
Elever dyster i artikler om mod

’Mod’ får os til at tænke på skelsættende, dristige handlinger udført af mennesker, der virker større og stærkere, end vi selv er. Men mod findes alle steder og i os alle.
”I Østifterne har vi fokus på omtanke mennesker imellem. Omtanke forudsætter modet til at lære sig selv at kende, så man bedre kan rumme andre, og derfor ser vi et stort potentiale i den samtale, som Mediekonkurrencen skaber blandt børn og unge” siger direktør i Østifterne Lars Suhr Olsen om baggrunden for den økonomiske støtte til konkurrencen.
Mediekonkurrencen, der i 2021 finder sted for niende gang, skal fra uge 38-46 give elever i 6.-10. klasse landet over mulighed for at dykke ned i de journalistiske genrer og agere nyhedsredaktion med ’Mod forandrer verden’ som overordnet tema. Eleverne deltager i konkurrencen ved at lave deres egen avis, der trykkes på rigtigt avispapir og sendes til klassen i 500 eksemplarer.
”Med temaet ’Mod forandrer verden’ ønsker vi at få eleverne til at reflektere over, hvad mod egentlig er, og hvordan det at gøre noget modigt kan forandre meget – både i det helt nære og i det store perspektiv. Det kan f.eks. kræve mod at sige fra, hvis nogen bliver mobbet eller holdt udenfor i klassen. Men gør man det, kan det gøre en kæmpe forskel – både for den, der bliver mobbet eller ekskluderet, men også for hele fællesskabet,” siger direktør i Mary Fonden Helle Østergaard.
Mod i Danmark og ude i verden
Børn og unge vokser op under meget forskellige vilkår - både herhjemme men også udenfor Danmarks grænser. Derfor kan en modig handling vise sig i mange forskellige former.
”I Mellemfolkeligt Samvirke møder vi hver dag børn og unge, der bokser med hverdagens store og små udfordringer – i Danmark og ude i verden. Herhjemme fortæller de unge om frygt for at turde være sig selv, om at sige fra over for diskrimination, om at kræve handling ift. klimakrisen. Udenfor Danmarks grænser sætter unge livet på spil for demokratiets skyld og for at sikre lige rettigheder. At kæmpe de store og små kampe i livet kræver mod. Vi håber, vi kan få eleverne til undersøge og skrive om det mod, der skal til for at turde stå op for sig selv og til at forandre den verden, man lever i – uanset hvor det er”, siger Tim Whyte fra Mellemfolkeligt Samvirke
Elevernes eget mod
Når en klasse deltager i Mediekonkurrencen vil de komme til at fordybe sig i emnet gennem research og skriftlig fremstilling. De skal løse opgaven sammen, og vil derfor skulle tale med hinanden om emnet og selv reflektere over deres eget og andres mod.
”Gennem forløbet vil eleverne forholde sig til andre, der har været modige, når de researcher og skriver deres artikler. Derigennem vil eleverne blive inspireret af deres mod – og måske finde ud af, at det ikke er så farligt at være modig og gøre noget, man selv er bange for. I sidste ende kan det journalistiske arbejde med emnet give dem en større nysgerrighed på at udfordre deres eget mod,” siger Louise Abildgaard Grøn, ansvarshavende chefredaktør og direktør, Børneavisen og Skole, JP/Politikens Hus.
FAKTA OM ÅRETS MEDIEKONKURRENCE
- Årets tema: Mod forandrer verden
- Alle 6.-10. klasser kan være med i konkurrencen – og det er gratis.
- Hver klasse laver deres egen avis. Aviserne trykkes på rigtigt avispapir i 500 eksemplarer, som efterfølgende sendes til klassen.
- Eleverne agerer nyhedsredaktion og står selv for at researche, skrive historier, tage billeder, læse korrektur og layoute deres avis.
- Mediekonkurrencen retter sig mod dansk, engelsk, samfundsfag, historie, geografi, kristendom samt familiekundskab.
- Den trykte avis produceres i ’Newsdesk’ – JP/Politikens Hus’ didaktiske avisværktøj til skoleelever.
- Vinderne kåres og præmieres i forskellige kategorier og aldersgrupper.
- Tilmelding på newsdesk.dk.
- Mediekonkurrencen 2021 er finansieret af Østifterne og Mary Fonden.
Billeder
Information om Mary Fonden
Mary Fonden er stiftet med det formål at bekæmpe social isolation. Fondens indsats er koncentreret inden for tre områder: Mobning og Trivsel, Vold i Hjemmet og Ensomhed, hvor projekter identificeres, udvikles og gennemføres i partnerskaber med forskere, fonde og organisationer.
Følg pressemeddelelser fra Mary Fonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Mary Fonden
Sundhedsplejersker opsporer flere familier med partnervold20.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Sundhedsplejersker i fem kommuner opsporer langt flere familier, der lever med voldsomme konflikter eller partnervold, under deres hjemmebesøg sammenlignet med tidligere. Det viser en ny evaluering af indsatsen Sammen uden vold – Småbørnsforældre.
H.M. Dronningen og børne- og undervisningsministeren besøgte Skolestyrken-skole17.3.2025 17:36:56 CET | Pressemeddelelse
Elevrådet på Pilehaveskolen præsenterede H.M. Dronningen og børne- og undervisningsministeren for deres forslag til, hvordan skoledagen kan blive bedre. Ministeren og gæsterne fra Mary Fonden, Børns Vilkår og Red Barnet besøgte skolen i Vallensbæk, fordi den er en del af skoletrivselsprogrammet Skolestyrken.
Elever på Skolestyrken-skoler oplever bedre social trivsel5.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
En ny evaluering af skoletrivselsprogrammet Skolestyrken viser, at elevernes sociale trivsel har en mere positiv udvikling, et år efter skolen er begyndt med Skolestyrken, end elever på sammenlignelige skoler.
Mary Fonden og Badminton Danmark sætter fokus på børns trivsel og fællesskab på badmintonbanen27.1.2025 11:36:59 CET | Pressemeddelelse
Nu lanceres Antibulli Badminton, som skal hjælpe klubberne med at gøre trivsel og sammenhold til en naturlig del af træningen.
Ny undersøgelse viser massiv ensomhed blandt unge voksne17.6.2024 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny omfattende befolkningsundersøgelse fra Mary Fonden viser store udfordringer med ensomhed, særligt blandt unge voksne, og giver for første gang et dybdegående indblik i danskernes viden og holdninger til ensomhed. For mange unge er oplevelsen af ensomhed uafhængig af, om de er alene eller sammen med andre.