Sundhedsplejersker opsporer flere familier med partnervold
Sundhedsplejersker i fem kommuner opsporer langt flere familier, der lever med voldsomme konflikter eller partnervold, under deres hjemmebesøg sammenlignet med tidligere. Det viser en ny evaluering af indsatsen Sammen uden vold – Småbørnsforældre.

Voldsomme konflikter og vold påvirker hele familien og kan have store konsekvenser for børns trivsel og udvikling. Derfor er tidlig opsporing af vold i nære relationer blandt småbørnsforældre afgørende for, at færre børn fødes ind i og vokser op i familier med partnervold.
I indsatsen Sammen uden vold – Småbørnsforældre - som er udviklet af Mary Fonden, Dialog mod Vold og Ole Kirk’s Fond sammen med Albertslund, Glostrup, Helsingør, Hvidovre og Høje-Taastrup Kommuner - er sundhedsplejerskerne i de fem kommuner blevet opkvalificeret til at opspore familier med vold i nære relationer. Nu viser en ny evaluering bl.a., at sundhedsplejerskerne er med til at finde flere familier med projektets systematiske screenings- og indsatsmodel. Sundhedsplejerskerne i de fem kommuner har over en periode på halvandet år tilsammen opsporet 181 familier, der lever med voldsomme konflikter eller partnervold. Tidligere fandt kommunerne tilsammen omkring 8-22 familier i en tilsvarende tidsperiode (svarende til ca. 1-3 familier i hver kommune årligt).
Parterne bag projektet glæder sig over, at indsatsen er med til at opspore flere familier, der lever med vold eller voldsomme konflikter tidligt i børnenes liv.
”Resultaterne viser, at indsatsen virker, og at vi nu finder langt flere familier, der lever i et voldeligt eller konfliktfyldt forhold end tidligere. Det betyder, at vi kan tilbyde den rigtige hjælp på et tidligt tidspunkt i børnenes liv og dermed være med til at sikre, at færre børn vokser op i familier med vold,” siger Helle Østergaard, direktør i Mary Fonden.
Småbørnsforældre screenes systematisk ved hjemmebesøg
Vold kan se ud på forskellige måder, foregå i alle samfundslag og derfor være svær at spotte. Ved at spørge til voldsomme konflikter og vold gentagne gange i forbindelse med sundhedsplejerskernes rutinemæssige hjemmebesøg hos familierne, er sundhedsplejerskerne med til at åbne for en dialog og modne en erkendelsesproces for par med voldsomme konflikter og vold.
Evalueringen viser, at sundhedsplejerskerne i den grad har taget opsporingsopgaven på sig, selv om det ikke tidligere i Danmark har været en integreret del af sundhedsplejerskernes praksis systematisk at opspore for voldsomme konflikter og vold ved hjemmebesøg hos småbørnsforældre. Gennem indsatsen har sundhedsplejerskerne screenet for voldsomme konflikter og vold ved ca. 3 ud af 4 besøg, når barnet er i alderen 2-3 måneder, og 59 % af sundhedsplejerskerne har oplevet at screene én eller flere familier positive for voldsomme konflikter eller vold.
Som en del af indsatsen er der også implementeret et konflikthåndteringsgruppeforløb i de fem kommuner til forældre, hvor det viser sig, at forældrene har voldsomme konflikter, og hvor begge forældre kan og vil arbejde med deres relation.
”Projektet handler om at hjælpe familier med at forebygge eller bryde med volden. Derfor er det essentielt, at screeningsindsatsen ikke står alene, men at forældrene også henvises til den rette hjælp og støtte. Evalueringen viser, at sundhedsplejerskerne i høj grad kender deres handlemuligheder og ved, hvor de skal henvise familierne til, hvis det viser sig, at forældrene lever med voldsomme konflikter eller vold,” siger Eva Kjer Hansen, direktør i Dialog mod Vold.
Opbakning fra ledelsen styrker implementeringen
Sundhedsplejerskernes faglighed og omsorg spiller en vigtig rolle for nybagte familier. Gennem hjemmebesøg hos familierne etablerer sundhedsplejersker en tæt kontakt til forældre med små børn og kan trække på tillidsrelationen i samtalen om voldsomme konflikter og vold.
Men det kræver ledelsesfokus at implementere og forankre metoden, der bl.a. handler om at afsætte tid til opkvalificering og faglige refleksioner mellem kolleger og om at etablere et nyt, fælles sprog for at kunne skabe en forandring.
”Som leder har det været vigtigt at prioritere indsatsen og det arbejde, der ligger i at sikre, at screening for vold i familien bliver en del af vores kerneopgave. Indsatsen har givet os en fælles forståelse for emnet og styrket vores kompetencer. Jeg oplever, at vi gennem indsatsen er med til at skabe en forandring for familierne, og at det både opleves som trygt at spørge til og blive spurgt til voldsomme konflikter og vold under vores besøg hos familierne,” siger Lene Caspersen, ledende sundhedsplejerske i Albertslund Kommune.
Det er en central ambition bag indsatsen, at opsporing og støtte til forældrene skal gøre en forskel tidligt i børnenes liv:
”En tryg barndom er en grundlæggende menneskeret for alle børn. Forskning har dokumenteret, at børn, der oplever vold eller er vidner til vold i deres hjem, risikerer at udvikle alvorlige trivselsproblemer. Tidlig opsporing af familier, der er præget af vold eller alvorlige konflikter, er derfor essentiel for at kunne sikre børns trivsel,” siger Line Rasmussen, projektchef for det sociale område i Ole Kirk’s Fond.
Sammen uden vold - Småbørnsforældre fortsætter i de fem kommuner, og udbredelse af indsatsen til flere kommuner er allerede i gang med at blive planlagt. Målet er at gøre opsporing af vold til en naturlig del af sundhedsplejerskernes praksis for at hjælpe flest mulige familier med at bryde med volden på et tidligt tidspunkt i børnenes liv.
Læs evalueringen af Sammen uden vold - Småbørnsforældre.
Fakta: Evalueringens hovedresultater
- Sundhedsplejersker har over en periode på halvandet år opsporet 181 familier på tværs af de fem kommuner. Tidligere fandt de omkring 8-22 familier tilsammen.
- Sundhedsplejerskerne føler sig generelt trygge ved at screene for voldsomme konflikter og vold hos småbørnsforældre.
- Den gennemgående oplevelse blandt forældrene er, at det er fint at blive screenet.
- Cirka 8 ud af 10 sundhedsplejersker oplever, at de har et godt kendskab til handlemulighederne, når et par screenes positivt.
- 68% af de adspurgte sundhedsplejersker har henvist forældre med voldsomme konflikter til kommunens nye konflikthåndteringsgruppeforløb, som også er en del af indsatsen.
- Forældre, der har deltaget i konflikthåndteringsgruppeforløb, oplever generelt stor værdi af forløbet, især i forhold til at blive bedre til kommunikation og konflikthåndtering.
Evalueringens datagrundlag
Evalueringen er udarbejdet af Analytisk Fællesskab, der har fulgt projektet i perioden januar 2023 til december 2024. Evalueringen er baseret på:
- Screeningsdata fra de fem kommuner i perioden marts 2023-oktober 2024.
- En spørgeskemaundersøgelse besvaret af 72 sundhedsplejersker i efteråret 2023 og af 53 sundhedsplejersker efteråret 2024.
- En spørgeskemaundersøgelse besvaret af 136 forældre, der er blevet screenet.
- 15 forældre har svaret på spørgsmål om deres deltagelse i konflikthåndteringsgruppeforløb, hvoraf syv via interviews og otte via spørgeskema.
- Tre fokusgruppeinterviews med hhv. ledende sundhedsplejersker og gruppeledere.
Kontakter
Simone Rendtorff KaaeSenior kommunikationskonsulent
Tlf:28864636srk@maryfonden.dkOm Sammen uden vold - Småbørnsforældre
Sammen uden vold - Småbørnsforældre er et samarbejde mellem Mary Fonden, Ole Kirk’s Fond, Dialog mod Vold og Albertslund, Glostrup, Hvidovre, Helsingør og Høje-Taastrup Kommuner.
I projektet er der udviklet en screenings- og indsatsmodel for, hvordan kommunale sundhedsplejersker kan opspore voldsomme konflikter og vold i familien i forbindelse med sundhedsplejerskernes hjemmebesøg i løbet af barnets første leveår. Der er også implementeret et konflikthåndteringsgruppeforløb i kommunerne til forældre, der lever med voldsomme konflikter.
Om Mary Fonden
Mary Fonden er stiftet med det formål at bekæmpe social isolation. Fondens indsats er koncentreret inden for tre områder: Mobning og Trivsel, Vold i Familien og Ensomhed, hvor projekter identificeres, udvikles og gennemføres i partnerskaber med forskere, fonde og organisationer.
Følg pressemeddelelser fra Mary Fonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Mary Fonden
H.M. Dronningen og børne- og undervisningsministeren besøgte Skolestyrken-skole17.3.2025 17:36:56 CET | Pressemeddelelse
Elevrådet på Pilehaveskolen præsenterede H.M. Dronningen og børne- og undervisningsministeren for deres forslag til, hvordan skoledagen kan blive bedre. Ministeren og gæsterne fra Mary Fonden, Børns Vilkår og Red Barnet besøgte skolen i Vallensbæk, fordi den er en del af skoletrivselsprogrammet Skolestyrken.
Elever på Skolestyrken-skoler oplever bedre social trivsel5.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
En ny evaluering af skoletrivselsprogrammet Skolestyrken viser, at elevernes sociale trivsel har en mere positiv udvikling, et år efter skolen er begyndt med Skolestyrken, end elever på sammenlignelige skoler.
Mary Fonden og Badminton Danmark sætter fokus på børns trivsel og fællesskab på badmintonbanen27.1.2025 11:36:59 CET | Pressemeddelelse
Nu lanceres Antibulli Badminton, som skal hjælpe klubberne med at gøre trivsel og sammenhold til en naturlig del af træningen.
Ny undersøgelse viser massiv ensomhed blandt unge voksne17.6.2024 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny omfattende befolkningsundersøgelse fra Mary Fonden viser store udfordringer med ensomhed, særligt blandt unge voksne, og giver for første gang et dybdegående indblik i danskernes viden og holdninger til ensomhed. For mange unge er oplevelsen af ensomhed uafhængig af, om de er alene eller sammen med andre.
Sundhedsplejersker lykkes med at screene for vold blandt nybagte forældre7.6.2024 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Siden marts sidste år har sundhedsplejersker i fem kommuner screenet for partnervold hos nybagte forældre. Og metoden ser ud til at virke. I dag finder sundhedsplejerskerne flere par, der lever med vold eller voldsomme konflikter end tidligere. Screeningen er en del af projekt Sammen uden vold – Småbørnsforældre, som Mary Fonden, Dialog mod vold og Ole Kirk’s Fond står bag.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum