Efterskoleelever får bedre evner i køkkenet
Danske unge er den gruppe borgere, der laver mindst hjemmelavet mad og bruger kortest tid i køkkenet.
En fjerdedel af en årgang vælger et år på efterskole, hvor efterskoleleverne et par uger om året har obligatorisk tjans i køkkenet. Ud fra ønsket om at give eleverne større udbytte af deres køkkentjans, har Madkulturen og Efterskoleforeningen startet det treårige projekt Efterskolernes Køkkentjans, der støttes af Nordea-fonden. Projektet uddanner efterskolernes køkkenpersonale i at gøre køkkentjansen til en endnu mere pædagogisk lærerig og inspirerende kulinarisk oplevelse for eleverne.
”Efterskolerne er et helt oplagt sted at sætte ind. Vi ved, at de unge i efterskolealderen er storforbrugere af færdigretter og bruger væsentlig mindre tid i køkkenet end resten af den danske befolkning. Men eleverne får ikke større interesse i madlavning ved kun at blive sat til at skrælle kartofler. De skal involveres og tildeles en mere aktiv rolle som stolte afsendere af de måltider, de tilbereder,”siger Judith Kyst, direktør i Madkulturen.
Dette skoleår 2019/20 er det 20 efterskoler fra efterskoleregionerne i Syd- og Sønderjylland samt Midt- og Østjylland, der deltager i projektet.
Positive tilbagemeldinger
Indtil nu har 1600 fynske og sjællandske elever fået nye køkkenkompetencer via projektet, der sigter mod at nå ca. 6000 efterskoleelever i projektets tre skoleår.
Eleverne på det første hold af 16 efterskoler på Fyn og Sjælland har netop afsluttet skoleåret med Efterskolernes Køkkentjans på skemaet, og de elever, der starter på efterskole netop i disse dage, kommer også til at få glæde af de nyerhvervede kundskaber hos skolens køkkenpersonale:
”Vi har fået enormt mange positive tilbagemeldinger fra de første efterskoler, der har opprioriteret og udviklet elevernes deltagelse i køkkentjansen. Køkkenpersonalets nye evner til at lære fra sig og motivere eleverne har gjort en stor forskel, og det er mit klare indtryk, at de fleste efterskoler fortsætter de nye tiltag med de kommende årgange,” siger Torben Vind Rasmussen, formand for Efterskoleforeningen.
Kontakter
Charlotte Kjeldberg KristensenPresse- & kommunikationsansvarlig
Tlf:20 80 44 79charlotte@madkulturen.dkBilleder
Information om Madkulturen
Følgende efterskoler er med i Efterskolernes Køkkentjans 2019/20:
Efterskoleregion Syd- og Sønderjyske
Hoptrup Efterskole
Efterskolen Epos
Rejsby Europæiske Efterskole
Rødding Fri Fag- og Efterskole
Skanderup Efterskole
Sportsefterskolen SINE
Sundeved Efterskole
Sydvestjyllands Efterskole
Efterskoleregion Midt- og Østjyske
Efterskolen Helle
Eriksminde Efterskole
Frijsenborg Efterskole
Frydensberg Efterskole
Himmelbjergegnens Natur- og Idrætsefterskole
Levring Efterskole
Lystruphave Efterskole
Nørbæk Efterskole
Skals Efterskole
Efterskolen for Scenekunst
Viden om unges madkultur:
- De danske unge er den gruppe, der laver mindst hjemmelavet mad og bruger kortest tid i køkkenet
- Madkulturens seneste undersøgelse af danskernes madvaner fra 2018, Madkultur18, viser, at unge mellem 18-25 år er den gruppe, som laver mindst mad fra bunden: Hvor hver anden dansker gennemsnitligt set spiser helt hjemmelavet mad en given aften (48%), gør det sig kun gældende for hver tredje ung (34%)
- Undersøgelsen viser også, at omkring hver tredje dansker (32 %) bruger under 15 minutter på madlavningen, og andelen er større blandt de unge 18-25-årige (37%)
Kilde: Madkulturen
Følg pressemeddelelser fra Madkulturen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Madkulturen
Flere vender ryggen til klimavenlig mad6.12.2023 23:59:00 CET | Pressemeddelelse
Mens kriserne står i kø, opgiver mange at spise med klimaet in mente, viser ny, stor undersøgelse. Sundhed og pris er i stedet øverst på dagsordenen, når vi skal købe ind til de daglige måltider.
Nyt madindeks: Fri adgang til unikt datasæt om vores madvaner31.8.2023 05:24:03 CEST | Pressemeddelelse
Hvor mange i din region får kød til aftensmad? Hvordan har unges forbrug af takeaway udviklet sig? Og hvor ofte drikker kvinder øl til maden? Madkulturen giver nu fri adgang til at søge i resultaterne fra 19.000 besvarelser om råvarevalg, madlavning og måltider
Nyt madprojekt giver børn i dagplejen sundere og sjovere måltider15.8.2023 10:55:49 CEST | Pressemeddelelse
Allerede mens børn er helt små etableres gode og sunde madvaner. Det gælder ikke mindst i dagplejen. Alligevel oplever mange dagplejere, at der mangler materialer, som inspirerer dem til at servere sundere og mere varieret mad. Det vil projektet ”Gør sund mad til barnemad” hjælpe til med.
Pres på madbudgettet: 136.000 børn lider afsavn22.6.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mindre frugt og grønt, dårligere madpakker og nej tak til sociale arrangementer. Det er virkeligheden for mange danske børn, viser ny undersøgelse fra Madkulturen.
Lokale politikere i folkemødedebatter om børnenes mad1.6.2023 09:52:59 CEST | Pressemeddelelse
Hvem gider arbejde med mad? Hvad sker der, når børn lever på et hårdt presset madbudget? Og hvor mange kyllingelår kan elever fra Falster udbene på fem minutter? Det viser sig, når Mette Blomsterberg fredag byder velkommen til en ny scene om børnenes mad
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum