Danske BOLIGadvokater

Fælden klapper og pengene forsvinder fra boligkøbers konto

Del

Som boligkøber skal man tage sig i agt for ejendomsmæglere, som vil berigtige handlen på vegne af både sælger og køber. Det betyder nemlig, at sælgers mand – ejendomsmægleren – kan bestemme, hvornår handlen er endelig og frigive købers penge til sælger. Men det er som at sætte ræven til at vogte gæs!

’’I en bolighandel er det almindeligt, at køber og sælger aftaler, at der i forbindelse med handlen skal foretages nogle ændringer eller reparationer, fx et utæt tag eller fjernelse af en olietank. Det er et vilkår for handlen, og skal opfyldes før handlen er endelig. Men hvis olietanken ikke er fjernet, så har sælger ikke opfyldt sin del af aftalen og så skal købers midler jo ikke frigives til sælger,” forklarer Niels Erlandsen.

Hvis man som boligkøber accepterer, at sælgers ejendomsmægler forestår berigtigelsen, skal man  sikre sig, at pengene ikke kan frigives før man selv og ens egen rådgiver kan godkende at vilkårene herfor er opfyldt. 

”Der er talrige eksempler på sager, hvor sælgers mægler har berigtiget handler for både sælger og køber. Det er helt forkert og i strid med ånden i loven om omsætning af fast ejendom. Pengene bør naturligvis ikke kunne frigives før køber og købers boligadvokat har bekræftet, at alle vilkår for handlen er opfyldt”, siger formanden for Danske BOLIGadvokater, Niels Erlandsen.


Det er som at sætte ræven til at vogte gæs!

For at beskytte køberne mener Danske BOLIGadvokater, at der er brug for en ændring af den nuværende lov om omsætning af fast ejendom. Ifølge loven må sælgers ejendomsmægler gerne gennemføre sager af ekspeditionsmæssig karakter for køber – men de må naturligvis ikke rådgive køber, som jo i sagens natur har helt andre interesser end sælger.

Problemet er imidlertid, at mæglers adgang til at varetage opgaver af ekspeditionsmæssig karakter medvirker til at gør det aldeles uklart for boligkøberne, at uafhængig rådgivning er noget, de selv skal sørge for at få.

”At en sælger bestemmer hvornår en handel er i orden og samtidig har adgang til at frigive købers deponerede penge, strider mod al sund fornuft og det kan aldrig betegnes som en ”ekspeditionsmæssig opgave”. Men det er netop hvad der sker i de sager, hvor sælgers ejendomsmægler berigtiger handlen. Det skal der laves om på. Den, der køber, skal have hånd i hanke med, at midlerne først frigives, når sælger har opfyldt alle de vilkår, der er aftalt for handlen - køber bestemmer suverænt over sine penge”, fastslår formanden for Danske BOLIGadvokater Niels Erlandsen.

 

  

5 skarpe råd fra Danske BOLIGadvokater:

1. Underskriv aldrig en købsaftale uden advokatforbehold – spørg din boligadvokat om den korrekte formulering og en fornuftig tidsfrist

2. Foretag altid en grundig besigtigelse af ejendommen – gerne på forskellige tidspunkter af døgnet af hensyn til trafik, støj, lys m.v. Husk at tilstandsrapporten  er en skadesrapport.  Drøft indholdet og konsekvenserne med boligadvokaten.

3. Husk altid at spørge efter energimærke og energiplan. Du skal have disse oplysninger, inden du underskriver købsaftalen. En dårlig energimæssig tilstand bør give udslag i ejendommens pris.

4. Hvis du køber ejerlejlighed eller andelslejlighed, skal du være særligt opmærksom på bl.a. økonomi og kommende vedligeholdelsesprojekter i ejer- eller andelsboligforeningen.

5. Husk at ejendomsmægleren er sælgers repræsentant og at mange ejendomsmæglere og andre rådgivere modtager provision for at sælge andres produkter (fx lån, forsikringer) i tilknytning til handlen!

 

 

Kontakter

Billeder

Download
Formand for Danske BOLIGadvokater, Niels Erlandsen
Formand for Danske BOLIGadvokater, Niels Erlandsen
Download

Information om Danske BOLIGadvokater

Danske BOLIGadvokater
Danske BOLIGadvokater
Vesterbrogade 32
1620 København V

7020 9790https://www.danskeboligadvokater.dk/

Danske BOLIGadvokater er en sammenslutning af advokater med speciale i boligrådgivning. De har som de eneste fået branchens blå stempel som BOLIGadvokater, fordi de udelukkende arbejder efter de etiske regler for køb og salg af fast ejendom, der er aftalt mellem Advokatsamfundet og Forbrugerrådet.

Det betyder bl.a., at en dansk BOLIGadvokat yder uafhængig rådgivning og ikke må repræsentere sælger og køber i samme handel. Og det betyder også, at Danske BOLIGadvokater ikke har alliancer med andre aktører i branchen som fx banker, realkreditinstitutter, forsikringsselskaber m.v. Alle medlemmerne af Danske BOLIGadvokater har et certifikat i bolighandel.

Danske BOLIGadvokater er repræsenteret i følgegrupperne for hhv. huseftersyn og tinglysning.

Foreningen blev stiftet i år 2000 og har i dag godt 140 medlemmer fordelt over hele landet. 

Følg pressemeddelelser fra Danske BOLIGadvokater

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danske BOLIGadvokater

Flere boligkøbere overser mulighed for gratis fortrydelsesret ved digitalt boligkøb23.3.2021 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Med digital signatur kan boligkøbere underskrive købsaftalen med få klik. Bordet fanger efter seks hverdage, hvis det viser sig at være den forkerte beslutning og især førstegangskøbere risikerer at drage forhastede og dyre beslutninger, som kan have indflydelse på resten af deres liv. Mange overser muligheden for at fortryde en bolighandel gratis gennem et advokatforbehold.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum