EU-projekt gav bæredygtige svar: ”Hvis vi også skal være her om 150 år, skal vi tænke mere grønt i alt, vi gør”
Hvordan kan virksomheder levere grøn omstilling og bæredygtighed, når der samtidig skal tjenes penge? Det har den 150 år gamle skoproducent Sika Footwear i Herning fundet svaret på i et EU-projekt: Det er svært i begyndelsen, men det kan lykkes, og vi kan ikke komme udenom det.

I skovirksomheden Sika Footwear i Herning er der siden 2017 tænkt grønt og bæredygtigt. Blandt andet har virksomheden fået hjælp fra regionalfondsprojektet ”Øget vækst gennem cirkulære forretningsmodeller i SMV’er” til en bæredygtig forsyningskæde.
"Hjælpen fra EU-projektet har givet os inspiration og et fantastisk overblik over alt det, vi allerede gør – og en plan til at blive endnu mere bæredygtige fremover. Ikke bare i vores forsyningskæde, men generelt i hele virksomheden,” siger salgs- og marketingdirektør Hans Løve.
Virksomhederne spiller en vigtig rolle i arbejdet med at indfri Danmarks klimamålsætning. Senest i 2050 skal Danmark være klimaneutralt, og det betyder, at virksomhederne for alvor skal i gang med den grønne omstilling til bæredygtige løsninger og produkter og arbejdet med cirkulær økonomi.
Tredobbelt bundlinje
Flere og flere virksomheder arbejder derfor med en ”tredobbelt bundlinje”, som omfatter økonomisk indtjening, miljømæssig bæredygtighed og social retfærdighed. Det ansvar er man sig bevidst i Sika Footwear, hvor FN’s verdensmål nu er en del af værdigrundlaget og strategien.
"Vi fejrede 150 års jubilæum sidste år. For at sikre, at vi også har en berettigelse om 150 år, skal vi tænke mere grønt i alt, vi gør. I vores branche er der ikke plads til virksomheder, der ikke agerer bæredygtigt. Der er pres fra forbrugerne og myndigheder om, at vi skal nå klimamålene, og udviklingen går meget hurtigere, end vi havde regnet med. Det grønne er simpelthen blevet et overlevelseskrav,” siger indkøbschef Ryan Thomsen og tilføjer:
"Vi har desuden et medansvar over for verdens miljø, og medarbejderne vil gerne være stolte af deres arbejdsplads.”
Hans Løve:
"Og samtidig skal vi være opmærksomme på, at den grønne forretning skal balancere med, at virksomheden skal sælge og tjene penge. Det kan ikke nytte noget at udradere sit eget eksistensgrundlag ved at gøre alt grønt, dyrt og besværligt.”
Arbejdet med grøn omstilling og bæredygtighed på Sika Footwear har givet erfaringer, som andre virksomheder kan spejle sig i. Den vigtigste er, at man skal tage små skridt og acceptere, at grøn omstilling tager tid, lyder det fra skovirksomheden.
"Det hele bliver ikke bygget på én dag, og man skal ikke forvente at skabe et markant lettere CO₂-aftryk fra starten. Det er fornuftigt at starte i det små, og på en lang række områder kan man igangsætte små forandringer, der sammenlagt bidrager til grønnere drift og bæredygtige produkter,” siger Ryan Thomsen.
Skoene pakkes sammen
Sika Footwears grønne omstilling omfatter både produkter og produktion. I 2019 lancerede producenten en bæredygtig sikkerhedssko, som er delvist lavet af genbrugsplasticflasker.
"Der er klart forretningspotentiale i bæredygtige produkter, selvom det fortsat kun er en mindre del af vores forretning. Vi har nu fået kunder i tale, som tidligere ikke så vores vej, og vi er i dialog med store virksomheder med et klart grønt budskab. Samtidig ser vores forhandlere en kæmpestor værdi i bæredygtige produkter,” siger Ryan Thomsen.
Sika Footwears grønne omstilling gælder både produktion, forhandlere og i selve virksomheden:
- I 2021 reduceres omfanget af de trykte kataloger med 70 pct., og efter 2021 udfases de helt.
-
I produktionsleddet stilles der nu strammere krav til leverandørernes materialevalg, og Sika Footwear har fået flere skomodeller, som er pvc-fri.
- Hos forhandlerne – i skobutikkerne – arbejdes der nu med at finde mere bæredygtige materialer.
- Og i Holland arbejder forhandlerne med at reducere forbruget af emballage.
"Det betyder blandt andet, at vi er begyndt at pakke op til 10 par sko i én papkasse i stedet for hver sin papkasse,” forklarer Ryan Thomsen.
Sika Footwear har selv oplevet manglen på viden om bæredygtighed og grønne kompetencer som en af de store barrierer for den grønne omstilling. Derfor har virksomheden brugt EU-projektet til at tanke viden og kompetencer til det videre arbejde og har derefter kanaliseret det ud i virksomheden og til medarbejderne.
"Det er først og fremmest vigtigt, at alle i virksomheden begynder at tænke i grøn omstilling – og at de ved, hvordan de gør det. Så kommer de store forandringer med tiden,” slutter Ryan Thomsen.
FAKTA Om Sika Footwear
Grundlagt i 1870 af familien Engelbredt og er fortsat i familiens eje. Hovedsædet er placeret i Herning. Virksomheden har desuden egen fabrik i Lviv, Ukraine. 140 ansatte.
Udvikler, producerer og leverer sikkerhedssko og arbejdsfodtøj til en lang række brancher, brugere og behov. Sortimentet dækker bredt og indeholder alt lige fra træsko, sko og sandaler til støvler og tilbehør.
FAKTA Om ”Øget vækst gennem cirkulære forretningsmodeller i SMV’er” (CØ SMV)
CØ SMV er et treårigt strukturfondsprojekt, som giver virksomheder mulighed for at se på deres ressourceanvendelse og de forretningsmæssige potentialer ved cirkulær økonomi. EU’s Regionalfond har støttet projektet, der også rummer en særlig indsats i Region Sjælland, med sammenlagt 19,3 mio. kr.
Læs mere om projektet i Erhvervsstyrelsens projektdatabase
Læs mere om den særlige indsats på Sjælland i projektdatabasen her
Læs mere om CØ SMV på projektets hjemmeside
FAKTA Om grønne virksomhedsindsatser under EU’s Regionalfond
Her gennemføres indsatser, hvor SMV'er dels får afdækket deres potentiale til at blive mere energi- og ressourceeffektive, dels får sparring og rådgivning i forhold til at udarbejde og implementere cirkulære forretningsmodeller.
Aktiviteter kan fx være:
- Opbygning af netværk, inkl. samarbejde med kunder og leverandører mv.
- Tilknytning af en rådgiver, der har erfaring med cirkulær forretningsudvikling
- Rådgivning hos videninstitution om fx teknologi
- Rådgivning til beregning af investeringsbehov og forventede resultater
- Udvikling af business cases og rentabilitetsanalyser af cirkulære forretningsmodeller
Nøgleord
Kontakter
Ryan Thomsen, Head of Purchasing & Logistics, Sika Footwear, 22 49 78 13 og rt@sikafootwear.dk
Hans Løve, Head of Sales and Marketing, Sika Footwear, 40 70 19 37 og lh@sikafootwear.dk
Billeder




Information om Erhvervsstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen
I gang med uddannelse: Mobbeofferet Stephanie har kæmpet sig fri af angsten i Holbæks EU-projekt5.3.2021 07:36:33 CET | Pressemeddelelse
Angst, depression og lavt selvværd efter mange års mobning sendte to unge fra Holbæk til tælling i livet. Vendepunktet kom i socialfondsprojektet ”Mod til uddannelse”, som nu har fået 6 mio. kr. ekstra af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til at tage sig af endnu flere unge med psykiske udfordringer.
20 mio. kr. fra EU’s Socialfond har skabt fine resultater på integrationsområdet4.3.2021 08:24:11 CET | Pressemeddelelse
DRC Dansk Flygtningehjælps EU-støttede og meget roste integrationsprojekt Business Training har udviklet metoder, der nu fortsætter og forankres i syddanske kommuner. Poul Due Jensen Fonden støtter nyt, spændende projekt bygget på Business Training-metoderne.
Nye varmepumper fra Aarhus skal gøre fjernvarmen grønnere17.2.2021 09:00:03 CET | Pressemeddelelse
Elektriske varmepumper med CO2-køling fra den nystartede aarhusianske virksomhed Fenagy er et nyt våben i den grønne omstilling på fjernvarmeområdet. Anlægget er testet og markedsudviklet med hjælp fra et strukturfondsprojekt, og lige nu prøvekøres det af AffaldVarme Aarhus.
Brødre kæmper for plastpallens gennembrud: ”Det skal være i orden, og det må ikke være dyrere”15.2.2021 11:43:27 CET | Pressemeddelelse
Efter fire års forarbejde er MV Plast i Randers på vej med den første palle produceret af 100 procent genbrugsplast. Det sidste skub fik MV Plast af det store regionalfondsprogram Grøn Cirkulær Omstilling i SMV’er.
Nordjysk virksomhed brugte EU-projekt til at redde 100 arbejdspladser10.2.2021 10:04:31 CET | Pressemeddelelse
En hjælpende hånd fra EU-projektet ”Vilje til vækst” har været afgørende i redningen af tankbilproducenten HMK Bilcon fra Aalborg. Det store erhvervsfremmeprojekt har hjulpet over 300 virksomheder i Nordjylland videre mod vækst og eksport.
Tæt på energineutralt: Rensningsanlæg i Fredericia har sparet 4.000 personers energiforbrug15.1.2021 12:27:37 CET | Pressemeddelelse
Det lyder næsten for godt til at være sandt, at en af Fredericia Kommunes største energislugere – rensningsanlægget – en dag skulle kunne køre helt energineutralt. Men i Fredericia er det netop målsætningen, og anlægget er tæt på at være i mål. Med støtte fra EU’s Regionalfond renser spildevandsanlægget i dag vandet mere præcist og ved hjælp af færre kemikalier - alt sammen med et lavere energiforbrug end før.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum