DI: Erhvervsejendomme er regeringens ny skatteskrue

Regeringen har netop fremsat lovforslag om en fast årlig løbende beskatning af erhvervsejendomme, der udlejes. Den såkaldte ”lagerbeskatning” af selskabers ejendomsavancer, som står til at træde i kraft 1. januar 2023, kommer oven i to andre skattestigninger på erhvervsejendomme. Den ene er allerede trådt i kraft i år, den anden træder ligeledes i kraft ved årsskiftet.
I aftalen om ret til tidlig tilbagetrækning, den såkaldte Arne-pension, blev det som finansieringselement aftalt, at en ny årlig beskatning af avancer på erhvervsejendomme skulle indbringe 850 mio. kr. Men med det fremsatte lovforslag om lagerbeskatning estimerer Skatteministeriet i stedet det varige provenu efter adfærd og tilbageløb til 1,2 mia. kr. årligt. Det vil sige en overfinansiering med 41% i forhold til det oprindeligt aftalte.
- Det er dybt kritisabelt, at regeringen nu lægger op til en endnu hårdere beskatning af udlejningsejendomme end det, der var meningen. I forvejen er det en ret ubegrundet lagerbeskatning, siger Bo Sandberg skatteøkonom i DI.
- Skattestigningen er tilmed meget dårligt timet for ejendomsbranchen, der i forvejen er påvirket af de turbulente tider i verdensøkonomien og stigende materialepriser, siger DI-skatteøkonomen.
Bo Sandberg mener yderligere, at den foreslåede skattestigning vil forhindre grøn omstilling.
- Blandt mange andre vederstyggeligheder vil den nye lagerbeskatning straffe de ejere af erhvervsejendomme, som energirenoverer ejendommen og derved opnår både værdistigning og lavere klimaaftryk. Så det er en ny skat, der modarbejder Folketingets og erhvervslivets fælles ønske om grøn omstilling og uafhængighed af Putins gas, siger Bo Sandberg, der fortæller, at skattestigningen vil ramme hårdest i de mellemstore provinsbyer.
- Lagerbeskatningen er en årlig løbende beskatning på ikke-realiserede ejendomsavancer, som ikke mindst vil kunne mærkes hårdt i de mellemstore provinsbyer, hvor der ikke er så meget omsætning og likviditet i markedet for erhvervsejendomme, siger han.
DI vil i den kommende hørings- og lovgivningsproces gøre alt for at minimere både regningen og skadevirkningerne ved den kommende lagerbeskatning af erhvervsejendomme.
Provenuet fra dækningsafgift stiger også med ca. 37% i 2022
Lagerbeskatningen er blot seneste eksempel på, at skatteskruen strammes overfor erhvervsejendomme. I forvejen har et flertal i Folketinget vedtaget eller besluttet to andre skattestigninger.
I 34 ud af landets 98 kommuner opkræves der i år dækningsafgift på erhvervsejendomme. Og som følge af ny central lovgivning på Christiansborg indkræves der nu et provenu fra dækningsafgiften, som i 2022 er ca. 37% større end i 2021. Og det til trods for at flere kommuner faktisk har givet udtryk for, at de ønsker at fastholde provenuet fra dækningsafgift uændret fra 2021 til 2022.
- I forvejen er det dybt problematisk og retssikkerhedsmæssigt betænkeligt, at virksomheder, der betaler dækningsafgift, hverken er sikret samme skatterabat eller overgangsordning, som de private boligejere ved overgangen til de nye ejendomsskatter i 2024, siger Bo Sandberg.
Endelig har regeringen som et led i aftalen om reformpakke for dansk økonomi fra januar i år fremsat lovforslag om, at afskrivningsprocenten på nyerhvervede bygninger fra 2023 sænkes fra 4% til 3%.
- Fremover vil det tage 33 år at afskrive bygninger skattemæssigt mod 25 år i dag. Så samlet set er bygninger og erhvervsejendomme udset til skurkerollen som ny skatteskrue i de næste par år, siger Bo Sandberg.
Følg os på:
Kontakter
Skatteøkonom i DI Bo Sandberg på 28503819
Billeder
Information om DI - Dansk Industri
Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.
DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
DI: bøvl og byrder er største udfordring for konkurrencekraften1.7.2025 07:56:25 CEST | Pressemeddelelse
Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI), offentliggør i dag Danmarks hidtil mest omfattende studie af de administrative byrder, der dagligt rammer virksomhederne – og hvordan byrderne bremser vækst, skaber frustrationer og hæmmer europæisk konkurrencekraft og udviklingsmuligheder.
DI: Med 25 år på bagen er Øresundsbroen en større succes end nogensinde1.7.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag fejrer Øresundsbroen 25-års fødselsdag. Nye tal fra Dansk Industri viser, at flere end nogensinde pendler over Øresund til stor gavn for dansk og svensk økonomi. I dag arbejder over 20.000 øresundspendlere i Hovedstadsområdet, og sidste år skabte de værdi for 20 mia. kr.
Nu bliver det lettere at holde kongresser i Danmark med tusindvis af købelystne turister30.6.2025 13:00:17 CEST | Pressemeddelelse
Stor ros fra Dansk Industri. Med ny aftale om international arbejdskraft fjerner regeringen bøvlet regel og giver internationale kongresser og messer mulighed for at søge midlertidige arbejdstilladelser i Danmark.
DI om ny ordning: Internationale kolleger er uundværlige30.6.2025 11:22:59 CEST | Pressemeddelelse
Der kommer færre danskere i den erhvervsaktive alder, og derfor er der et stort potentiale i, at international arbejdskraft kan komme hertil på overenskomstvilkår, lyder vurderingen fra Dansk Industri
DI: Brug forsvarsmilliarder klogt – i samarbejde med erhvervslivet25.6.2025 14:15:13 CEST | Pressemeddelelse
NATO-landene er i dag blevet enige om en ny, historisk målsætning om forsvarsinvesteringer: Fremover skal medlemslandene bruge fem procent af deres BNP på et stærkere forsvar, sikkerhed og beredskab. Med målsætningen følger markante øgede krav fra NATO til nationerne i form af nye styrkemål. Dansk Industri (DI) bakker fuldt op om behovet for at løfte både Danmarks og Europas forsvar i en tid med øget usikkerhed, krig i Europa og hybride trusler – men opfordrer samtidig regeringen til at bruge de mange ekstra forsvarsmilliarder klogt og i tæt samarbejde med det danske erhvervsliv.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum