Syddansk Universitet

Dialogkonference: Ukrainske børn, unge og familier i Danmark - hvad har vi lært, og hvad kan vi lære?

Del
Et år er gået siden Ruslands invasion af Ukraine sendte millioner på flugt og de første ukrainske flygtninge ankom til Danmark. Center for Grundskoleforskning ved SDU har undersøgt de ukrainske børn og unges ankomst i skolen og inviterer nu til dialogkonference for at dele erfaringerne. Dagens konferencier er Mads Nygaard fra Venligboerne. Alle er velkomne.
Mads Nygaard, medstifter af Venligboerne, fotograf Tao Lytzen.
Mads Nygaard, medstifter af Venligboerne, fotograf Tao Lytzen.

Hvordan har modtagelsen af ukrainske børn, unge og familier været i Danmark? Hvad har vi lært – og hvad kan vi stadig lære? I anledningen af årsdagen for den russiske invasion af Ukraine og de første ukrainske flygtninges ankomst til Danmark afholder Center for Grundskoleforskning i regi af forskningsprojektet ’Ukrainske børn i danske skoler’ dialogkonference om ukrainske børn og unge i Danmark.

’Da de første ukrainske flygtningebørn blev modtaget i danske skoler i 2022, skete det i en unik historisk kontekst med stort engagement i kommuner og på skoler for at hjælpe, med danskernes generelle støtte til Ukraine og ukrainerne, blågule faner der vajerede fra offentlige bygninger og vedtagelsen af særloven om ukrainske flygtninge’, fortæller Søren Sindberg Jensen, lektor ved Center for Grundskoleforskning.

’I projektet har vi været optaget af hvordan modtagelsen af de ukrainske børn i skolen er forløbet og om den unikke situation har givet skoler og kommuner anledning til at gå nye veje. Vores foreløbige fund tyder på at kendte udfordringer i modtagelsessystemet synes at gøre sig gældende for denne gruppe af børn og unge. Og vi kan se et stort potentiale for faktisk at gå nye veje i modtagelsen af børn og unge, der er flygtet til Danmark’, forklarer han.

Opsamling af erfaringer

Konferencen har til formål at opsamle og formidle erfaringer fra flygtninge og aktører i Danmark i relation til modtagelsen i danske skoler, og afholdes i et dialogisk format med fokus på udveksling af oplevelser og erfaringer blandt ukrainske og danske skoleelever, forældre, lærere, pædagoger, ledelse og fagprofessionelle på modtageskoler og i forvaltninger, civilsamfundsorganisationer, forskere og andre med interesse i emnet. På baggrund af dagens debatter vil vi i fællesskab pege på udfordringer og perspektiver for fremtidens modtagelse af flygtninge i den danske skoleverden. Kom med og lad din stemme blive hørt.

Sprogordning

Dialogkonferencen er tænkt som et mødested mellem deltagere med forskellig sproglig baggrund. Da centret ønsker at byde alle velkommen uanset sproglige forudsætninger, vil dagen foregå i et flersproget format. Der vil være oplæg på både dansk, engelsk og ukrainsk, og det vil være muligt at deltage på alle tre sprog.

Hvad: Dialogkonference

Hvornår: 28. februar 2023, kl. 9.30-16.00

Sted: Syddansk Universitet, Odense, Campusvej 55, lokale O 100. Vejviser: tinyurl.com/nzrxse3d

Målgruppe: lærere, pædagoger, fagprofessionelle på modtageskoler og i forvaltninger, civilsamfundsorganisationer, forskere og andre.

Tilmelding via: event.sdu.dk/ukraineprojektet/conference Gratis deltagelse

Nøgleord

Kontakter

Mette Rose Kjær Thomsen, AC-fuldmægtig, Center for Grundskoleforskning, 6550 3205, mrt@sdu.dk


Søren Sindberg Jensen, lektor, Center for Grundskoleforskning, 6550 8901, sindberg@sdu.dk

Billeder

Mads Nygaard, medstifter af Venligboerne, fotograf Tao Lytzen.
Mads Nygaard, medstifter af Venligboerne, fotograf Tao Lytzen.
Download

Links

Information om Syddansk Universitet

Syddansk Universitet
Syddansk Universitet
Campusvej 55
5230 Odense M

https://www.sdu.dk/

Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum