Europas største robotkonference til Odense: Topmøde cementerer dansk robotstatus
Af Jakob Haugaard Christiansen
Universal Robots (UR) var endnu ikke solgt for milliarder til amerikanske Teradyne, og andre fynske robotfirmaer som On Robot og Mobile Industrial Robots (MIR) slet ikke stiftet. Det var status, sidst der var europæisk topmøde for robotfolk i Odense tilbage i 2012.
Nu vender European Robotics Forum (ERF) med deltagelse af op mod 800 roboteksperter så retur til Odense og Danmark. Syddansk Universitet har trukket konferencen til Odense med lokal opbakning fra Odense Kommunes Invest in Odense, den danske robotklynge Odense Robotics og Teknologisk Institut, som arrangerede konferencen i Odense i 2012.
Robotklyngen i Danmark er i de mellemliggende år vokset til den største i Nordeuropa og indtager i dag en international førertrøje på områder som droner, mobile og kollaborative robotter med flere end 10.000 ansatte og 430 virksomheder.
Nyheden blev afsløret onsdag aften i Rotterdam, hvor Universitet i Twente er værter for dette års European Robotics Forum, der er den største robotkonference i Europa.
Globalt netværk
Her deltager også en delegation fra partnerskabet bag næste års danske udgave med Syddansk Universitet i front. Professor Christian Schlette fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på SDU glæder sig over, at det store globale netværksmøde rykker til Odense i 2023.
- Vi er meget glade for, at European Robotics Forum er tilbage i Odense efter 11 år. Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet er et af de stiftende medlemmer af euRobotics. Et afgørende element i opbygningen af et stærkt internationalt netværk på tværs af det europæiske robotsamfund er muligheden for at mødes. ERF føles altid mere som en familiesammenkomst frem for en konference, og vi ser frem til at have vores mangeårige partnere og venner på besøg - samt give unge talenter mulighed for at opleve fællesskabet, siger SDU-professoren, som er formel vært ved og har spillet en vigtig rolle i at få ERF tilbage til Odense.
Han blev i øvrigt valgt ind i bestyrelsen hos netop euRobotics i løbet af ugen.
UR og MIR er i dag firma-forkortelser, som robotfolk verden over afkoder uden problemer, og robotmiljøet i Odense har opnået international anerkendelse. Det er derfor helt naturligt, at euRobotics igen placerer sit årlige træf i Odense den 14-16 marts 2023.
Efter planen bliver koncerthuset Odeon centrum for konferencen, når forskere, udviklere, direktører og beslutningstagere diskuterer aktuelle tendenser og nye løsninger indenfor robotinnovation og kunstig intelligens.
Blåstempler dansk position
Ansøgningen fra SDU er udfærdiget med opbakning fra Invest In Odense, Teknologisk Institut og robotklyngen Odense Robotics. Her er direktør Mikkel Christoffersen svært begejstret for at Odense igen bliver værtsby for den europæiske robotbranches største træf.
- Det er en blåstempling af Odenses og Danmarks internationale førerposition inden for robotteknologi. Verdens førende robotforskere tegner billedet for fremtidens udvikling på netop denne konference, som får stor betydning for den danske robotindustri. Her kan Danmarks robot-, automations- og dronevirksomheder få indblik i fremtidens forskningstendenser – og fremvise deres teknologier til akademikere, investorer og slutbrugere. Det er en unik mulighed for robotvirksomhederne at komme tættere på skelsættende forskning og accelerere deres innovation, siger Mikkel Christoffersen.
Som nævnt var Universal Robots ikke solgt, og søsterselskabet MIR end ikke stiftet, da ERF sidst lagde vejen forbi Odense. Det er dog ikke kun de to firmaers ejer Teradyne, som har lagt millioner for fynsk teknologi. Samlet set er der investeret mere end syv milliarder kroner i robotfirmaer i Odense det sidste årti.
Beslutningen om at rykke fra Rotterdam til Fyn næste år understreger den globale interesse, der er skabt for robotløsninger og droner fra Fyn, siger Joost Nijhoff, direktør i Invest In Odense.
- I Tokyo, Boston og Silicon Valley har man for længst opdaget, at man skal kigge mod Odense, for at følge med udvikling af fremtidens robotter, droner og automation. I Odense er der et unikt økosystem, understøttet af visionære politiker, som har et erklæret mål om at Odense skal være ”Verdens Bedste Robotby” i 2030, siger han.
Fakta
- European Robotics Forum (ERF) er Europas største robotkonference. ERF arrangeres af euRobotics og finder sted en gang om året – næste år med SDU som vært i Odense.
- Første gang var tilbage i 2010, hvor det første europæiske robottræf fandt sted i San Sebastian i Spanien. To år senere besøgte topmødet Odense. Her var der især var interesse for den fynske robotkomet Universal Robots og det akademiske robotmiljø på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på SDU.
- I år finder ERF sted i Rotterdam, hvor det onsdag aften blev afsløret, at værtsbyen næste år igen hedder Odense – det er første gang, at en by bliver vært for anden gang.
- Det er Syddansk Universitet, der har trukket robot-topmødet tilbage til Odense med opbakning fra Odense Kommunes Invest In Odense, robotklyngen Odense Robotics og Teknologisk Institut.
- European Robotics Forum finder sted i Odense med base i Odeon i dagene 14-16. marts i 2023.
To view this video from www.youtube.com, please give your consent at the top of this page.
Nøgleord
Kontakter
Jane Thoning CallesenAfdelingschefDet Tekniske Fakultet
Tlf:93 50 75 40jtca@tek.sdu.dkBilleder
Links
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Psykologi på vestjysk: SDU og Education Esbjerg i banebrydende samarbejde om ny psykologiuddannelse i Esbjerg29.3.2023 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
SDU vil åbne en ny bachelor- og kandidatuddannelse i psykologi ved SDU Esbjerg. Det er målet at lave 75 nye pladser fra 2025. Det bliver samlet 350 studerende, når uddannelsen er i fuldt sving.
På jagt efter nye fortællinger om Europas grænser28.3.2023 11:35:43 CEST | Pressemeddelelse
Grænser præger vores syn på Europa og kan både forene og adskille os europæere. Et nyt EU-projekt med SDU i spidsen skal udforske, hvilke fortællinger vi som europæere konstruerer og bærer rundt på.
»Det ville være uansvarligt af os ikke at have dyr i fangenskab«27.3.2023 10:50:43 CEST | Pressemeddelelse
Hvorfor skal vi have dyr i fangenskab? Fordi når vi kan samarbejde med dyrene, så får vi vigtig viden om adfærd, som kan bruges til at beskytte dyr i naturen, siger biolog Kirstin Anderson Hansen. For at sikre at dyr i fangenskab trives, er der flere ting, man bør have for øje, forklarer hun.
Professor og forskningsleder Søren Thorgaard Skou fra Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet og Slagelse Sygehus, er blevet tildelt Ingeborg og Leo Dannins Legat for Videnskabelig Forskning23.3.2023 13:38:25 CET | Pressemeddelelse
Legatet består dels af en personlig hæderspris som belønning for en fremragende indsats som forsker, og dels af støtte til fremtidig forskning inden for artrose.
28 millioner kroner til stor forskningssatsning i droner og naturbevarelse23.3.2023 11:27:54 CET | Pressemeddelelse
Vi befinder os midt i en biodiversitetskrise, og konsekvenserne kan blive uoverskuelige, hvis vi ikke gør noget ved det. Nu skal Syddansk Universitet stå i spidsen for det interdisciplinære forskningsnetværk WildDrone, der vil undersøge, hvordan autonome droner kan bruges til naturbevarelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum