DI: EU-ledere skal løse energiforsyningskrise ved topmøde på Bornholm

På gæstelisten til Baltic Energy Summit står ledere, ministre, embedsmænd og virksomheder fra Finland, Sverige, Tyskland, Polen og Baltikum. Desuden deltager formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, og energikommissæren Kadri Simson. Helt centrale beslutningstagere er samlet, og med det er forventningerne til de beslutninger, der skal træffes, høje. For der er brug for at øge investeringerne i havvind og få sat flere i havet – hurtigere.
- Potentialet i Østersøen er stort, og derfor er det vigtigt, at statsministeren tager dette gode initiativ og samler EU-ledere og virksomheder i regionen for at sætte nye projekter i søen. Det er stærkt, at Danmark bliver omdrejningspunktet for den grønne udvikling i Nordeuropa. Sammen kan vi skabe et af de største vindeventyr i Europa. Men der er brug for investeringer og øget tempo, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri.
- Krigen i Ukraine har udløst en energikrise, som Danmark og resten af Europa prøver at finde løsninger på. Det er helt afgørende, at de løsninger bliver grønne. Vi skal blandt andet have mere vedvarende energi, og derfor er det meget positivt, at der nu bliver sat fokus på havvind, som også på lang sigt kan sikre forsyningssikkerheden. Visioner og ambitioner er vigtige, men fokus skal i ligeså høj grad være på konkrete bud på, hvordan de realiseres. De skal finde ud af, hvordan vi skaber de bedste rammer, sikrer tilstrækkelige ressourcer, herunder medarbejdere, siger Lars Sandahl Sørensen.
EU-Kommissionen vurderer, at Østersøen kan forsyne over 100 millioner husstande med grøn strøm, hvis EU-landene sætter spaden i jorden og får hejst havvindmøller. Men hvis det skal ske, skal der sættes betydeligt skub i processen. DI mener, at leveringstiden skal halveres.
- I dag tager det omkring ni år at få en havvindmølle i jorden. Det er vi helt overbeviste om kan gøres på den halve tid. Det kræver, at man fjerner regulære benspænd og skære i den bureaukratiske proces. Der er behov for, at EU-lederne tager ansvar, og øger hastigheden både på udbygning og investeringer i havvind. Ellers bliver der endnu længere til klimamålstregen i 2030, siger Lars Sandahl Sørensen.
Tyskland og Danmark er nogle af de lande i regionen, der er længst fremme med udbygningen af havvind. Og landene har også allerede gode samarbejder på vestkysten. Men blandt forsamlingen er også de baltiske lande og Polen, der skal have et ekstra skub for at komme i det rigtige klimagear.
- Der er brug for internationalt samarbejde for at indfri Parisaftalen og EU’s klimamål inden vi skriver 2030 i kalenderen. Det haster med at få implementeret grønne løsninger, og det dur ikke, hvis der er lande, som ikke bidrager. Derfor er det meget vigtigt, at Polen og de baltiske lande deltager, så vi sammen kan drøfte, hvordan vi bedst griber udfordringerne an. Alle kan mærke energikrisen kradser, og det fokus skal vi bruge til at skabe nye alliancer, siger Lars Sandahl Sørensen.
På topmødet i Esbjerg, der fandt sted i juni 2022, blev den såkaldte Nordsø-aftale præsenteret. Her blev der nedfældet et mål om at bygge 150 gigawatt havvind inden 2050, hvilket svarer til knap en tidobling af den nuværende kapacitet. Det er nok til at forsyne 230 millioner husstande med grøn strøm. I kølvandet på aftalen mellem verdens ledere, etablerede DI Nordsøalliancen, der består af virksomheder, organisationer og myndigheder, der sammen sætter strøm til den grønne udvikling og sikrer Danmarks globale førerposition.
- På sigt tror vi, at Østersøen kan matche niveauet i Nordsøen. Men det kræver noget mere knofedt, og ikke mindst politisk vilje. Danske virksomheder har de nødvendige kompetencer og løsninger, og i DI gør vi alt hvad vi kan for at få dem i spil. Derfor etablerede vi også Nordsøalliancen, der også kommer til at dække Østersøen og Kattegat, siger Lars Sandahl Sørensen.
Følg os på:
Kontakter
Ditte RielandPresserådgiver
Tlf:+4522467822dirh@di.dkBilleder

Information om DI - Dansk Industri
Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.
DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
DI: Hvor skal de ældre bo om 15 år?9.7.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Middelfart, Svendborg, Rebild, København, Helsingør Holbæk, Horsens, Odder, Silkeborg, Halsnæs, Skanderborg og Aarhus kommuner steget med over 60 procent, viser nye tal. Det kræver flere ældreboliger og plejehjem, som kommunerne allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning, mener DI.
DI: Hvor skal de ældre bo om 15 år?9.7.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Middelfart, Svendborg, Rebild, København, Helsingør Holbæk, Horsens, Odder, Silkeborg, Halsnæs, Skanderborg og Aarhus kommuner steget med over 60 procent, viser nye tal. Det kræver flere ældreboliger og plejehjem, som kommunerne allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning, mener DI.
DI: Ny EU-kvantestrategi er et stort spring fremad2.7.2025 15:35:25 CEST | Pressemeddelelse
Kommissionen har i dag fremlagt udspil til ny kvantestrategi, der lægger en ramme for hvordan vi omsætter kvanteteknologi til værdi i virksomhederne. Strategien vil styrke vores europæisk konkurrenceevne på området – men den kunne godt være endnu mere ambitiøs, mener DI.
DI: bøvl og byrder er største udfordring for konkurrencekraften1.7.2025 07:56:25 CEST | Pressemeddelelse
Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI), offentliggør i dag Danmarks hidtil mest omfattende studie af de administrative byrder, der dagligt rammer virksomhederne – og hvordan byrderne bremser vækst, skaber frustrationer og hæmmer europæisk konkurrencekraft og udviklingsmuligheder.
DI: Med 25 år på bagen er Øresundsbroen en større succes end nogensinde1.7.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag fejrer Øresundsbroen 25-års fødselsdag. Nye tal fra Dansk Industri viser, at flere end nogensinde pendler over Øresund til stor gavn for dansk og svensk økonomi. I dag arbejder over 20.000 øresundspendlere i Hovedstadsområdet, og sidste år skabte de værdi for 20 mia. kr.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum