Danmarks Naturfredningsforening

Veddinge Bakker og Skamlebæksletten fredes

Del

Fredningsnævnet har netop besluttet at gennemføre fredningen af det stærkt kuperede og enestående smukke landskab, Veddinge Bakker og den kystnære Skamlebækslette, som forbinder bakkerne med havet. Fredningen omfatter 470 hektar.

Fredningssagen blev rejst i juni 2021 af Danmarks Naturfredningsforening (DN) og Odsherred Kommune. Kort efter at fredningssagen var rejst, besluttede kommunen dog at trække sig fra sagen. Det er derfor alene DN, som står bag forslaget om at frede området, som Fredningsnævnet nu har afsagt afgørelse for. 
 
Fredningen er en modernisering og udvidelse af den 60 år gamle landskabsfredning af Veddinge Bakker, suppleret med en nyfredning af smeltevandssletten ved Skamlebæk. I alt omfatter fredningen ca. 470 hektar.

- Vi er meget glade for, at Fredningsnævnet har truffet en afgørelse i sagen, som betyder, at hele området får en bedre beskyttelse, og at der bliver bedre adgang til at opleve den særlige natur i området for lokalbefolkningen. Der både tale om fantastisk natur og et enestående landskab, som betyder meget for utrolig mange mennesker, siger Bente Ilsøe, der er bestyrelsesmedlem i Danmarks Naturfredningsforening Odsherred.

Store dele af området har en meget høj naturværdi som levested for en række truede og sjældne arter af dyr og planter. Samtidig er geologien og landskabet særligt.

Og netop landskabet og dets biodiversitet har gennem fredningen fået en beskyttelsesgrad, der ikke kan opnås ad anden vej.  

Formålet med fredningen er at bevare og forbedre områdets naturværdier med levesteder og spredningskorridorer for plante- og dyreliv, at sikre naturområdernes udvidelse og sammenhæng samt at give mulighed for naturforbedrende pleje.  

Bakkerne, dalene og sletten fremtræder som et overvejende åbent landskab afbrudt af småskove, krat og levende hegn. 

Bedre adgang for folk og bedre vilkår for beskyttede arter
Områdets rekreative kvaliteter øges ved at sikre offentligheden bedre adgang til området med stisystemer og fri færdsel på de offentlige og de ikke-dyrkede private arealer. 

Fredningen skaber desuden grundlag for naturpleje, der vil medvirke til at sikre gunstig bevaringsstatus af de arter og naturtyper, som man i forvejen skal beskytte, fordi en væsentlig del af området i fredningen også er udpeget som såkaldt Natura 2000-habitatområde. Natura 2000-beskyttelsen betyder, at der ikke må ske forringelser for de dyr, planter og naturtyper, som der er specifik beskyttelse af i området.
 
Fredningen skal per automatik også behandles i til Miljø- og Fødevareklagenævnet, da erstatningen til jordejer er over 500.000 kr. Det betyder, at der kan gå op til yderligere to år før der kommer en endelig afgørelse.

Herefter vil Odsherred Kommune skulle udarbejde en plejeplan og anlægge nye stier inden for to år. Odsherred Kommune er nemlig plejemyndighed på de privatejede arealer. 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye