Døgninstitutioner og hjemmepleje får vejledning om seksuel chikane og andre krænkende handlinger
Ansatte på døgninstitutioner og i hjemmepleje har en særligt høj forekomst af seksuel chikane og andre krænkende handlinger. Derfor sætter Arbejdstilsynets ekstra fokus på disse brancher med en målrettet vejledningsindsats.
Seksuel chikane og andre krænkende handlinger på arbejdspladsen er et alvorligt arbejdsmiljøproblem, som arbejdsgivere skal forebygge og håndtere. Det gælder, uanset om den kommer fra kollegaer, ledere, kunder eller andre, som medarbejdere har kontakt med.
Døgninstitutioner og hjemmepleje er et af de områder, hvor de ansatte melder en relativ høj forekomst af seksuel chikane og andre krænkende handlinger. Det viser tal fra Arbejdsmiljø og Helbred og Arbejdstilsynets erfaringer på tilsynsbesøg. Derfor sætter Arbejdstilsynet ekstra fokus på døgninstitutioner og hjemmepleje med en målrettet vejledningsindsats, der skal hjælpe dem med at forebygge krænkelser.
”Der er kommet større fokus på seksuel chikane i Danmark i de seneste år. I Arbejdstilsynet vil vi være med til at støtte op om den udvikling ved i højere grad at hjælpe virksomheder med at forebygge, at seksuel chikane og andre krænkende handlinger opstår på arbejdspladsen,” fortæller tilsynschef Lars Toft Pedersen.
Vejledningsindsatsen skal motivere til at forebygge krænkelser
Når Arbejdstilsynets tilsynsførende fører tilsyn med døgninstitutioner og i hjemmeplejen, vil de, ved siden af det almindelige grundtilsyn, motivere til at forebygge seksuel chikane og andre krænkende handlinger ved at informere om emnet, give gode råd og pege på relevante værktøjer. Det gælder for alle grundtilsyn i brancherne fra midt i oktober 2021.
”Tilsynsførende oplever, at man i virksomheder har svært ved at tale om seksuel chikane og andre krænkende handlinger. Det er en stor barriere, hvis problemet skal forebygges, fordi vi alle har forskellige grænser for, hvad vi oplever som krænkende. Et vigtigt første skridt er at tage snakken om grænser, god adfærd og omgangstone på ens arbejdsplads. I vejledningsindsatsen vil vi bl.a. inspirere og hjælpe virksomhederne til at sætte den dialog i gang,” fortæller Lars Toft Pedersen.
Gode råd og værktøjer til at forebyggelse og håndtering
Find gode råd og værktøjer til at forebygge og håndtere seksuel chikane og andre krænkende handlinger på Arbejdstilsynets hjemmeside. Der er råd til arbejdsgivere, ledere, nøglepersoner i arbejdsmiljøarbejdet, kollegaer og medarbejdere.
Uanset hvilke rolle du har, kan du altid ringe anonymt til Arbejdstilsynets hotline på tlf. 70 22 12 80 (man-tor: 8-15, fre: 8-14).
Udvalgte brancher
I januar 2022 starter vejledingsindsatsen i brancherne
- Opførelse og nedrivning af byggeri
- Anlægsarbejde
- Færdiggørelse af byggeri
- Energi og råstoffer
- Døgninstitutioner og hjemmepleje
- Hospitaler
- Rengøring
- Kriminalforsorgen.
Information om Arbejdstilsynet
Følg pressemeddelelser fra Arbejdstilsynet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Arbejdstilsynet
Ny kampagne vil holde støvet ude af lungerne16.6.2022 09:30:40 CEST | Pressemeddelelse
Der er ofte støv på byggepladser, men det er farligt at få ned i lungerne. Derfor vil Arbejdstilsynet have håndværkerne til at sætte sug på maskinerne, støvsuge overflader og lufte ud, når arbejdet støver
Ny digital kemisk risikovurdering skal hjælpe virksomheder til bedre arbejdsmiljø ved rengøring27.4.2022 13:16:33 CEST | Pressemeddelelse
Ansatte, der gør rent, er i daglig i kontakt med rengøringsmidler, der kan medføre hudsygdomme som eksem og allergi samt luftvejssygdomme som astma, hvis der ikke anvendes de rette beskyttelsesforanstaltninger. Ved hjælp af Arbejdstilsynets nye digitale værktøj til kemisk risikovurdering har virksomhederne mulighed for at forebygge mange arbejdsmiljøproblemer med kemi ved brug af rengøringsmidler.
Ny digital kemisk risikovurdering skal hjælpe virksomheder til bedre arbejdsmiljø ved svejsning27.4.2022 13:16:33 CEST | Pressemeddelelse
I brancher, der arbejder med metal og maskiner, er ansatte dagligt udsat for svejse- og skærerøg, hvis der ikke anvendes de rette beskyttelsesforanstaltninger. Det kan i værste fald medføre kroniske lungesygdomme og kræft. Ved hjælp af Arbejdstilsynets nye digitale værktøj til kemisk risikovurdering har virksomhederne mulighed for at forebygge mange arbejdsmiljøproblemer med kemi, der opstår i forbindelse svejsning og skæring i metal.
Ny digital kemisk risikovurdering skal hjælpe virksomheder til bedre arbejdsmiljø27.4.2022 13:16:33 CEST | Pressemeddelelse
Virksomheder med ansatte, der kan blive udsat for farlig kemi, får nu et digitalt værktøj, der kan hjælpe dem med at foretage den lovpligtige kemiske risikovurdering. I første omgang er værktøjet til virksomheder, der bruger kemiske produkter i forbindelse med rengøring eller har ansatte, der svejser eller skærer i metal.
Flere brancher får vejledning om seksuel chikane og andre krænkende handlinger12.1.2022 13:26:27 CET | Pressemeddelelse
Nogle brancher har en særligt høj forekomst af seksuel chikane og andre krænkende handlinger. Derfor sætter Arbejdstilsynets ekstra fokus på disse brancher med en målrettet vejledningsindsats.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum