Aarhus Universitet Technical Sciences

Elektriske strømper skal hjælpe intensivpatienter med Covid-19

Del

Læger og ingeniører har i fællesskab udviklet en elektrisk strømpe, der skal forhindre tab af muskelmasse hos sengeliggende patienter. Strømpen skal i de kommende måneder testes på danske Covid-19 patienter på landets intensivafdelinger.

Muskeltab er et stort problem for intensivpatienter, som ligger helt inaktive i hospitalssenge over længere tid. På blot 5-10 dage kan muskelmassen i benene svinde med 10-20 procent, og det går i øjeblikket hårdt ud over de mange Covid-19-patienter, som ofte har flere uger lange indlæggelsesforløb.

Derfor vil forskere fra Aarhus Universitet og Københavns Universitet i et nyt hasteprojekt finde en teknologibaseret løsning, der gør det muligt at stimulere patienternes muskler elektrisk, mens de ligger i sengen.

Muskeltab er et stort problem

Forskergruppen, der består af læger og ingeniører, har i samarbejde udviklet en særlig biokompatibel elektrode, der kan integreres og 3D-printes på tekstil – eksempelvis støttestrømper.

”Kendetegnende for COVID-19-patienter er lange intensivforløb og lange forløb i respirator, ofte helt op til tre uger. Det kan tage måneder eller år at komme sig ovenpå sådanne forløb, og nogle patienter vil aldrig restituere fuldt ud. Idéen med projektet her er derfor at holde muskelmassen ved lige, så man er i cirka samme stand, når man kommer ud igen, som man var, da man blev indlagt,” forklarer professor Charlotte Suetta ved Københavns Universitet, som leder de kliniske forsøg på Bispebjerg og Herlev hospitaler i forbindelse med projektet. 

Projektet, der går under det mundrette navn ”en løsning til modvirkning af muskelsvind hos COVID-19-patienter”, har modtaget 1 mio. kr. i støtte fra Lundbeckfonden, og produktionen af de første 50 par elektriske støttestrømper er sat i gang. 

Elektronikken kan 3D-printes efter behov

At elektroderne er biokompatible, betyder, at de ikke irriterer huden, men kan blive siddende i dage og uger. Og 3D-print-teknologien gør det samtidig muligt for forskerne hurtigt at opskalere produktionen efter behov. 

”Vi er allerede i gang med at 3D-printe elektroder og ledninger på de første strømper. Elektroderne består af tre ultratynde lag, som gør det muligt at stimulere musklerne via strømpen med minimal irritation. Vi forventer at have de første 50 prototyper klar om en måned, således at de kan testes af på patienter,” siger Shweta Agarwala, adjunkt ved Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet. 

Støttestrømper bliver i dag ofte benyttet efter operationer for at modvirke blodpropper i benene. Derfor kan man uden problemer inkorporere de nye strømper i arbejdsflowet på landets intensivafdelinger.

”Nu går vi i gang med at teste strømperne på Corona-patienter. Vi skal blandt andet måle, hvor godt de vedligeholder deres muskelmasse under indlæggelse, og hvor god en komfort vi kan opnå. Det giver os mulighed for efterfølgende at optimere det teknologiske design,” siger Peter Høgh Mikkelsen, lektor på Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet.

Forskningsgruppen har allerede taget patent på strømpe-teknologien.

Hvis forsøgene med Covid 19-patienterne viser den effekt på reduktion af muskeltab, som forskerne forventer, er universiteterne klar til at producere 500 ekstra støttestrømper allerede til efteråret, hvor Sundhedsstyrelsen forventer næste bølge af Corona-epidemien.

”Vi har startet det her projekt op, fordi vi er overbeviste om, at teknologien kan hjælpe patienterne. Det koster virkelig meget tid, penge og tab af livsglæde at komme sig oven på en langvarig indlæggelse, og vi ved allerede, at elektrisk stimulans kan hjælpe med at holde muskler i gang,” siger professor Charlotte Suetta.

Nøgleord

Kontakter

Peter Høgh Mikkelsen
Lektor, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet
Mail: phm@ase.au.dk
Tel.: 41893245

Shweta Agarwala
Adjunkt, Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet
Mail: shweta@eng.au.dk
Tel.: 93521874

Kim Harel
Chefkonsulent
Mail: kimh@ase.au.dk
Tel.: 41893302

Jesper Bruun
Kommunikationspartner
Mail: bruun@eng.au.dk
Tel.: 42404140

Information om Aarhus Universitet Technical Sciences

Aarhus Universitet Technical Sciences
Aarhus Universitet Technical Sciences
Ny Munkegade 120
8000 Aarhus C

8715 0000https://tech.au.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Vil forbrugerne acceptere sundere kødprodukter?15.9.2020 13:00:00 CESTPressemeddelelse

Det er muligt at fremstille sundere alternativer til de forarbejdede kødprodukter, som er meget efterspurgte i Danmark og i resten af Europa, men hvordan reagerer forbrugerne på de forskellige muligheder, og hvilke foretrækker de? Det undersøger forskere fra MAPP Centret ved Aarhus Universitet sammen med kolleger fra Spanien og Storbritannien i et nyt projekt, der er finansieret af European Innovation and Technology (EIT) Food.

Autonomt droneræs hæver barren for kunstig intelligens6.8.2020 11:08:15 CESTPressemeddelelse

Autonome droner kan i dag udføre en lang række opgaver med ingen eller meget lille involvering af menneskelige operatører. Men for at kunne opfatte miljøet, de flyver i, og planlægge fremtidige handlinger er de nødt til at flyve meget langsomt. Hvad nu, hvis dronerne i stedet skulle flyve hurtigt? Som i droneræs, hvor fart, agilitet og ydeevne er af største vigtighed? Et team af forskere fra Aarhus Universitet har lige taget et skridt fremad.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum