En ’solgt eller gratis’ - er sjældent gratis
En skriftlig formidlingsaftale mellem sælger og ejendomsmægler fastlægger hvad ejendomsmægleren skal og må levere til sælger. Mange ejendomsmæglere tilbyder solgt eller gratis-aftaler, men klagerne i Klagenævnet for Ejendomsformidling tegner et billede af, at solgt eller gratis-aftaler sjældent er helt gratis.

En formidlingsaftale kan indeholde mange indviklede vilkår, som kan være svære at forstå. Faktisk er formidlingsaftalen det emne, der går igen år efter år i den lange liste af klager til Klagenævnet for Ejendomsformidling.
’Solgt eller gratis’ endte med at koste flere tusinde kroner
Solgt eller gratis. Det lyder næsten for godt til at være sandt, og det er det måske også. Ifølge ejendomsmæglerloven har mæglere krav på den betaling, der er aftalt og underskrevet af sælger. I flere sager fra Klagenævnet for Ejendomsformidling behandles der flere solgt eller gratis-sager, som ender med at koste sælgerne flere tusinde kroner.
I en sag, hvor sælger mener, at der er tale om en solgt eller gratis-aftale, får vedkommende en regning på knap 5.000 kr. for udlæg og fotos. Når sælger stiller sig uforstående overfor regningen, svarer mægleren, at ’der altid betales for udlæg samt fotos, hvilket du også kan se jf. formidlingsaftalen, som vi begge har underskrevet’. Klagen afvises, fordi uanset hvad sælger mundtligt har aftalt med mægler, så er det den skriftlige aftale, der gælder.
”Ofte aftales vilkår mellem sælger og mægler mundtligt, hvorefter det noteres skriftligt. Derfor skal man som sælger være opmærksom på alle aspekter i den skriftlige aftale. Sælgere bør især nærlæse, hvorvidt ejendomsmægleren har krav på nogen former for betaling, selvom boligen ikke bliver solgt”, udtaler Niels Erlandsen, der er advokat og formand for Danske BOLIGadvokater. Han fortsætter:
’’Ved solgt eller gratis-aftaler skal man være særligt meget på vagt, for selvom ejendomsmægleren ikke sælger boligen, skal man som sælger sandsynligvis stadig betale for f.eks. fotos. Præmissen om solgt eller gratis er misvisende, fordi selve markedsføringen af boligen frem mod salget og køb af professionelle salgsbilleder, som sælger frit kan bruge efterfølgende, naturligvis ikke er gratis.
Sådan sikrer man sig et problemfrit boligsalg
Hvis man vil undgå at ende i en klagesag mod sin ejendomsmægler, bør man som sælger både forberede sig grundigt og være skarp på de skriftlige formuleringer.
”Man kan med fordel få en certificeret BOLIGadvokat til at kigge formidlingsaftalen igennem, inden man underskriver. Vi vurderer bl.a. mæglers vederlag, rådgiver om dine forpligtelser som sælger og gennemgår det juridiske indhold i aftalen. Det er vigtigt at have en rådgiver, som er 100% på ens side’’, afslutter formanden for Danske BOLIGadvokater, Niels Erlandsen.
For nogen kan idéen om at have både advokat og ejendomsmægler lyde som unødvendig dobbeltkonfekt, men så skal man blot kigge mod erhvervslivet. De fleste virksomheder har en eller flere advokater med på råd, når der indgås vigtige aftaler om køb og salg – netop for at sikre sig både den bedste handel og de bedste handelsvilkår.
Nøgleord
Kontakter
Niels ErlandsenFormand
Advokat og formand hos Danske BOLIGadvokater
Billeder
Information om Danske BOLIGadvokater
Danske BOLIGadvokater er en sammenslutning af advokater med speciale i boligrådgivning. De har som de eneste fået branchens blå stempel som BOLIGadvokater, fordi de udelukkende arbejder efter de etiske regler for køb og salg af fast ejendom, der er aftalt mellem Advokatsamfundet og Forbrugerrådet.
Det betyder bl.a., at en dansk BOLIGadvokat yder uafhængig rådgivning og ikke må repræsentere sælger og køber i samme handel. Og det betyder også, at Danske BOLIGadvokater ikke har alliancer med andre aktører i branchen som fx banker, realkreditinstitutter, forsikringsselskaber m.v. Alle medlemmerne af Danske BOLIGadvokater har et certifikat i bolighandel.
Danske BOLIGadvokater er repræsenteret i følgegrupperne for hhv. huseftersyn og tinglysning.
Foreningen blev stiftet i år 2000 og har i dag godt 140 medlemmer fordelt over hele landet.
Følg pressemeddelelser fra Danske BOLIGadvokater
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske BOLIGadvokater
Boligejere kan få bøde på 5.000 kr. for fejl eller mangler i BBR23.5.2022 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
”Det er kommunen, som er ansvarlig for opdatering af Bygnings- og Boligregistret (BBR). Men det er dit ansvar som ejer, at oplysningerne om din ejendom i BBR er korrekte. Kommunen kan give en bøde på op til 5.000 kr., hvis du ikke indberetter oplysninger til BBR indenfor den gældende tidsramme, eller hvis du angiver forkerte oplysninger”, skriver Erhvervsstyrelsen på boligejer.dk.
Uklare og mangelfulde aftaler er ”normalen” hos ejendomsmæglerne2.5.2022 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
To gange om ugen klages der over en ejendomsmægler. Langt hovedparten af klagerne handler om uklart aftalegrundlag eller manglende og misvisende oplysninger i ejendomsmæglerens salgsmateriale. Det urovækkende er, at det er de samme emner, som går igen år efter år.
God planlægning kan spare dig for mange tusinde kroner om året5.4.2022 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
De nye ejendomsskatter fra 2024 medfører i mange tilfælde større skatter på boligen. Har man planer om at sælge sin bolig og senest købe ny bolig inden udgangen af 2023, kan man hente en klækkelig og varig rabat på ejendomskatten.
Studiestart betyder mere boligfup. Undgå at blive snydt, når du skal leje bolig10.1.2022 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Der er stor rift om lejeboliger i København, Aarhus og Odense, der er til at betale som studerende. Mange unge snyder sig selv eller bliver fuppet af bedragere, der forsøger at udleje lejligheder, de slet ikke ejer. Man bør som boligsøgende tage nogle forholdsregler for at undgå snyd, mener Danske BOLIGadvokater.
Hver anden boligkøber vælger advokaten til27.12.2021 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Boligkøberne er splittede, når det kommer til vigtigheden af advokatbistand ved en bolighandel. En ny undersøgelse fra AdvokatWatch vurderer, at mere end hver anden boligkøber vælger advokaten til. Hos Danske BOLIGadvokater er det ambitionen af få endnu flere til at se vigtigheden af uafhængig juridisk og økonomisk rådgivning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum