Landbrugsstyrelsen

En tiendedel af Danmarks landbrugsareal drives nu økologisk

Del
Det økologiske areal i Danmark har aldrig været større, og aldrig har der været flere økologiske landmænd. Mere end en tiendedel af landbrugsarealet herhjemme er nu omlagt til økologi af næsten 4.000 økologiske landmænd, viser den seneste opgørelse fra Landbrugsstyrelsen.

Økologien fortsætter sin fremmarch i dansk landbrug, hvor 10,5 procent af det samlede landbrugsareal nu følger de økologiske produktionsregler. Fra 2017 til 2018 steg det økologiske landbrugsareal med yderligere 34.000 hektar, svarende til et område på størrelse med Mors, viser en helt ny opgørelse fra Landbrugsstyrelsen.

Samtidig fik de økologiske landmænd i alt 325 nye kollegaer, og dermed er antallet af økologiske landmænd, der kan producere fødevarer og foder med det røde Ø-mærke, oppe på næsten 4.000.

"Økologien buldrer derudaf, og vi tager godt imod de mange nye økologiske landmænd, når vi møder dem under vores økologikontroller. Her sikrer vi os, at de lever op til reglerne for økologisk produktion, ligesom vi vejleder om, hvordan reglerne kan overholdes," siger Ane Førde, økologichef i Landbrugsstyrelsen.

Når et landbrugsareal overgår fra at være dyrket konventionelt til at blive dyrket efter de økologiske produktionsregler, medfører det blandt andet mindre udvaskning af kvælstof til vandmiljøet, forbud mod anvendelsen af syntetiske pesticider samt et højere niveau af dyrevelfærd.

Stor interesse for økologi på Fyn, Vest- og Sydsjælland samt i Østjylland

Når man inkluderer det nye areal, der nu er omlagt til økologisk drift, kommer det samlede økoareal i Danmark nu op på næsten 280.000 hektar. Og det er i landsdelene Vest- og Sydsjælland, Fyn og Østjylland, at de relativt største fremgange ses. Det er også her, at mange kommuner har en mindre andel af det økologisk areal, end på landsplan.

"Lysten til at omlægge til økologi går igen i hele landet, og det er i høj grad en udvikling, der er drevet af forbrugerefterspørgsel. I Landbrugsstyrelsen understøtter vi denne udvikling ved at sikre tilliden til det røde Ø-mærke både gennem en troværdig økologikontrol og gennem udviklingen af økologireglerne. Lige nu arbejder vi for eksempel på nye natur- og klimakrav, og vi har allerede styrket mulighederne for økologisk biavl og lavet regler for økologisk kaninavl. Samlet set er det med til at gøre Danmark til en af verdens førende økologinationer," forklarer Ane Førde.

Fakta

Landbrugsstyrelsens statistik over økologisk jordbrug for 2018 baserer sig på de økologiske bedrifters indberetninger, og det er dermed et øjebliksbillede af den økologiske jordbrugsproduktion pr. 31 maj 2018.
For at en landmand kan sælge sine varer med det røde Ø-mærke, skal han være autoriseret som økolog af Landbrugsstyrelsen. Landbrugsstyrelsen kontroller mindst én gang om året ved et kontrolbesøg, at den enkelte økologiske landmand lever op til betingelserne for at være økolog.
Danske landmænd kan året rundt ansøge om at blive økologer, ligesom alle autoriserede økologer kan overgå til konventionel drift hele året. Det økologiske areal er derfor en dynamisk størrelse.
Pr. 31. maj 2018 var det samlede økologiske areal 279.299 ha, hvilket svarer til 10,5 % af det samlede landbrugsareal, og der var 3.794 økologiske landmænd. Det er en stigning i det økologiske areal på 34.140 ha og 325 flere økologiske landmænd ift. samme tidspunkt i 2017.

Det økologiske danmarkskort

Af nedenstående danmarkskort fremgår andelen af det økologiske areal i forhold til landbrugsarealet i alle landets kommuner. Den gule farve illustrerer, at økologiandelen i den enkelte kommune er på niveau med økologiandelen på landsplan (10,5 %). Kommuner med en økologiandel, der er større end landsgennemsnittet, er grønne, og tilsvarende er kommuner med en økologiandel mindre end landsgennemsnittet røde. Jo større intensitet af farven grøn/rød, jo længere er kommunernes økologiandel fra landsgennemsnittet.

Nøgleord

Kontakter

Kontakt Landbrugsstyrelsens pressevagt på tlf. 41 89 25 07 eller presse@lbst.dk

Billeder

Links

Information om Landbrugsstyrelsen

Landbrugsstyrelsen
Landbrugsstyrelsen
Nyropsgade 30
1780 København V

+45 33 95 80 00http://lbst.dk/

Landbrugsstyrelsen er en styrelse under Miljø- og Fødevareministeriet, hvis vision er at skabe rammerne for, at dansk landbrug kan være blandt Europas mest konkurrencedygtige, samtidig med vi passer på vores miljø og klima. Det gør vi ved at regulere og kontrollere erhvervene, ved at yde tilskud og ved at indgå i konstruktive dialoger med vores kunder og interessenter. Blandt andet udbetaler styrelsen 8,2 mia. kr. i projekt- og landbrugsstøtte om året.

Følg pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye