Dommen er faldet: Field’s-tragedien viser et tydeligt billede af en psykiatri i frit fald
Gerningsmanden i Field’s-sagen fået sin dom: Anbringelse på Sikringsafdelingen i Slagelse uden en fastsat tidsgrænse. Han træder dermed ind i en alvorlig udvikling over de seneste 40 år, hvor antallet af retspsykiatriske patienter er steget med 1.300 procent.
At mennesker med psykisk sygdom begår forbrydelser skyldes i langt de fleste tilfælde utilstrækkelig behandling, viser undersøgelser. Det koster dyrt på både et menneskeligt og samfundsøkonomisk plan: ”Jeg tror ikke, at folk er klar over, hvor mange ressourcer vi bruger på konsekvenserne af, at vi ikke behandler mennesker med svær psykisk sygdom godt nok", siger Psykiatrifondens formand psykiater Torsten Bjørn Jacobsen.

Skudepisoden i Field's trækker uendelige spor hos familier og pårørende, også gerningsmandens. Havde gerningsmandenfået den behandling, han selv bad om og søgte – og som vi ved, han også havde meget alvorligt brug for – kunne rædslerne måske have været undgået, mener Torsten Bjørn Jacobsen. Han finder det ufatteligt, at udviklingen har fået lov til at eskalere så lodret nedad de seneste mange, mange år med meget store menneskelige omkostninger til følge, men også samfundsøkonomiske:
”Jeg tror ikke, at folk er klar over, hvor mange ressourcer vi bruger på konsekvenserne af, at vi ikke behandler mennesker med svær psykisk sygdom godt nok. Nu bliver gerningsmanden anbragt på Sikringen i Slagelse. Sådan en plads koster 3,6 mio. kr. om året. Så er der politiet, der årligt bruger 470.000 timer på opgaver, der involverer mennesker med psykisk sygdom. Det svarer til 244 fuldtidsansatte politibetjente om året. Til sammenligning koster det behandlingstilbud, som gerningsmanden burde have fået, cirka 100.000 kr. årligt”, siger Torsten Bjørn Jacobsen.
Voldsom stigning i antallet af retspsykiatriske patienter
I de seneste 40 år er antallet af mennesker med psykisk sygdom, der har fået en behandlingsdom eller en anbringelsesdom, steget eksplosivt. I 1980 var der cirka 300 patienter i retspsykiatrien. I dag er der næsten 4.000, altså en stigning på omtrent 1.300 procent.
”Vi ved godt, hvorfor det går den vej. Et dansk studie har påvist, at der er en direkte sammenhæng mellem utilstrækkelig behandlingskvalitet og kriminalitet. Undersøgelsen viste, at ud af de borgere med svær psykisk sygdom, der havde begået kriminalitet, havde tre ud af fire ikke fået tilstrækkelig psykiatrisk behandling, og hver anden havde modtaget utilstrækkelig social støtte. Nøjagtig som vi ved, det er tilfældet med gerningsmanden fra Field’s”, siger Torsten Bjørn Jacobsen med reference til det forløb, vi fra retssagen ved sendte gerningsmanden til ikke færre end 13 forskellige behandlere i psykiatrien; en behandling, der er blevet kaldt både overfladisk og mangelfuld.
Det skal være nu
Tragedien rejser samtidig nogle dybt alvorlige spørgsmål om kvaliteten af behandlingen i psykiatrien og hvordan vi hjælper nogle af de sværest psykisk syge borgere, mener Psykiatrifondens formand:
”Hvor mange tragedier skal der til, før vi får den psykiatri, vi har brug for? Det er afgørende, at vi forholder os til, hvad der gik galt, og hvordan vi skaber den psykiatri, vi har brug for. Nu.”
Nøgleord
Kontakter
Lars HübertzChef, Kommunikation og politik, Psykiatrifonden
Tlf:29291211lh@psykiatrifonden.dkFølg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden
Unge kæmper med at tale om psykisk sårbarhed - trygge rum hjælper24.3.2025 09:10:06 CET | Pressemeddelelse
I de senere år har debatten om unges mentale trivsel fyldt mere og mere i den offentlige samtale. Alligevel oplever mange unge stadig, at det er svært at tale åbent om psykisk sårbarhed. Det er konklusionen på projektet "Jeg er ikke den eneste”, hvor SIND Ungdom og Psykiatrifonden med støtte fra TrygFonden har produceret podcasts, udviklet gratis og frit tilgængeligt undervisningsmateriale og ikke mindst skabt trygge rum for de unge, hvor de kan dele deres tanker og erfaringer.
Psykiatrifonden efter ringe tal: Giv børn og unge ret til behandling under udredning14.3.2025 13:12:50 CET | Pressemeddelelse
I dag kom 2024-tallene for overholdelse af udrednings- og behandlingsretten. Og for børn og unge ser det fortsat uhyre ringe ud. ”På trods af de politiske tiltag er vi ikke kommet nogen vegne”, siger Psykiatrifondens direktør Marianne Skjold. Psykiatrifonden foreslår en ny ret til behandling under udredning.
Psykiatrifonden: Aftale om sammenlægning udløser ros og optimisme11.3.2025 15:59:51 CET | Pressemeddelelse
Aftalen mellem Danske Regioner og regeringen kommer til at forme sundhedsvæsenet i de fire fremtidige regioner, og set med patientens øjne er der grund til ros og stor optimisme, mener Marianne Skjold, direktør i Psykiatrifonden. Hun læser det som en ambition om en fuldstændig sammenlægning.
Fagfolk omkring børn i familier med psykisk sygdom: Tillid er afgørende10.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mere end 300.000 børn og unge i Danmark vokser op med en far eller en mor med en psykisk sygdom. Uden hjælp og støtte har de selv en stor risiko for at mistrives eller for selv at blive ramt af psykisk sygdom. I en ny podcast møder vi tre fagfolk, der arbejder i feltet omkring familierne - skolelæreren, pædagogen og socialrådgiveren i psykiatrien. De deler ud af erfaringer, dilemmaer og udfordringer, de møder i deres arbejde, og understreger samstemmende, at tilliden er afgørende for den gode kontakt.
60 år: Torsten Bjørn Jacobsen6.3.2025 15:17:51 CET | Pressemeddelelse
Psykiatrifondens formand Torsten Bjørn Jacobsen fylder 60 år lørdag den 8. marts.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum