Djøf: Arbejdsmarkedet foretrækker medarbejdere med toårig kandidatuddannelse
En ny undersøgelse af arbejdsgivernes holdning til ansættelse af akademiske medarbejdere lavet af Djøf, slår fast, at forslaget om at afkorte en stor del af universitetsuddannelserne ikke er efterspurgt af arbejdsgiverne. Undersøgelsen viser, at 77% af arbejdsgivere mener, at en etårig kandidatuddannelse vil medføre en forringelse af kandidaterne, der kommer ud på arbejdsmarkedet – kun 3 % mener, det vil være en forbedring. 72% vil foretrække en medarbejder med en toårig kandidatuddannelse fremfor en etårig.
- Undersøgelsen bekræfter, at vi mangler et klart svar på, hvad det er for et problem, man prøver at løse. Virkeligheden i dag er, at der er stor efterspørgsel på kandidater fra de samfundsvidenskabelige og erhvervsøkonomiske uddannelser. Ledigheden er rekordlav. Og vi må konstatere, at hverken erhvervsliv eller offentlige arbejdsgivere efterspørger kortere uddannede kandidater, siger Sara Vergo, formand for Djøf.
Arbejdsgiverne i undersøgelsen tilkendegiver, at de prioriterer erfaring fra studiejobs som et af de vigtigste parametre, når de ansætter. En etårig kandidatuddannelse vil give langt mindre tid til at opnå den erhvervserfaring.
- Kortere kandidatuddannelser vil potentielt gå ud over kvaliteten af vores nyuddannede, og har man kun et år til at blive kandidat, vil man presse mulighederne for studierelevant arbejde eller praktik, som i dag er efterspurgte uddannelseselementer hos mange arbejdsgivere. Både uddannelseskvaliteten og de studerendes trivsel vil blive udfordret, påpeger Sara Vergo.
Undersøgelsen viser, at arbejdsgiverne mener, at de nuværende kandidater er godt klædt på til arbejdsmarkedet, som uddannelserne ser ud nu. De vægter grundfagligheden og kandidaternes evne til at sætte sig hurtigt ind i nye problemstillinger. Både private og offentlige arbejdsgivere er enige om, at kandidaterne kan det, der forventes og har de rette kompetencer.
- Politikerne taler om mere arbejdsmarkedsrettede uddannelser. Men erhvervsretning er ikke en modsætning til akademisk grundfaglighed. Kun få universitetsuddannelser uddanner til en specifik profession. Styrken ved de akademiske uddannelser er netop, at de giver et sæt grundkompetencer, som kan bruges til en bred vifte af jobs. Det bekræfter aftagerpaneler på studierne igen og igen, og nu også denne undersøgelse. En universitetsuddannelse uddanner ikke til det første job, men til et langt arbejdsliv, siger Sara Vergo.
Læs analysen her: djoef.dk/kandidatuddannelse
Sara Vergo træffes for yderligere kommentarer på tlf. 31 37 39 20
For yderligere info kontaktes mediechef Helle Slejborg på tlf. 29 73 47 43
Information om Djøf
Djøf er faglig organisation for jurister og jurastuderende samt erhvervsøkonomiske og samfundsvidenskabelige kandidater og studerende. Vi repræsenterer 107.000 medlemmer, der arbejder på alle niveauer i det private og det offentlige i Danmark og udlandet. Mange arbejder med analyse, strategi, økonomi, jura, udvikling og kommunikation. En stor del er ledere, og endnu flere ønsker at blive det.
Som fagforening arbejder vi for at optimere medlemmernes arbejdsliv ved at sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår og give inspiration til karrierevalg, faglig udvikling, netværk og nye muligheder. Som medlemmer bruger vi hinanden til at blive bedre og skaber et solidt grundlag for at træffe vigtige beslutninger i vores arbejdsliv og studieliv. Sammen arbejder vi for at udvikle samfundet til gavn for alles bedste.
Følg pressemeddelelser fra Djøf
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Djøf
Dybvad-udvalget: Otte anbefalinger til bedre samspil på Slotsholmen3.3.2023 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
En ny rapport fra Djøfs ekspertudvalg om samspillet mellem Folketing, regering, embedsværk og medier kommer med anbefalinger til større fokus på lovlighed, mere gennemsigtighed i politiske beslutninger og bedre rammer for embedsværkets faglighed.
Djøf: Regeringen spiller hasard med Danmark som videnssamfund2.3.2023 12:57:52 CET | Pressemeddelelse
Der er ingen efterspørgsel på kortere og dårligere uddannelser til de unge. Regeringen gambler med Danmarks fremtid som videnssamfund, siger Sara Vergo, formand for Djøf, til regeringens udspil ”Forberedt på fremtiden I”
Invitation til medierne: Er Slotsholmen i krise?20.2.2023 15:11:24 CET | Pressemeddelelse
Den 3. marts 2023 holder Djøf høring om Dybvad-udvalgets rapport om bedre samspil mellem politikere, embedsværk og medier.
Nu åbner Djøf Forsikring2.1.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Djøf åbner 1. januar 2023 Djøf Forsikring i samarbejde med Købstædernes Forsikring. Dermed trækker Djøf forsikringsydelserne tættere til de øvrige medlemstilbud. Medlemmerne efterspørger attraktive og skræddersyede forsikringer, der passer til deres livssituation – det kan vi tilbyde nu, siger Tomas Therkildsen, adm. direktør i Djøf.
Djøf om regeringsgrundlaget: Ambitiøse planer om at frisætte den offentlige sektor – men urealistisk finansiering14.12.2022 14:19:27 CET | Pressemeddelelse
Djøf er enig i ambitionen om at frisætte den offentlige sektor. Men besparelsespotentialet forekommer urealistisk, og den nye regering fejler på ønskerne om at afkorte en stor del af universitetsuddannelserne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum