Aarhus Universitet: Arts

Et af verdens største arkæologiske citizen science-projekter rammer 100.000 fund

Del
Dansk amatørarkæologi er et internationalt forbillede. 100.000 nye metaldetektorfund har danske amatørarkæologer registreret i den danske registreringsportal for arkæologiske fund, DIME. Hermed er DIME vokset til et af de største citizen science-projekter på verdensplan.
Detektorbrugere. Billede: Allan Faurskov
Detektorbrugere. Billede: Allan Faurskov

Amatørarkæologien og jagten på fortiden med metaldetektorer bliver mere og mere populært. Hver dag bidrager amatørarkæologer med nogle af de mest opsigtsvækkende fund i dansk arkæologi. Og de mange fund har i mange henseender været med til at omskrive Danmarkshistorien. 

Der findes godt 2000 aktive amatørarkæologer og metaldetektorbrugere i Danmark. De fleste af dem bruger det digitale portal DIME, når de registrerer deres fund og melder dem til de danske museer. Det har arkæologerne på Aarhus Universitet og de danske museer stor gavn af.                                                                                                 
Siden lanceringen er DIME vokset til et brugerfællesskab på i dag over 2700 aktive brugere. Og i sidste uge blev der registreret fund nummer 100.000 på DIME-platformen. Dette gør DIME til et verdens største citizen-science-projekter i arkæologien.

Andres Dobat, som er projektleder for DIME fortæller:

DIME og metaldetektorbrug i Danmark er et internationalt skoleeksempel for samskabelse mellem borgere og museer. Intet andet sted har vi et så konstruktivt fællesskab i arkæologi som i Dansk metaldetektorarkæologi og DIME-portalen.”

Kulturarven vi deler med hinanden

Og mange amatørarkæologer har opnået en stor viden om de fund, de gør og er gode til at dele deres viden med hinanden. I den digitale registreringsplatform DIME er det ikke kun fagfolk, som skaber og formidler data og viden. Med platformen kan amatørarkæologerne registrere deres opdagelser allerede ude i marken og dermed bringe deres viden aktivt i spil til gavn for hele samfundet. Fundene fortæller Danmarkshistorien - fra de første mennesker til nutiden. Og de er en stor forskningsressource for arkæologer både i Danmark og internationalt.

I DIME er det ikke kun fagfolk, som er med til at omskrive danmarkshistorien. Alle kan være med og bidrage. Og det har en stor værdi. Man snakker meget om, at kultur og forskning skal være med til at skabe og underbygge demokratiske fællesskaber. Det er det, vi i praksis gør med DIME-projektet, fortæller Andres Dobat.’

Se nogle af de 100.000 nye fund i jubilæumsudstillingen ’100.000 BRIKKER AF DANMARKSHISTORIEN’.


Fakta

  • DIME-portalen
    Finansiering: Udvikling af DIME blev finansieret af KrogagerFonden. Siden er projektet blevet støttet af Aarhus Universitet og Slots- og Kulturstyrelsen.
  • Et bredt samarbejde: DIME-projektet er et samarbejde mellem Danske Amatørarkæologer (SAA), Moesgaard Museum, Nordjyllands Historiske Museum, Nationalmuseet, Odense Bys Museer, Slots- og Kulturstyrelsen og Aarhus Universitet
  • Metaldetektorbruger: Det skønnes, at der findes ca. 2000 aktive detektorbrugere i Danmark.
  • Arkæologiske Fund og Danefæ: Alene i 2016 og 2017 indleverede danske metaldetektorbrugere tilsammen over 31.000 fund til danefævurdering. Dette afspejler dog kun en brøkdel af de reelle fundmængder, som detektorbrugere står for.
  • Mere information: om regler for metaldetektorarkæologi i Danmark besøg 
  • Mere information: om DIME og Dansk metaldetektorarkæologi 

Kontakter

Kontakt
Ved spørgsmål til projektet kontakt projektleder:



Andres Dobat
Lektor i Arkæologi ved Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet
Mail: farkado@cas.au.dk
Mobil: 4111 8689

Billeder

Detektorbrugere. Billede: Allan Faurskov
Detektorbrugere. Billede: Allan Faurskov
Download

Information om Aarhus Universitet: Arts

Aarhus Universitet: Arts
Aarhus Universitet: Arts



Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Nedlukninger blev en midlertidig undtagelsestilstand i familielivet22.3.2024 09:20:36 CET | Pressemeddelelse

Covid-19 påvirkede familier meget forskelligt og synliggjorde strukturelle uligheder i Danmark. For de fleste børnefamilier blev nedlukningsperioderne dog en parentes. Men for unge, der var teenagere og midt i deres formative år, har nedlukningerne fået mere langvarige konsekvenser. Ikke mindst for deres evne til at indgå i fællesskaber med jævnaldrende. Sådan lyder det fra forskere på DPU, der har undersøgt familielivet under pandemien.

Debatarrangement med Glenn Bech: Er kunsten blevet en legeplads for den hvide middelklasse i byerne?4.3.2024 12:06:00 CET | Pressemeddelelse

I årevis har teatre, museer og andre kunstinstitutioner forsøgt at udvide deres publikum – men med begrænset succes. Er kunsten mangfoldig nok, når den hovedsageligt samler en urban, hvid middelklasse – og hvad kan man gøre ved det? Det er spørgsmålet, som forfatter Glenn Bech og et stærkt panel vil diskutere tirsdag den 19. marts på Teatret Svalegangen til debatserien ”Art of Assembly”.

Ny europæisk undersøgelse: Danske unges følelse af europæisk identitet bliver større – men langt færre forventer at stemme til EU-Parlamentsvalg22.2.2024 10:10:45 CET | Pressemeddelelse

Danske skoleelever i 8. klasse har store forventninger til Europas fremtid, ligesom de i høj grad ser sig selv som europæere. Men sammenlignet med 8. klasseelever fra andre europæiske lande er de danske elever bemærkelsesværdigt skeptiske over for fælles regler for samarbejde og arbejdskraftens fri bevægelighed i Europa, og færre danske elever end tidligere forventer at stemme til fremtidige EU-parlamentsvalg.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye