Dialogkonference: Ukrainske børn, unge og familier i Danmark - hvad har vi lært, og hvad kan vi lære?
Hvordan har modtagelsen af ukrainske børn, unge og familier været i Danmark? Hvad har vi lært – og hvad kan vi stadig lære? I anledningen af årsdagen for den russiske invasion af Ukraine og de første ukrainske flygtninges ankomst til Danmark afholder Center for Grundskoleforskning i regi af forskningsprojektet ’Ukrainske børn i danske skoler’ dialogkonference om ukrainske børn og unge i Danmark.
’Da de første ukrainske flygtningebørn blev modtaget i danske skoler i 2022, skete det i en unik historisk kontekst med stort engagement i kommuner og på skoler for at hjælpe, med danskernes generelle støtte til Ukraine og ukrainerne, blågule faner der vajerede fra offentlige bygninger og vedtagelsen af særloven om ukrainske flygtninge’, fortæller Søren Sindberg Jensen, lektor ved Center for Grundskoleforskning.
’I projektet har vi været optaget af hvordan modtagelsen af de ukrainske børn i skolen er forløbet og om den unikke situation har givet skoler og kommuner anledning til at gå nye veje. Vores foreløbige fund tyder på at kendte udfordringer i modtagelsessystemet synes at gøre sig gældende for denne gruppe af børn og unge. Og vi kan se et stort potentiale for faktisk at gå nye veje i modtagelsen af børn og unge, der er flygtet til Danmark’, forklarer han.
Opsamling af erfaringer
Konferencen har til formål at opsamle og formidle erfaringer fra flygtninge og aktører i Danmark i relation til modtagelsen i danske skoler, og afholdes i et dialogisk format med fokus på udveksling af oplevelser og erfaringer blandt ukrainske og danske skoleelever, forældre, lærere, pædagoger, ledelse og fagprofessionelle på modtageskoler og i forvaltninger, civilsamfundsorganisationer, forskere og andre med interesse i emnet. På baggrund af dagens debatter vil vi i fællesskab pege på udfordringer og perspektiver for fremtidens modtagelse af flygtninge i den danske skoleverden. Kom med og lad din stemme blive hørt.
Sprogordning
Dialogkonferencen er tænkt som et mødested mellem deltagere med forskellig sproglig baggrund. Da centret ønsker at byde alle velkommen uanset sproglige forudsætninger, vil dagen foregå i et flersproget format. Der vil være oplæg på både dansk, engelsk og ukrainsk, og det vil være muligt at deltage på alle tre sprog.
Hvad: Dialogkonference
Hvornår: 28. februar 2023, kl. 9.30-16.00
Sted: Syddansk Universitet, Odense, Campusvej 55, lokale O 100. Vejviser: tinyurl.com/nzrxse3d
Målgruppe: lærere, pædagoger, fagprofessionelle på modtageskoler og i forvaltninger, civilsamfundsorganisationer, forskere og andre.
Tilmelding via: event.sdu.dk/ukraineprojektet/conference Gratis deltagelse
Nøgleord
Kontakter
Mette Rose Kjær Thomsen, AC-fuldmægtig, Center for Grundskoleforskning, 6550 3205, mrt@sdu.dk
Søren Sindberg Jensen, lektor, Center for Grundskoleforskning, 6550 8901, sindberg@sdu.dk
Billeder
Links
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Litteraturprofessor skal stå i spidsen for ambitiøst forskningscenter26.5.2023 09:06:00 CEST | Pressemeddelelse
SDU-professor Anders Engberg-Pedersen tiltræder som leder af ’Nordic Humanities Center for Challenge-Based Inquiry’ den 1. juni.
Forbud mod deponering af vindmøllevinger kan fremme genanvendelse24.5.2023 09:40:19 CEST | Pressemeddelelse
Hidtil har det været en mulighed at sende kasserede vindmøllevinger til deponering. Men deponering er ikke en holdbar løsning - og desuden uønsket i henhold til EU’s affaldsdirektiv. Nye lovende metoder til genanvendelse af vindmøllevinger er testet med succes i laboratorierne og er klar til opskalering, men de kræver volumen og stabile forsyningskæder.
Rygsmerter er et voldsomt stigende problem – især blandt ældre23.5.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye data viser, at rygsmerter er et voldsomt stigende problem. Prognosen fortæller, at der i 2050 vil være 10% flere danskere med alvorlige rygproblemer end i dag. Professor Jan Hartvigsen fra Syddansk Universitet er bekymret over udviklingen.
Forskere med kritik af EU-grænseværdier for PFAS16.5.2023 08:48:03 CEST | Pressemeddelelse
Danske forskere har fundet, at EU’s grænseværdier for PFAS er fejlagtige. Det kan have store konsekvenser for beregningerne af omkostningerne for det kommende oprydningsarbejde.
Det lokale engagement er størst i de mindste lokalområder16.5.2023 08:46:58 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning fra Syddansk Universitet viser, at borgernes lyst til deltagelse i aktiviteter og opgaver i lokalsamfundet afhænger af, hvor stort lokalsamfundet er. Jo mindre lokalsamfund, jo større deltagelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum