Europæiske museer mødes om verdens kulturarv

Europæiske museer indeholder store etnografiske samlinger, der består af titusindvis af museumsgenstande fra alle befolkede verdensdele, som er indsamlet igennem de seneste århundreder, og især under kolonitiden.
I det store EU-støttede projekt Taking Care, vil Nationalmuseet og 13 andre europæiske museer og kulturinstitutioner forholde sig til, hvordan museerne på bedste vis i dag kan forvalte den del af kulturarven, som de etnografiske samlinger indeholder – i respekt for samlingerne og med inddragelse af de oprindelige kulturer. Eller, som projekttitlen antyder, på en måde, der drager omsorg for både genstande, brugere og samfund.
Resulterer i ny museumspraksis
Det sker blandt andet på en workshop i København den 14.-16. september med deltagelse af efterkommere fra nogle af de kulturer, museets vigtigste samlinger stammer fra, bl.a. Brasilien, Alaska og Grønland.
Her vil deltagerne mødes med museets fagfolk i dialog om kulturgenstande såsom ceremonielle fjerkapper, arktiske skinddragter og grønlandske husmodeller, ligesom en koreansk tegneseriekunstner vil kaste et blik på religion i Danmarks oldtid.
Workshoppen skal undersøge, hvordan helt forskellige kulturelle perspektiver kan gøre parterne opmærksomme på blinde vinkler og nye muligheder, og ambitionen er at finde ud af, hvilke potentialer, der gemmer sig i samlingerne for at bidrage til at løse nutidens udfordringer – både miljømæssige og kulturelle.
Arbejdet skal på sigt resultere i en ny museumspraksis, hvor museerne påtager sig en mere proaktiv rolle i samarbejdet med oprindelige folk og finder nye måder at bringe samlingerne i spil på.
”Det er utrolig vigtigt for Nationalmuseet at være med, når den internationale museumsverden udvikler sig. Det gælder ikke mindst på de lidt mere komplicerede områder af vores fag som etnografien, der er præget af mange diskussioner om samlingernes ofte koloniale historier. Nu forsøger vi som museer at påtage os en mere proaktiv rolle, hvor vi forholder os til de samlinger, vores museer nu engang har, og forsøger at skabe en ny og bedre museumspraksis for, hvordan genstandene bør forvaltes og formidles – i respekt for og i samarbejde med de oprindelige folk og kulturer, som genstandene repræsenterer,” siger Christian Sune Pedersen, der er forskningschef på Nationalmuseet.
”De etnografiske samlinger rummer et væld af indsigter og menneskelige erfaringer fra vores fælles historie. Vi tror, at de også kan rumme svaret på nogle af vor tids globale udfordringer, og det vil vi drøfte i Taking Care-samarbejdet,” siger Asta Mønsted, Nationalmuseets projektleder på museets del af Taking Care.
Se her program og talere på konferencen. De sidste to dage af konferencen live streames.
FAKTA: Projektet ”Taking Care”
Taking Care er et fire-årigt projekt (2019-2023) mellem 14 europæiske museer og kulturinstitutioner, herunder Nationalmuseet, som handler om at skabe ny viden, at hele koloniale traumer og at samskabe på tværs af kulturer for en mere bæredygtig verden. Projektet har en samlet økonomisk ramme på 30 mio. kr., hvoraf halvdelen er finansieret af EU’s Creative Europe-program. Læs mere her.
Nøgleord
Kontakter
John Fhær Engedal NissenKommunikationsmedarbejderNationalmuseet
Tlf:41 20 68 49jni@natmus.dkBilleder

Information om Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Nationalmuseet er Danmarks kulturhistoriske hovedmuseum. Det ligger i Prinsens Palæ i København, hvor det har haft adresse siden 1849.
Nationalmuseet består foruden af besøgsstedet i København også af en forsknings-, samlings og bevaringsafdeling, der tager sig af konservering og bevaring af Danmarks kulturskatte samt forskning i både kulturhistoriske og naturvidenskabelige emner.
Der er 18 besøgssteder knyttet til Nationalmuseets organisation, som Rane Willerslev er direktør for.
Følg pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Ny vicedirektør for Drift og Administration på Nationalmuseet fundet3.4.2025 09:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Nationalmuseet har ansat Merete Lange som en ny vicedirektør til at styrke organisationens drift og administration.
New Find Links the Sutton Hoo Helmet to Denmark27.3.2025 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
A stamp found with a metal detector on the Danish island of Tåsinge indicates that the iconic helmet from Sutton Hoo in England could have been made in the South Funen archipelago. The find could change what we know about the power balance in Northern Europe in the 7th century, with Denmark playing a more central role than previously thought.
Nyt fund forbinder Sutton Hoo-hjelmen med Danmark27.3.2025 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Et stempel fundet af en detektorfører på den danske ø Tåsinge tyder på, at den ikoniske hjelm fra Sutton Hoo i England kan være produceret i det sydfynske øhav. Det kan ændre vores forståelse af magtbalancen i Nordeuropa omkring 600-tallet, hvor Danmark måske spillede en større rolle end hidtil antaget.
Danske forskere finder sjældent rav i oldtidens Syrien28.1.2025 11:05:00 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Nationalmuseet har opdaget usædvanligt rav fra Østersøen i en 3000 år gammel syrisk grav, der blev udgravet af danske arkæologer for 90 år siden. Ravet vidner om vidt forgrenede handelsforbindelser i oldtiden.
Nationalmuseets besøgssteder slår besøgsrekord – igen21.1.2025 05:30:00 CET | Pressemeddelelse
For andet år i træk slår Nationalmuseets besøgssteder besøgsrekord med mere end 2.150.000 gæster i 2024. Tre steder slår egen besøgsrekord.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum