DN: Regeringen bør lytte til Klimarådet og indføre høj CO2-afgift og etablere ny jordfond

Klimarådet har netop udgivet en ny rapport om effekterne ved at indføre en høj CO2-afgift. Rapporten viser, ifølge præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding, at omstillingen af landbruget ikke kan lykkedes uden, at landbrugsarealet reduceres, og den animalske produktion mindskes. Det skal bl.a. skal ske gennem en høj afgift og fx gennem opkøb af landbrugsjord via en ny statslig jordfond. Det er den vej politikerne bør gå, hvis man både vil udvikle fremtidens grønne landbrug og løse tidens øvrige natur- og miljøkriser, lyder det fra Maria Reumert Gjerding:
- Klimarådet slår en tyk streg under, at vi ikke kan udvikle fremtidens landbrug med teknologiske løsninger alene. Landbruget bliver nødt til at gennemføre en grundlæggende omstilling, og vi kommer ikke i mål uden, at vi mindsker landbrugsarealet og omlægger store dele af den massive husdyrproduktion til planteproduktion, som er langt mere klimavenligt og samtidig kan brødføde langt flere mennesker. Og det er det, en høj afgift skal hjælpe os i mål med. Den skal give landmændene incitament til at gøre det rigtige og belønne de dygtige.
- Rapporten viser entydigt, at landbruget har en enorm opgave i at nedbringe sine store CO2-udledninger, og at en høj CO2-afgift på minimum 750 kr. pr. mio. tons CO2e er helt central for, at vi kommer i mål i 2030. Det vil naturligvis betyde, at der er landmænd, der ikke længere vil være i stand til at fastholde deres nuværende produktion og vil stå over for svære valg om enten at omstille sig eller afvikle sin produktion. Men Klimarådet viser jo meget tydeligt, at alternativerne til en høj CO2-afgift enten vil betyde, at vi ikke når i mål med klimaomstillingen eller, at den bliver voldsom dyr for samfundet.
- Rapporten understreger også, at klimaomstillingen af landbruget skal ses i sammenhæng med de øvrige store grønne udfordringer, der skal håndteres i relation til landbruget. Forurening med kvælstof og næringsstoffer – hvor Danmark er uendelig langt fra at leve op til EU's vandrammedirektiv, som skal indfries i 2027. Og biodiversitetskrisen – hvor Danmark skal bidrage med markante naturarealer for at leve op til EU's biodiversitetsstrategi. For mig er det helt åbenlyst, at en høj afgift vil give mulighed for at kunne gøre noget ved både kvælstofforurening og levere arealer til naturen, siger præsidenten og fortsætter:
- Men hvis en CO2-afgift også skal kunne sikre nye arealer til natur og kvælstofreduktion, kræver det, at både regering og kommuner tænker i muligheder for at sikre finansiering til opkøb af de landbrugsarealer, som vil komme i spil, når en afgift er implementeret. Det kunne ske gennem den nuværende naturfond eller ny jordfond, som Klimarådet foreslår. En sådan fond vil netop kunne opkøbe arealer, som kan indgå i enten jordfordeling eller sikre arealer til natur og sprøjtefrie arealer for at beskytte grundvandet.
Kontakter
Emil NielsenPressechef
Tlf:31 19 32 46emil@dn.dkBilleder
Information om Danmarks Naturfredningsforening
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Grøn aftale skal blive til grøn virkelighed med stor bevilling fra Novo Nordisk Fonden til DN8.5.2025 07:59:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening (DN) styrker nu indsatsen for at sikre, at trepartsaftalen fører til en reel genrejsning af dansk natur. Det skal ske i samarbejde med danskerne og bliver muliggjort af stor fondsbevilling fra Novo Nordisk Fonden.
Veddinge Bakker og Skamlebæksletten fredes2.5.2025 12:36:57 CEST | Pressemeddelelse
Fredningsnævnet har netop besluttet at gennemføre fredningen af det stærkt kuperede og enestående smukke landskab, Veddinge Bakker og den kystnære Skamlebækslette, som forbinder bakkerne med havet. Fredningen omfatter 470 hektar.
Uklar handlingsplan om Danmarks ulve28.4.2025 15:34:15 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen åbner for regulering af ulve uden dog at være præcise nok for, hvornår en ulv har udvist en adfærd, der gør den til en problemulv. Det rejser kritik fra Danmarks Naturfredningsforening.
Affaldsindsamlere fandt 80 ton skrald på en uge24.4.2025 05:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Omkring 190.000 børn og voksne deltog i landsdækkende affaldsindsamling i starten af april. Nu er det indsamlede affald gjort op. Resultatet giver anledning til optimisme, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening, der står bag indsamlingen.
Natur-hjælp til børneforældre: Nu kan du låne grejtasker på biblioteket14.4.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Grejtasker spækket med spændende oplevelser er nu landet på en lang række af landets biblioteker. Det sker for at hjælpe de forældre, som gerne vil mere ud i naturen, men som mangler inspiration. Taskerne kommer fra VILD, der er et børneunivers under Danmarks Naturfredningsforening. Ud over udstyr indeholder taskerne en helt særlig bog-premiere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum