Få tatovører har styr på blækket

Sidste år gennemførte Sikkerhedsstyrelsen 165 fysiske tilsyn blandt Danmarks tatovører og kosmetiske tatovører, som udfører permanent makeup. Kun to tilsyn blev bestået med bravour.
- Nogle af tatovørerne og de kosmetiske tatovører har svært ved at efterleve tatoveringsloven og må have besøg flere gange. Reglerne er jo blandt andet til for, at kunderne skal opleve god hygiejne, så færre risikerer infektioner efter en tatovering, siger kontorchef Søren Muff, Sikkerhedsstyrelsen.
Sikkerhedsstyrelsen fører tilsyn med overholdelse af tatoveringsloven på vegne af Sundhedsministeriet.
Tjek din tatovør
Ved de 165 fysiske tilsyn i 2021 hos tatovører og kosmetiske tatovører blev der konstateret overtrædelser hos 151 tatovører og kosmetiske tatovører. I langt størsteparten af sagerne, hvor Sikkerhedsstyrelsen konstaterer overtrædelser, retter virksomhederne op efter en dialog.
- Det er lovpligtigt for tatovører at registrere sig hos os, så der er mulighed for at føre tilsyn med, at tatoveringsloven overholdes. Jeg vil råde alle, som overvejer en tatovering, til at gå ind og tjekke, om tatovøren er registreret. Det er ens sikkerhed som kunde for, at tatoveringsstedet er underlagt kontrol, siger Søren Muff.
Generelt gælder det, at hvis forholdene ikke lever op til lovgivningen, så vil tatoveringsstedet få en frist til at rette op. Retter tatoveringsstedet ikke op efter et påbud, så kan det føre til, at stedet modtager et genbesøg fra Sikkerhedsstyrelsen eller i yderste konsekvens politianmeldes. Tatovører, som afsløres i at tatovere uden at være registreret hos Sikkerhedsstyrelsen, bliver altid politianmeldt direkte.
Politianmeldelser
I 2021 førte manglende registrering eller manglende overholdelse af påbud til 42 politianmeldelser. I 2020 meldte Sikkerhedsstyrelsen 55 tatovørsteder til politiet.
- Mange tatovører og kosmetiske tatovører gør sig umage med at overholde tatoveringsloven, men der er også nogle, som vi virkelig skal være over, siger Søren Muff.
Typiske overtrædelser er manglende rengøring, at overfladerne og inventaret ikke har vaskbare overflader og ikke er synligt rene. Forkert opbevaring af blæk eller manglende oplysninger om anvendt blæk.
I statistikken optræder et tatoveringssted flere gange, hvis der har været genbesøg for at konstatere, om der var rettet op på overtrædelser og mangler efter udført vejledning.
Der er pt. 571 registrerede tatovørsteder i Danmark.
Nøgleord
Kontakter
Yderligere oplysninger:
Sikkerhedsstyrelsens pressevagt tlf. 2238 44 51
Billeder

Links
Information om Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51
Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsen går undercover på sociale medier for at stoppe ulovligt salg af lattergas30.6.2025 12:46:32 CEST | Pressemeddelelse
Fra i morgen får Sikkerhedsstyrelsen nye muligheder for at føre kontrol med salg af lattergas. Reglerne skal bremse brugen af lattergas som rusmiddel og forhindre ulovligt salg.
Produkter og tjenester skal være tilgængelige for flest mulige25.6.2025 09:25:36 CEST | Pressemeddelelse
Fremover bliver det lettere for forbrugere at anvende en række produkter og tjenester i hverdagen, også hvis man har en midlertidig eller permanent funktionsnedsættelse. Fra 28. juni 2025 er det et krav at leve op til EU's tilgængelighedsdirektiv og den danske tilgængelighedslov, og dermed kommer der nye krav til fx webshops, computere, betalingsterminaler og streamingtjenester. På nogle områder træder kravene i kraft straks, mens kravene skal anvendes på andre områder, efterhånden som der fx kommer nye udgaver af produkter i handelen.
Styrelser advarer: Ulovlige varer fra ferien eller nettet kan få alvorlige konsekvenser19.6.2025 09:24:45 CEST | Pressemeddelelse
Indførsel og bestilling af ulovlige nikotinprodukter kan føre til bøde, advarer Toldstyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen op til sommerferien.
Hver fjerde butik på Bornholm solgte alkohol eller tobak til mindreårige på Folkemødets første dag13.6.2025 09:12:12 CEST | Pressemeddelelse
Flere butikker overholdt ikke reglerne om salg af alkohol, tobak eller nikotin torsdag under Folkemødet på Bornholm – Sikkerhedsstyrelsen har ført kontrol med unge kontrolkøbere.
Færre butikker solgte alkohol og tobak på sidste skoledag til børn og unge21.5.2025 09:15:50 CEST | Pressemeddelelse
Sikkerhedsstyrelsens kontrol med unge kontrolkøbere på sidste skoledag afslørede færre overtrædelser, end styrelsen normalt ser ved tilsyn med salg af alkohol, nikotin og tobak til mindreårige. Det var dog fortsat næsten hver femte butik, der brød loven.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum