EU-støtte løste udfordring: Nu sælger fynsk virksomhed højteknologisk udstyr for næsen af konkurrenterne
13 effektive innovationssamarbejder i strukturfondsprojektet ”AutomationsBoost” leverer stærke resultater blandt fynske virksomheder. En virksomhed fra Odense har sikret sig en stærkere position på verdensmarkedet med unik teknologi udviklet i projektet.

Hvis man ser på statistik, kniber det med automatisering og digitalisering i små og mellemstore virksomheder i Syddanmark i forhold til resten af landet. Udviklingen er dog ved at vende, viser resultaterne fra strukturfondsprojektet ”AutomationsBoost”, hvor en række fynske virksomheder har fået skærpet konkurrenceevnen med innovative koncepter, produkter og løsninger.
”Uden innovations-samarbejdet under ”AutomationsBoost” havde det været meget vanskeligt for et lille firma som Blue Unit at nå dertil, hvor vi er i dag.” Henrik Hamann Juel, administrerende direktør i Blue Unit, Odense |
I løbet af fire succesrige år har det EU-støttede projekt opbygget 13 innovative samarbejder mellem virksomheder og videninstitutioner i Syd- og Sønderjylland samt på Fyn. Projektet er netop afsluttet, og de deltagende virksomheder er kommet ud af det med høje forventninger til fremtiden: I løbet af de kommende år venter virksomhederne at skabe mindst 162 mio. kr. i øget omsætning, 66 nye arbejdspladser og en samlet mereksport på 30 mio. kr.
Virksomheder er blevet mere innovative
Og måske vigtigst af alt: En række virksomheder meddeler, at de er blevet mere innovative og har fået mod på mere automatisering og digitalisering efter at have samarbejdet med andre virksomheder og en videninstitution i konkrete udviklingsprojekter.
I Odense mærker administrerende direktør Henrik Hamann Juel boost-effekten af projektet. Hans virksomhed, Blue Unit, gik i et innovationssamarbejde sammen med eksperter fra RoboCluster i Odense og Syddansk Universitet i Sønderborg om at udvikle en ny sensor til virksomhedens kerneprodukt: Avancerede overvågningssystemer til fiskefarme.
”Uden innovationssamarbejdet under ”AutomationsBoost” havde det været meget vanskeligt for et lille firma som Blue Unit at nå dertil, hvor vi er i dag. Vi er meget fokuseret på drift og salg, og udvikling var næppe blevet prioriteret på samme måde, hvis vi selv skulle drive det,” siger administrerende direktør Henrik Hamann Juel.
Projekt styrkede konkurrenceevnen
Akvakultursektoren er en hastigt voksende gren i fødevareproduktionen, og det kræver konstant produktudvikling og innovative produkter at være med på verdensmarkedet. Blue Unit har set potentialet i at måle, analysere og dokumentere store mængder af data, som fiskefarme kan bruge til at sikre en kemisk og biologisk vandkvalitet, der er god og stabil.
98 procent af Blue Units højteknologiske produktion eksporteres til kunder i fortrinsvis USA, Norge, Holland og Mexico, hvor farme med fiskeopdræt er en storindustri. Og den innovative udviklingsproces i ”AutomationsBoost”, hvor virksomheden arbejdede sammen med specialister fra blandt andet SDU i Sønderborg, har styrket virksomheden på eksportmarkederne, vurderer Henrik Hamann Juel.
”Den nye sensor, som vi fik udviklet under ”AutomationsBoost”, er teknologisk helt i topklasse. Sensoren har en væsentligt bedre målehastighed og kalibreringsproces, og det betyder, at vores kunder oplever en væsentligt kortere procestid sammenlignet med andre produkter på markedet. Og forretningsmæssigt ser det godt ud – 2020 bliver et godt år for os,” siger direktøren for Blue Unit.
For projektleder på AutomationsBoost, Peter Lind fra Erhvervshus Syd i Vojens, viser den store interesse for projektet, at automatisering og digitalisering er på dagsordenen i SMV’erne i Syddanmark. Det er blot op til projektudbyderne at finde indgangen til virksomhedernes behov.
”For mange virksomheder fylder drift meget, og især i de mindre virksomheder er innovation ofte afhængig af nøglepersoner, som har travlt eller skifter job. Vores konsulenter har derfor fokuseret på at hjælpe med at sammensætte de helt rigtige innovationssamarbejder og derefter skabe fremdrift og nå milepæle i projekterne,” siger Peter Lind.
Overgår alle forventninger
”AutomationsBoost” har på næsten alle områder været et projekt, der har ramt præcist ned i sydjyske og fynske virksomheders behov. Projektets måltal (herunder) er overgået markant, og projektet er blevet forlænget med et år, fordi interessen for at deltage var så stor:
Aktivitet |
Målsætning |
Realiseret |
Nye innovationssamarbejder |
9 |
13 |
Nye produkter og løsninger |
9 |
13 |
Test og brugerinddragelse af nye produkter/løsninger |
9 |
11 |
Test af udviklede løsningers anvendelighed, sikkerhed og markedspotentiale |
45 |
54 |
Nye innovative virksomheder |
5 |
7 |
Projektet har sat sig varige spor, når man ser på de deltagende virksomheders forventninger til de første fem år efter deltagelsen i projektet. Ud over forventninger til fremgang i omsætning, eksport og arbejdspladser har virksomhederne også i evalueringer givet udtryk for, at deres medarbejderes generelle kompetencer er blevet styrket.
59 pct. melder om øget kompetenceudvikling, 53 pct. føler sig styrket efter innovationssamarbejdet og mener også, at virksomhedens forretningsudvikling er styrket. Endelig oplever 59 pct. et højnet innovationsniveau i virksomheden.
Virksomheder bliver nøje bedømt
En medvirkende årsag til de gode tilbagemeldinger er, at de deltagende virksomheder i ”AutomationsBoost” i lighed med andre tilsvarende projekter med innovationssamarbejde nøje er udvalgt af et bevillingsudvalg, som går ansøgningerne efter i sømmene.
Det skærper virksomhedernes fokus fra begyndelsen, mener Per F. Gøse, business development manager i RoboCluster i Odense, en af projektets samarbejdspartnere.
”Virksomhederne er nødt til at reflektere over, hvad deres key selling point er, hvilket marked de vil tilgå, og ikke mindst hvilke samarbejdspartnere der bedst kan understøtte deres projekt til succes,” siger Per F. Gøse, som selv har siddet i projektets bevillingsudvalg.
FAKTA Om ”AutomationsBoost”
Projektet begyndte i september 2015 og sluttede i februar 2020. Operatør er Erhvervshus Sydjylland i partnerskab med Sønderborg Vækstråd, Syddansk Universitet, Blue Ocean Robotics og Teknologisk Institut (Odense). Desuden samarbejdede projektet med RoboCluster, Odense Robotics og en række lokale erhvervskontorer. Projektet er støttet af EU’s Regionalfond med 7,5 mio. kr. og har et samlet budget inkl. virksomhedernes egenfinansiering på 38,1 mio. kr.
Projektets mål er at styrke innovationen i små og mellemstore virksomheder i Syddanmark via innovationssamarbejder mellem virksomheder med et automatiseringsbehov, leverandører af automatiseringsløsninger i Region Syddanmark og videninstitutioner. Målet er at skabe mindst ni nye generiske løsninger til automatisering og dermed bidrage til følgende effekter: 80 nye job, 200 mio. kr. i meromsætning samt 80 mio. kr. i mereksport.
Læs mere om projektet i Erhvervsstyrelsens produktdatabase
Fakta om EU’s Regionalfond
I perioden 2014-2020 investerer EU's Regionalfond, Socialfond og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skaber vækst og beskæftigelse i hele landet.
Regionalfondsprogrammet for 2014-2020 er målrettet bedre vækstvilkår for små og mellemstore virksomheder, der spiller en vigtig rolle i at skabe vækst og nye arbejdspladser i Danmark.
Derfor medfinansierer EU's Regionalfond projekter, der skal:
- Styrke virksomhedernes innovationsevne
- Udarbejde vækstplaner for virksomhederne
- Hjælpe virksomhederne med at blive mere ressourceeffektive.
Læs mere om EU’s strukturfondes arbejde i Danmark på Erhvervsstyrelsens site, regionalt.dk
Nøgleord
Kontakter
Peter Lind, Erhvervshus Sydjylland, projektleder "AutomationsBoost", tlf. 31 18 50 14 og pel@ehsyd.dk
Henrik Hamann Juel, adm. direktør Blue Unit, Odense, tlf. 51 15 81 02 og hhj@blue-unit.com
Søren Munch, Erhvervsstyrelsen, kommunikationskonsulent, tlf. 35 29 17 75 og SorMun@erst.dk
Billeder

Information om Erhvervsstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen
Tæt på energineutralt: Rensningsanlæg i Fredericia har sparet 4.000 personers energiforbrug15.1.2021 12:27:37 CET | Pressemeddelelse
Det lyder næsten for godt til at være sandt, at en af Fredericia Kommunes største energislugere – rensningsanlægget – en dag skulle kunne køre helt energineutralt. Men i Fredericia er det netop målsætningen, og anlægget er tæt på at være i mål. Med støtte fra EU’s Regionalfond renser spildevandsanlægget i dag vandet mere præcist og ved hjælp af færre kemikalier - alt sammen med et lavere energiforbrug end før.
EU-projekt gav bæredygtige svar: ”Hvis vi også skal være her om 150 år, skal vi tænke mere grønt i alt, vi gør”13.1.2021 14:37:42 CET | Pressemeddelelse
Hvordan kan virksomheder levere grøn omstilling og bæredygtighed, når der samtidig skal tjenes penge? Det har den 150 år gamle skoproducent Sika Footwear i Herning fundet svaret på i et EU-projekt: Det er svært i begyndelsen, men det kan lykkes, og vi kan ikke komme udenom det.
Innovativ glaspuster på Bornholm smelter den grønne omstilling om til en god forretning12.1.2021 08:32:41 CET | Pressemeddelelse
Gode, grønne råd fra et EU-projekt har pustet mere genbrug og bæredygtighed ind i den bornholmske designer og glaspuster Pernille Bülows virksomhed i Svaneke. Og et nyt marked har åbnet sig.
Grønne tiltag i nordjysk transportvirksomhed sparede på få måneder klimaet for 25 tons CO₂11.1.2021 09:50:44 CET | Pressemeddelelse
I transportvirksomheden Aalborg Vognmandsforretning i Nørresundby har man gennem længere tid arbejdet med det, man godt gammeldags kalder ”miljø”, men i 2019 satte et EU-projekt for alvor grøn omstilling i system. Målet er, at lastbilerne i 2035 kører CO₂-neutralt, men allerede nu har virksomheden taget hul på de første CO₂-besparende initiativer.
Isoleringsproducent ser ind i fremtiden: Grønt er også, når borgerne sparer penge på varmeregningen8.1.2021 08:18:05 CET | Pressemeddelelse
Produktet er parat, miljøet vil have gavn af det – og på sigt vil det give borgerne en mindre varmeregning. Efter gode testresultater i et EU-projekt er interessen for et grønt og bæredygtigt produkt inden for bygge- og anlægsbranchen steget markant.
Shaun fik et grønt wakeup call: ”Der er forskel på, hvor godt du tror, du gør det, og hvor grøn du egentlig er”6.1.2021 08:24:49 CET | Pressemeddelelse
Selv de grønne virksomheder kan blive grønnere. Det måtte manden bag gazellevirksomheden SKANDINAVISK – dem med duftene - indrømme efter mødet med eksperter i bæredygtighed fra et EU-projekt.
”Hvis vi vil producere træ i Danmark, skal vi gøre det ordentligt”5.1.2021 08:29:23 CET | Pressemeddelelse
Danske virksomheder har en konkurrencefordel i forhold til udlandet: Vi gør tingene bæredygtigt og ordentligt. Det kommer til at gøre en forskel i den sidste ende, når vi alle skal konkurrere på bæredygtighed, siger fynsk savværk, som har fået hjælp til mere bæredygtighed i EU-projekt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum