DI: Virksomheder i fuld gang med grøn omstilling mangler lige nu 10.000 medarbejdere

Krig og krise raser, og det har tvunget de danske virksomheder til at justere deres strategi for at imødegå usikkerheden i verden. Allerflest – nemlig mere end en tredjedel af virksomhederne – peger på, at de har øget eller vil øge den grønne omstilling, viser en helt ny analyse fra Dansk Industri (DI). Desværre er det også nogle af de virksomheder, der har størst problemer med at få folk, hvilket kan bremse den grønne omstilling og gøre det sværere at blive uafhængige gasleverancer fra Rusland.
- Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at mangle mange tusind medarbejdere til at gennemføre den grønne omstilling. Både for at nå målet om 70 pct. CO2-udledning i 2030, men allerede her og nu, hvor virksomhederne er i fuld gang med at gøre sig fri af Putins gas, siger Lars Sandahl Sørensen.
Den nye DI-analyse viser, at næsten halvdelen af de virksomheder, som prøver at ansætte folk, har forgæves rekrutteringer, og i alt kunne de virksomheder, der nu knokler for at øge den grønne omstilling ansætte 10.000 medarbejdere med det samme, hvis ellers de var der.
Problemet går ikke væk
I Danmark er der i øjeblikket en rekordhøj beskæftigelse, og selvom den skulle falde lidt, ændrer det ikke grundlæggende på situationen.
- Det her problem går ikke væk. Selv i en tid med landkrig i Europa, energikrise og en buldrende inflation, så mangler vi stadig arbejdskraft i erhvervslivet. Og vi kommer til at mangle endnu flere fremadrettet, for der er så mange opgaver, vi gerne vil have løst, fortæller Lars Sandahl Sørensen.
- Og alene for at få råd til den grønne omstilling, skal vi have flere hænder, for den grønne omstilling er dyr kræver investeringer og omsætning, som vi kun får, hvis der er hoveder og hænder nok til at bidrage.
Bunden opgave til politikerne
Virksomhederne i DI’s analyse peger på, at de er i gang med fx omlægning fra gas, øget energieffektivisering og i det hele taget øget grøn omstilling.
- Vi kommer løbende til at se på, hvordan vi kan gøre al vores energi grøn, og hvordan vi energieffektiviserer hele vores samfund. Og det haster. Derfor skal vi bruge både ingeniører, elektrikere, tømrere, erhvervsdykkere, ufaglærte og mange flere, fortæller Lars Sandahl Sørensen.
- Det er en meget bred palet af medarbejdere, vi mangler både i dag og fremadrettet, og derfor forventer jeg da også, at manglen på arbejdskraft vil være meget højt på dagsordenen, når et nyt folketing træder sammen efter et valg. Det er simpelthen en bunden opgave.
Trussel mod erhvervseventyr
Lars Sandahl Sørensen minder, at det også var meningen var, at den grønne omstilling skulle være et erhvervseventyr for Danmark:
- Vi misser eventyret, hvis ikke der er hænder nok. Så går ordrerne ud af landet, og derfor vil manglende arbejdskraft true vores førerposition på det grønne område.
DI-direktøren vil gentage budskabet direkte over for de tre statsministerkandidater, en stribe andre partiformænd og 2.000 erhvervsledere, når de tirsdag deltager i DI Topmødet i Royal Arena i København.
Følg os på:
Kontakter
Nis Peder KolbyPresserådgiver
Tlf:40323400nipk@di.dkBilleder

Information om DI - Dansk Industri
Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.
DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Europæiske erhvervsorganisationer med DI i spidsen efterlyser klimahandling9.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
EU skal følge sine klimamål op med handling. Det gavner både erhvervslivet og EU’s konkurrenceevne. Sådan lyder budskabet i en fælles erklæring fra europæiske erhvervsorganisationer fra Danmark, Tyskland, Frankrig, Irland, Sverige, Norge og Finland, som Dansk Industri har taget initiativ til.
DI: Hvor skal de ældre bo om 15 år?9.7.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Middelfart, Svendborg, Rebild, København, Helsingør Holbæk, Horsens, Odder, Silkeborg, Halsnæs, Skanderborg og Aarhus kommuner steget med over 60 procent, viser nye tal. Det kræver flere ældreboliger og plejehjem, som kommunerne allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning, mener DI.
DI: Hvor skal de ældre bo om 15 år?9.7.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Middelfart, Svendborg, Rebild, København, Helsingør Holbæk, Horsens, Odder, Silkeborg, Halsnæs, Skanderborg og Aarhus kommuner steget med over 60 procent, viser nye tal. Det kræver flere ældreboliger og plejehjem, som kommunerne allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning, mener DI.
DI: Ny EU-kvantestrategi er et stort spring fremad2.7.2025 15:35:25 CEST | Pressemeddelelse
Kommissionen har i dag fremlagt udspil til ny kvantestrategi, der lægger en ramme for hvordan vi omsætter kvanteteknologi til værdi i virksomhederne. Strategien vil styrke vores europæisk konkurrenceevne på området – men den kunne godt være endnu mere ambitiøs, mener DI.
DI: bøvl og byrder er største udfordring for konkurrencekraften1.7.2025 07:56:25 CEST | Pressemeddelelse
Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI), offentliggør i dag Danmarks hidtil mest omfattende studie af de administrative byrder, der dagligt rammer virksomhederne – og hvordan byrderne bremser vækst, skaber frustrationer og hæmmer europæisk konkurrencekraft og udviklingsmuligheder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum