Et af verdens største arkæologiske citizen science-projekter rammer 100.000 fund

Amatørarkæologien og jagten på fortiden med metaldetektorer bliver mere og mere populært. Hver dag bidrager amatørarkæologer med nogle af de mest opsigtsvækkende fund i dansk arkæologi. Og de mange fund har i mange henseender været med til at omskrive Danmarkshistorien.
Der findes godt 2000 aktive amatørarkæologer og metaldetektorbrugere i Danmark. De fleste af dem bruger det digitale portal DIME, når de registrerer deres fund og melder dem til de danske museer. Det har arkæologerne på Aarhus Universitet og de danske museer stor gavn af.
Siden lanceringen er DIME vokset til et brugerfællesskab på i dag over 2700 aktive brugere. Og i sidste uge blev der registreret fund nummer 100.000 på DIME-platformen. Dette gør DIME til et verdens største citizen-science-projekter i arkæologien.
Andres Dobat, som er projektleder for DIME fortæller:
”DIME og metaldetektorbrug i Danmark er et internationalt skoleeksempel for samskabelse mellem borgere og museer. Intet andet sted har vi et så konstruktivt fællesskab i arkæologi som i Dansk metaldetektorarkæologi og DIME-portalen.”
Kulturarven vi deler med hinanden
Og mange amatørarkæologer har opnået en stor viden om de fund, de gør og er gode til at dele deres viden med hinanden. I den digitale registreringsplatform DIME er det ikke kun fagfolk, som skaber og formidler data og viden. Med platformen kan amatørarkæologerne registrere deres opdagelser allerede ude i marken og dermed bringe deres viden aktivt i spil til gavn for hele samfundet. Fundene fortæller Danmarkshistorien - fra de første mennesker til nutiden. Og de er en stor forskningsressource for arkæologer både i Danmark og internationalt.
”I DIME er det ikke kun fagfolk, som er med til at omskrive danmarkshistorien. Alle kan være med og bidrage. Og det har en stor værdi. Man snakker meget om, at kultur og forskning skal være med til at skabe og underbygge demokratiske fællesskaber. Det er det, vi i praksis gør med DIME-projektet, fortæller Andres Dobat.’
Se nogle af de 100.000 nye fund i jubilæumsudstillingen ’100.000 BRIKKER AF DANMARKSHISTORIEN’.
Fakta
- DIME-portalen
Finansiering: Udvikling af DIME blev finansieret af KrogagerFonden. Siden er projektet blevet støttet af Aarhus Universitet og Slots- og Kulturstyrelsen. - Et bredt samarbejde: DIME-projektet er et samarbejde mellem Danske Amatørarkæologer (SAA), Moesgaard Museum, Nordjyllands Historiske Museum, Nationalmuseet, Odense Bys Museer, Slots- og Kulturstyrelsen og Aarhus Universitet
- Metaldetektorbruger: Det skønnes, at der findes ca. 2000 aktive detektorbrugere i Danmark.
- Arkæologiske Fund og Danefæ: Alene i 2016 og 2017 indleverede danske metaldetektorbrugere tilsammen over 31.000 fund til danefævurdering. Dette afspejler dog kun en brøkdel af de reelle fundmængder, som detektorbrugere står for.
- Mere information: om regler for metaldetektorarkæologi i Danmark besøg
- Mere information: om DIME og Dansk metaldetektorarkæologi
Kontakter
Kontakt
Ved spørgsmål til projektet kontakt projektleder:
Andres Dobat
Lektor i Arkæologi ved Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet
Mail: farkado@cas.au.dk
Mobil: 4111 8689
Billeder

Information om Aarhus Universitet: Arts
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Historiker om kommende EU-formandskab: USA vender blikket mod Europa – igen19.6.2025 07:42:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark overtager EU-formandskabet 1. juli 2025 i en tid med øget geopolitisk spænding. USA har igen fokus på Europa og efterlyser større ansvar fra sine allierede – et mønster, der ifølge professor i historie på Aarhus Universitet, Thorsten Borring Olesen, har rødder tilbage til 1973.
Ny forskning kortlægger buddhismens tilstedeværelse i Norden17.6.2025 10:27:10 CEST | Pressemeddelelse
I et nyt fællesnordisk forskningssamarbejde kortlægger religionsforsker Jørn Borup fra Aarhus Universitet sammen med kollegaer fra hele Norden buddhismens udvikling og mangfoldige udtryk. Resultaterne præsenteres i Buddhism in the Nordic Countries – den første samlede og sammenlignende analyse af religionens rolle i Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island.
Mellemformer kan være svaret på udfordringer med inklusion27.5.2025 10:56:35 CEST | Pressemeddelelse
Skal skolebørn med særlige behov have specialundervisning? Eller skal de deltage i den almene undervisning på lige fod med andre børn? Svaret behøver ikke være enten-eller. Ny forskningsoversigt fra DPU, Aarhus Universitet om de såkaldte 'mellemformer' giver et første, samlet bud på, hvad specialpædagogik er, når den indgår som en del af almenpædagogikken. Og den peger på forudsætninger for, at denne særlige form for inklusion kan lykkes.
Rav, kunst og glemte fortællinger – arkæologer undersøger ravværksted fra istidens slutning19.5.2025 08:27:58 CEST | Pressemeddelelse
Et af Europas ældste værksteder for ravkunst er i disse dage genstand for nye udgravninger af et dansk- tysk forskerteam. Fundstedet ved Grabow i Nordtyskland har tidligere givet opsigtsvækkende fund – blandt andet Nordtysklands ældste skulptur. Nu håber forskerne at afdække, hvordan rav blev bearbejdet og brugt for omkring 14.000 år siden – i en tid med store klima og kulturskift.
Aarhus Universitet åbner digitalt bibliotek for antikke græske tekster16.5.2025 09:20:39 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan kan computere og algoritmer bruges til at analysere antikke græske tekster som de bibelske tekster og andre tekster af fx Platon, Sofokles og Plutark? Det spørgsmål står centralt i forskningsprojektet, Computing Antiquity, som nu lancerer en digital database, hvor forskere og andre interesserede frit kan hente antikke græske tekster i formater, som computere og algoritmer kan arbejde med. I spidsen for projektet står Jacob P.B. Mortensen, lektor i Ny Testamente på Afdeling for Teologi på Aarhus Universitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum