Aarhus Universitet: Arts

DPU-professor skal rådgive om overgangen til ungdomsuddannelse i nyt panel under Børne- og Undervisningsministeriet

Del
Professor MSO i vejledning Rie Thomsen fra DPU, Aarhus Universitet er med i et fagligt panel, der skal rådgive om en bedre overgang fra grundskole til ungdomsuddannelse.

Børne- og Undervisningsministeriet har netop sat et nationalt program i gang, der skal sikre, at alle elever i grundskolen bliver præsenteret for en systematisk, struktureret og koordineret indsats, der klæder dem bedre på til at vælge ungdomsuddannelse.

I programmet deltager forskellige aktører fra grundskole- og erhvervsuddannelsesområdet, og Rie Thomsen, der er professor MSO på DPU, Aarhus Universitet, skal sammen med andre videnspersoner og praktikere bidrage med viden og kvalificere drøftelserne i programmet.

”Undersøgelser viser, at en del af de 14-15-årige oplever det som meget overvældende at skulle vælge ungdomsuddannelse. Mange er forvirrede og pressede over det, og det gælder vel at mærke helt almindelige unge, som ikke er udfordrede af andre ting. Derfor skal vi nytænke og forbedre overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse for alle unge,” siger Rie Thomsen og henviser til, at det i dag kun er dem, der bliver erklæret ikke-uddannelsesparate, der har ret til samtaler med en professionel uddannelsesvejleder.

Samarbejde mellem grundskoler og erhvervsskoler kan nedbryde fordomme

I en del år har der været fokus på at tilbyde aktiviteter, som skal inspirere de unge og gøre dem parate til at vælge ungdomsuddannelse.

Rie Thomsen har været leder af forsknings- og udviklingsprojektet ’Udsyn i udskolingen’, hvor grundskoler og ungdomsuddannelser indgik i et samarbejde med UU-vejledere og erhvervsliv. Her deltog eleverne blandt andet i aktiviteter, der skulle gøre dem klogere på, hvad det vil sige at tage en erhvervsuddannelse. For eksempel skulle nogle 8. klasses-elever bygge et lille hus i korrekt målestoksforhold i faget håndværk og design, og bagefter skulle de på besøg på elektrikeruddannelsen sammen med deres fysiklærer for at installere strøm i huset.

”De unge var meget engagerede, og lærerne oplevede at træde ind i en meningsfuld rolle, både i forhold til de unges tanker om uddannelse og erhverv og i forhold til samarbejdet med de andre aktører. Efterfølgende viste en undersøgelse, at flere af de unge havde fået nedbrudt nogle af deres fordomme om, hvad det vil sige at gå på en erhvervsuddannelse. Det er en af de erfaringer, jeg vil bringe med ind i det nationale program,” siger hun.

Elever oplever manglende sammenhæng i brobygningsaktiviteter

De unge får generelt noget ud af brobygningsaktiviteter, fortæller Rie Thomsen, men forskning viser, at det er en udfordring for mange lærere og vejledere at binde aktiviteterne sammen og samle op på dem.

”De unge oplever ikke, at aktiviteterne er bundet sammen på tværs. De savner, at der er nogen, der samler trådene og taler med dem om, hvad de har oplevet. Og det er vigtigt, for det er netop når de unge reflekterer over det, de har erfaret, at de finder ud af, hvad aktiviteterne betyder for dem og deres valg,” siger Rie Thomsen.

Nogle skoler er gode til det, men mange skoler får det ikke gjort. Rie Thomsen foreslår derfor, at ansvaret for, at de unge støttes i deres refleksioner, forankres tydeligere, og at der bliver prioriteret ressourcer til, at skolerne og vejledningen i fællesskab kan leve op til ansvaret.

Skolefaget uddannelse og job har potentiale

Rie Thomsen peger desuden på, at det timeløse fag uddannelse og job, som eleverne løbende skal stifte bekendtskab med i hele deres grundskoleforløb, har potentiale til at spille en vigtig rolle i en kommende forbedret indsats på området. Formålet med faget er at åbne verden for børnene, så de får kendskab til de mange erhverv og professioner i vores samfund.

”Faget skal give børnene et godt fundament, når de skal videre på en ungdomsuddannelse, og det er grundlæggende en god idé, men da det blev evalueret sidst - i 2012 - viste det sig, at undervisningen blev grebet meget forskelligt an, og at størstedelen af landets kommuner ikke havde årsplaner for faget, sådan som de er forpligtet til. Vi har ikke nogen nyere status for, hvordan situationen er, så det er oplagt at undersøge i forbindelse med det nationale program,” siger hun.

Nedton vigtigheden af at vælge rigtigt

Rie Thomsen opfordrer i øvrigt til, at de voksne omkring de unge ikke lægger alt for stor vægt på betydningen af at vælge den rigtige ungdomsuddannelse fra starten.

”Både forældre, fagpersoner og politikere har i den bedste mening fået talt vigtigheden af at vælge ungdomsuddannelse så højt op, at de unge tror, at der er ét rigtigt valg for dem. Jeg synes, vi i stedet skal se sådan på det, at de unge tager det valg, som er rigtigt for dem på det tidspunkt, og så skal vi gøre det mere i orden at vælge om. Det er der mange, der gør – det er helt normalt,” siger hun.

Fakta

  • Deltagere i det nationale program er Børne- og Undervisningsministeriet, KL, Danmarks Lærerforening, Skolelederforeningen, Børne- og Kulturchefforeningen, Danske Gymnasier, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier, Danske SOSU-skoler og Danske Regioner.
  • Et fagligt panel bestående af videnspersoner og praktikere har til opgave at bidrage med relevant viden og kvalificere drøftelserne.
  • Programmet skal fungere fra 2020 til 2022.

Kontakter

Rie Thomsen
Professor MSO
DPU, Aarhus Universitet
Mail: riet@edu.au.dk
Mobil: 2942 6686

Information om Aarhus Universitet: Arts

Aarhus Universitet: Arts
Aarhus Universitet: Arts



DPU - Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse er et af de tre institutter ved Faculty of Arts, Aarhus Universitet.

DPU udgør Danmarks største universitetsmiljø for grundforskning og anvendt forskning inden for pædagogik og uddannelse.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Trivselsfremme i skolen kræver helhedsorienteret indsats19.4.2024 10:08:16 CEST | Pressemeddelelse

Trivsel og mistrivsel blandt skoleelever er et af tidens helt store spørgsmål, men hvad siger forskningen om trivsel og trivselsfremme i skolen? En ny forskningsoversigt fra DPU i e-bogsserien ’Pædagogisk indblik’ giver en indføring i både dansk og international trivselsforskning. Den anbefaler, at vi løfter blikket fra enkeltelever og anlægger et helhedssyn på trivsel, og at skolerne i deres arbejde med at fremme trivsel altid tager udgangspunkt i de konkrete elever i den konkrete skole.

Nedlukninger blev en midlertidig undtagelsestilstand i familielivet22.3.2024 09:20:36 CET | Pressemeddelelse

Covid-19 påvirkede familier meget forskelligt og synliggjorde strukturelle uligheder i Danmark. For de fleste børnefamilier blev nedlukningsperioderne dog en parentes. Men for unge, der var teenagere og midt i deres formative år, har nedlukningerne fået mere langvarige konsekvenser. Ikke mindst for deres evne til at indgå i fællesskaber med jævnaldrende. Sådan lyder det fra forskere på DPU, der har undersøgt familielivet under pandemien.

Debatarrangement med Glenn Bech: Er kunsten blevet en legeplads for den hvide middelklasse i byerne?4.3.2024 12:06:00 CET | Pressemeddelelse

I årevis har teatre, museer og andre kunstinstitutioner forsøgt at udvide deres publikum – men med begrænset succes. Er kunsten mangfoldig nok, når den hovedsageligt samler en urban, hvid middelklasse – og hvad kan man gøre ved det? Det er spørgsmålet, som forfatter Glenn Bech og et stærkt panel vil diskutere tirsdag den 19. marts på Teatret Svalegangen til debatserien ”Art of Assembly”.

Ny europæisk undersøgelse: Danske unges følelse af europæisk identitet bliver større – men langt færre forventer at stemme til EU-Parlamentsvalg22.2.2024 10:10:45 CET | Pressemeddelelse

Danske skoleelever i 8. klasse har store forventninger til Europas fremtid, ligesom de i høj grad ser sig selv som europæere. Men sammenlignet med 8. klasseelever fra andre europæiske lande er de danske elever bemærkelsesværdigt skeptiske over for fælles regler for samarbejde og arbejdskraftens fri bevægelighed i Europa, og færre danske elever end tidligere forventer at stemme til fremtidige EU-parlamentsvalg.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye