Fagforening vil tage gennemgribende opgør med beskæftigelsesindsatsen: ”Pengene skal følge den ledige”

Beskæftigelsessystemet skal nytænkes.
Sådan lyder det fra Krifa-formand Eik Dahl Bidstrup, der vil tage et opgør med systemet. Det skal blandt andet ske ved, at pengene til beskæftigelsesindsatsen fremover skal følge den enkelte ledige lønmodtager i stedet for at gå til jobcentret.
- Mange ledige føler sig som en kastebold mellem jobcenter og a-kasse, og det er uholdbart. Derfor vil vi lade det være op til den jobsøgende, om vedkommende vil være tilknyttet jobcentret eller a-kassen i ledighedsperioden, og midlerne til beskæftigelsesindsatsen skal så fremover følge den enkelte lønmodtager, lyder det fra Eik Dahl Bistrup, der anslår, at det vil øge beskæftigelsen.
Staten og kommunen bruger i omegnen af 13,6 mia. kr. om året på landets jobcentre, men ifølge Krifa-formanden kan de midler bruges klogere ved at koncentrere indsatsen ét sted, så den jobsøgende ikke skal møde op til lovpligtige samtaler i både jobcenter og a-kasse, som det er i dag.
- Det er en kæmpe ændring, fordi det betyder, at de ledige ikke automatisk vil komme til jobcentre og a-kasser. De skal derfor hver især yde deres allerbedste for, at det bliver dem, der skal hjælpe den ledige i arbejde. Det vil skabe lidt sund konkurrence mellem jobcentre og a-kasser, som vil komme de ledige til gavn, fordi de vil opleve et langt højere serviceniveau, der gerne skulle munde ud i et job hurtigere end ellers, ligesom det vil gavne samfundet, fordi det vil øge beskæftigelsen, siger Eik Dahl Bidstrup.
Forslaget vil ifølge formanden for Krifa gøre beskæftigelsesindsatsen langt mere målrettet, og de ledige vil ikke skulle bruge unødvendig tid på at stå til regnskab for både a-kasse og jobcenter.
Sæt den ledige fri
Det er blandt andet de gode erfaringer fra Corona-nedlukningerne, der har tydeliggjort systemets mangler for Eik Dahl Bidstrup, og han mener, at det vil være uhensigtsmæssigt at fortsætte ad samme spor, som før pandemien ramte.
- Under Corona-nedlukningerne blev de fleste regler i beskæftigelsesindsatsen suspenderet, og det betød, at sagsbehandlerne pludselig kunne se bort fra systemets stramme regeltyranni. De fik i stedet mulighed for at sætte den enkelte jobsøgende over systemet. I Krifa har vi oplevet, at den store grad af frihed har været værdiskabende for både sagsbehandlerne og de jobsøgende, siger han.
Krifa-formanden slår fast, at samfundet bør trække på de erfaringer.
- Vi mener derfor, at den jobsøgende og sagsbehandleren i de første seks måneder af et ledighedsforløb skal fritages for spændetrøjen af regler. I stedet skal de have friheden til sammen at tilrettelægge et forløb, der giver mening for den enkelte lønmodtager, lyder det fra Eik Dahl Bidstrup, der tilføjer:
- De ledige vil rigtig gerne i arbejde, og det er de færreste, der ligefrem nyder tilværelsen uden job og på dagpenge. Det skal vores folkevalgte forstå. Det nytter ikke med pisk og tvang. De ledige skal trives og motiveres, og det sker bedst, når de mødes med tillid, værdighed og anerkendelse.
Se hele Krifas forslag til nytænkning af beskæftigelsesindsatsen i den vedhæftede PDF.
Nøgleord
Kontakter
Eik Dahl BidstrupFormand
Tlf:40330777eikb@krifa.dkMette ChristiansenPressekontakt
Tlf:28344319mech@krifa.dkBilleder

Vedhæftede filer
Information om Krifa
Krifa er en tværfaglig organisation for danske lønmodtagere og har mere end 185.000 medlemmer. Krifa arbejder hver dag for at fremme arbejdslysten blandt medlemmer, medarbejdere og i samfundet generelt – og det er integreret i alt, hvad organisationen gør. Krifa arbejder mod at blive en moderne arbejdslivsbevægelse ved at se det enkelte medlem og udfordre den klassiske opfattelse af en fagforening og a-kasse.
Følg pressemeddelelser fra Krifa
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Krifa
Krifa: Vigtigt princip om individuel indsats til ledige knæsættes9.4.2025 12:39:18 CEST | Pressemeddelelse
Den netop indgåede aftale om en ny beskæftigelsesreform indeholder en banebrydende og meget principiel ændring i beskæftigelsesindsatsen. For første gang introduceres en individuel tilrettelagt beskæftigelsesindsats, der tager udgangspunkt i den lediges egne forudsætninger for hurtigt at komme tilbage på arbejdsmarkedet, pointerer Jane Heitmann, formand for Krifa.
Regeringen vil ikke digitalisere og sender milliardregning til a-kassemedlemmerne20.3.2025 14:40:49 CET | Pressemeddelelse
Digitale samtaler er lige så effektive som fysiske, når det gælder om at få dagpengemodtagerne tilbage på arbejdsmarkedet. Alligevel fastholder regeringen i sit udspil til de igangværende forhandlinger om fremtidens beskæftigelsessystem, at dagpengemodtagernes første samtale med a-kassen skal gennemføres som et gammeldags fysisk møde. Det politiske krav om fysiske møder med alle ledige dagpengemodtagere tvinger a-kasserne til at opretholde et fintmasket net af filialer, hvilket koster op mod 400 millioner kroner årligt i mistede produktivitetsgevinster, viser ny Krifa-analyse.
Betalt frihed til fertilitetsbehandling er nybrud i ny overenskomst19.2.2025 11:07:00 CET | Pressemeddelelse
Ny overenskomst indeholder familiemæssigt nybrud på arbejdsmarkedet med betalt frihed til fertilitetsbehandling.
Krifa: Obligatoriske samtaler giver underskud – ny reform må sikre individuelt kontaktforløb og metodefrihed til a-kasserne18.2.2025 06:07:00 CET | Pressemeddelelse
Fundamentet i den danske beskæftigelsesindsats har været samtaler. Under mantraet ”samtaler virker” har jobcentre og a-kasser i årtier holdt millioner af obligatoriske samtaler med ledige. Men hovedparten af samtalerne har været en decideret underskudsforretning for samfundet, viser ny Krifa-analyse, baseret på tal fra Beskæftigelsesministeriet gældende for alle a-kasser.
Regeringen sætter en halv million lønmodtagere uden for indflydelse19.12.2024 13:46:21 CET | Pressemeddelelse
Regeringen har sammen med et flertal i Folketinget sendt den danske model mod sit endeligt. Med vedtagelsen af et nyt magtfuldt Arbejdsmarkedsråd, der skal rådgive regeringen om beskæftigelsespolitikken generelt, sættes en halv million organiserede lønmodtagere i strid med intentionerne bag den danske model uden for indflydelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum