiden.

'Danmark på film' i nordisk perspektiv

Siden etableringen af Filminstituttets streamingsite for historiske dokumentarfilm, 'Danmark på film', i 2015 er der lagt over 2000 film online, og brugertallet er støt stigende.

Grønland og Island er allerede koblet på, og med det nye projekt videreudvikles sitet til et 'Norden på film', hvor også svenske og norske filmarkiver kan tilgængeliggøre deres dokumentarfilmarv og bidrage til en stærkere fælles nordisk kulturforståelse. Hvordan har skandinaviske filmkunstnere gennem tiden formet deres virkelighedsfortællinger, og hvordan har de respektive landes dokumentarer forholdt sig til emner som atomkraft, ligestilling, indvandring, miljøspørgsmål og generationskløfter?

Direktør for Filminstituttet Claus Ladegaard siger:

"Som kilder til en mangfoldig, let formidlet oplevelse og forståelse af samfundsudviklingen det sidste halve århundrede er dokumentarfilmen uden sidestykke. De kan give et umiddelbart indblik i, hvem vi var, hvad der optog tidligere generationer, hvordan vi har opbygget vores samfund, og hvad vores nutid er rundet af. På den måde er dette projekt i særklasse relevant som løftestang for Filminstituttets ambition inden for filmformidling: Det handler om historiebevidsthed, om at stimulere dialog og debat, om skabelsen af en fælles fortolkningshorisont."

Økonomi

Projektet er muliggjort med støtte fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Augustinus Fonden, der hver især har bidraget med 5 mio. kr. til digitalisering og formidling af de udvalgte film. Herudover har A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal bevilget 3,5 mio. kr. til etablering af en ny nordisk webportal for danske, svenske og norske dokumentarfilm, som skal fremme samhørigheden i Norden og sikre international eksponering. Filminstituttets egenfinansiering udgør 6,1 mio. kr.

Projektet indledes i januar 2023 og vil blive løftet i samarbejde med Nasjonalbiblioteket i Oslo og Svenska Filmarkivet i Stockholm.


Kriterier for udvælgelse

Der skal digitaliseres 700 film ud af i alt 3000 film fra perioden 1960-90. Udvælgelsen sker ud fra tre overordnede kriterier:

  • Nutidig relevans: film om aktuelle emner, som optager store befolkningsgrupper.
  • Kunstnerisk kvalitet: prisbelønnede film og værker af anerkendte filmskabere af begge køn.
  • Mangfoldighed: film, hvis temaer geografisk og demografisk er landsdækkende og relateret til en stor variation af emner og befolkningsgrupper.

1960'ernes nybrud – nye fortællinger, nye stemmer

Den ældre dokumentarisme fra før 1960 er i et vist omfang digitaliseret og formidlet for ekstraordinære finanslovbevillinger siden 2015. Disse film udgør en vigtig kilde til den første halvdel af det 20. århundredes danmarkshistorie.

Men fra 1960 forandres den danske dokumentarfilm, og den moderne dokumentargenre opstår. Den er båret af stærke fortællere som Jon Bang Carlsen, Jørgen Leth og Jytte Rex, der gør op med datidens autoritative fortællestil. De lader nye stemmer komme til orde og portrætterer hverdagen. Både det kritiske og det poetisk eksperimenterende skærpes, og dansk dokumentarfilm sætter fokus på det samfundsmæssigt og kunstnerisk engagerende.

Kontakter

Billeder

Jørgen Leths 'Stjernerne og vandbærerne' med blandt andet Ole Ritter og Eddy Merckx er en af de dokumentarfilm, der vil blive digitaliseret. Foto: Det Danske Filminstitut
Jørgen Leths 'Stjernerne og vandbærerne' med blandt andet Ole Ritter og Eddy Merckx er en af de dokumentarfilm, der vil blive digitaliseret. Foto: Det Danske Filminstitut
Download

Information om Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
Det Danske Filminstitut
Gothersgade 55
1123 København K

+45 3374 3400https://www.dfi.dk/

Det Danske Filminstitut er en kulturinstitution under Kulturministeriet. Vores mål er at skabe de bedst mulige vilkår for, at dansk film, spil og billedbårne fortællinger kan udgøre en bærende kulturfaktor med høj kunstnerisk kvalitet og kulturel værdi, og at fastholde dansk films stærke position i både ind- og udland.

Følg pressemeddelelser fra Det Danske Filminstitut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Danske Filminstitut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum