Sikkerhedsstyrelsen

Er du sikker på forårets campingture?

Del
Når du planlægger, hvor sæsonens ture med campingvognen skal gå hen, skal du også huske el- og gassikkerheden. Sørg for at have de rigtige udendørs elkabler med og bruge dem sådan, at de ikke får skader. Sørg også for at få tjekket gas-grillen, gasslangen og gasinstallationen i campingvognen, før du lukker op for gassen.

Husk elsikkerheden

Sikkerhedsstyrelsen har i 2021 kontrolleret elinstallationerne på 102 danske campingpladser. Mange steder havde eltavlerne skader, der lå kabler på tværs af køreveje eller der var ikke korrekt jordforbindelse til elmateriel, fx udstyr i fælleskøkkener, fordi stikkene ikke passede med jordforbindelsen i typiske danske stikkontakter. Det er forhold, som ejeren af campingpladsen har ansvar for at holde i orden, men det kan være campinggæsterne, det går ud over, hvis fejl eller skader giver stød eller er årsag til en brand.

Derudover er der også nogle sikkerhedsmæssige forhold, som campisterne skal tage højde for.

- Du har selv ansvar for, at du bruger de rigtige kabler, når du slutter el til din campingvogn. Det skal være forlængerledninger, der er egnede til udendørs brug, så de kan tåle vind og vejr uden risiko for kortslutninger. Du skal også sørge for, at ledningerne ikke placeres på steder, hvor de kan få skader, fordi de ligger på et trafikeret sted eller fordi de kan komme i klemme i fx en døråbning, siger kontorchef Søren Assenholt Muff fra Sikkerhedsstyrelsen.

Undgå gasulykker

Gasudstyr medbringer campisterne ofte selv. Men det er vigtigt at sikre sig, at gasgrillen, terrassevarmeren eller gasinstallationen i campingvognen er i orden og klar til brug, hvis man vil undgå ulykker, fordi gassen siver ud og kan forårsage en eksplosion.

- Gasslanger og tilslutninger kan kontrolleres ved at komme lidt sæbevand eller en særlig lækagespray på. Det vil boble op og afsløre, hvis der er utætheder, siger Søren Assenholt Muff.

Gasinstallationen i campingvognen er vanskelig selv at kontrollere.

- Hvis man udlejer eller udlåner campingvognen, er der krav om et eftersyn af gasinstallationen mindst en gang om året hos et firma, der har autorisation på området. Der er ikke krav om eftersyn for private campingvogne, men fra Sikkerhedsstyrelsen anbefaler vi, at ejere af campingvogne mindst hvert andet år får gastestet installationen, siger Søren Assenholt Muff.

---

På Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside Sik.dk er der gode råd om gassikkerhed i campingvogne: https://www.sik.dk/privat/goer-det-sikkert/gas-vand-og-afloeb/saadan-sikrer-du-gassen-din-campingvogn

Information om Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsen
Esbjerg Brygge 30
6700 Esbjerg

3373 2000http://www.sik.dk

Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51

Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Produkter og tjenester skal være tilgængelige for flest mulige25.6.2025 09:25:36 CEST | Pressemeddelelse

Fremover bliver det lettere for forbrugere at anvende en række produkter og tjenester i hverdagen, også hvis man har en midlertidig eller permanent funktionsnedsættelse. Fra 28. juni 2025 er det et krav at leve op til EU's tilgængelighedsdirektiv og den danske tilgængelighedslov, og dermed kommer der nye krav til fx webshops, computere, betalingsterminaler og streamingtjenester. På nogle områder træder kravene i kraft straks, mens kravene skal anvendes på andre områder, efterhånden som der fx kommer nye udgaver af produkter i handelen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye