Esbjerg Kommune

Esbjerg Kommune tilbyder skræddersyede rygestopforløb til borgere med psykiske lidelser

Del

Borgere med psykiske lidelser i Esbjerg Kommuner får nu nye og fleksible muligheder for at blive røgfri. Et tilskud på godt 3 mio. kr. fra Sundhedsstyrelsen har gjort det muligt for kommunen i en treårig periode at styrke rygestopindsatsen over for psykisk sårbare borgere, der ryger og ønsker at stoppe.

Esbjerg Kommune udvider nu sine tilbud om hjælp til rygestop med et tilbud, som er særligt tilpasset psykisk sårbare borgere. Kommunen har fået godt 3 mio. kr. fra Sundhedsstyrelsen til projektet, som skal skabe mere fleksible rygestoptilbud til borgere over 18 år med psykiske lidelser eller borgere, som på anden måde er udsatte.

Gennem en målrettet og tværgående indsats vil kommunen i samarbejde med den regionale psykiatri og praktiserende læger oplyse om mulighederne for at få hjælp til rygestop eller til at ryge mindre, når og hvor de i hverdagen møder psykisk sårbare borgere, der ryger. Siger en borger ja tak til tilbuddet, kan rygestopforløbet tilpasse den enkelte og foregå i trygge og velkendte rammer, for eksempel i borgerens hjem, på bostedet eller udendørs i naturen.

Optimal støtte på vejen mod et røgfrit liv

Kommunen har allerede en række tilbud om hjælp til at kvitte eller skære ned på tobakken både individuelt og i grupper, men det kan være svært at nå ud til de udsatte borgere, som måske har behov for større støtte og fleksibilitet til at nå målet. Derfor glæder formand for Sundhed & Omsorgsudvalget i Esbjerg Kommune, Olfert Krog, sig over det nye tilbud:

- I Esbjerg Kommune arbejder vi sammen med Røgfri Fremtid for at nedbringe antallet af borgere, der ryger. Vores vision er en røgfri kommune, hvor vi ser den første røgfri generation i 2030. Skal det lykkes, skal vi have alle med. Med dette projekt får vi nu også mulighed for at tilbyde rygestopforløb, som er særligt tilpasset borgere med psykiske udfordringer, som ønsker hjælp til rygestop. Vi vil sikre, at den enkelte kan få optimal støtte på sin vej mod et røgfrit liv, siger Olfert Krog.

Også formanden for Social & Arbejdsmarkedsudvalget i Esbjerg Kommune, Henrik Vallø, sætter pris på tilbuddet, der skal gøre det lettere for borgere med psykiske lidelser at stoppe med at ryge:

- Borgere, der har psykiske lidelser, har et lige så stort ønske om at stoppe med at ryge som den øvrige befolkning. Men de kan være udfordret af en større afhængighed af tobakken, deres psykiske lidelser og ofte også af andre svære problemstillinger i livet. Derfor er det vigtigt, at vi kommer borgerne i møde med tilbuddet om rygestop der, hvor de er, både inden for kommunens socialpsykiatri og f.eks. hos lægen eller i den regionale psykiatri, siger Henrik Vallø.

Flere rygere blandt psykisk sårbare

Forekomsten af rygning er to til tre gange højere blandt borgere med psykisk sygdom sammenlignet med den øvrige befolkning. Personer med en psykisk sygdom ryger gennemsnitligt flere cigaretter dagligt, er oftere storrygere og er ofte mere nikotinafhængige end den gennemsnitlige person, der ryger. Det fremgår af Sundhedsstyrelsen Forebyggelsespakke om tobak fra 2018 og understreger, hvorfor det er vigtigt med et rygestoptilbud til netop denne målgruppe.

Tilbuddet om rygestop til psykisk sårbare er et projekt, som udløber i efteråret 2023.

Kontakter

Olfert Krog, formand for Sundhed & Omsorgsudvalget, Esbjerg Kommune,
tlf. 29 88 01 45

Henrik Vallø, formand for Social & Arbejdsmarkedsudvalget, Esbjerg Kommune,
tlf. 40 44 60 02

Arne Nikolajsen, direktør, Fritid Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune,
tlf. 23 47 71 28

Links

Information om Esbjerg Kommune

Esbjerg Kommune
Esbjerg Kommune
Torvegade 74
6700 Esbjerg

76161616http://www.esbjerg.dk

Esbjerg er kendt som EnergiMetropol i erhvervssammenhænge, men begrebet energi er også relevant i langt bredere forstand. Hele kommunen summer af energi mellem mennesker, og her er stor handlekraft og vilje til at gå nye veje. Erhvervsmæssigt har vi en særlig styrkeposition på energiområdet, og i fremtiden vil en ny type energi i form af digital infrastruktur være med til at definere kommunen. Vi udvikler os hele tiden i en mere bæredygtig retning, og det er vores ambition, at alle skal opleve og bidrage til energien i Esbjerg Kommune.

Følg pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune

Esbjergs fire hvide mænd lægger arm til en bedre verden1.6.2021 11:29:39 CEST | Pressemeddelelse

Fra tirsdag den 1. juni ser de fire velkendte hvide, tårnhøje og ikoniske mænd i Esbjerg, der går under navnet Mennesket ved Havet, lidt anderledes ud, end esbjergenserne og talrige turister er vant til. De bærer nemlig et blåt plaster på armen, der markerer støtten til UNICEFs arbejde for en retfærdig vaccinefordeling til alle verdens lande. UNICEF vil indsamle midler til indkøb og levering af vacciner til bl.a. Indien og Nepal, så de også kan blive vaccineret lige som danskerne.

Aktiv Fritid og Svømmestadion Danmark tilbyder gratis badebilletter til børn og unge25.5.2021 08:22:55 CEST | Pressemeddelelse

I kølvandet på en lang Corona-nedlukning er der brug for en social redningskrans til mange børn og unge, som har været uden muligheder for sjov og adspredelse. Derfor søsætter Aktiv Fritid og Svømmestadion Danmark i fællesskab et tilbud, hvor en gruppe 9-18 årige kan få fri entré hele sommeren. Tilbuddet retter sig mod børn og unge i socialt udsatte positioner, som kan henvises via relevante fagpersoner omkring dem. Formålet er at sikre, at denne gruppe af børn og unge har mulighed for at være fysisk aktive og have det sjovt i løbet af sommeren. ”Vi ved jo godt, at de sidste mange måneder har været hårde for rigtig mange børn og unge. For langt de fleste ser situationen heldigvis lysere ud nu, hvor restriktionerne er lettet. Det gælder dog ikke nødvendigvis for målgruppen i Aktiv Fritid, som er børn og unge i udsatte positioner, hvor familie og netværk måske ikke har ressourcerne til selv at støtte deres børn og unge i at komme ovenpå igen. Samtidig er det også dem, som oftest ikke har

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum