DI - Dansk Industri

DI: Erhvervsejendomme er regeringens ny skatteskrue

Del

Hele tre forskellige skattestigninger vil i de kommende år ramme ejere af erhvervsejendomme hårdt, hvis regeringens seneste lovforslag på området bliver vedtaget i Folketinget. Og det tilmed på et meget turbulent tidspunkt på ejendomsmarkedet. Det tyder på, at regeringen har udset sig erhvervsejendomme, som den nye skatteskrue her i 2022 og årene fremover, mener Dansk Industri (DI).

Regeringen har netop fremsat lovforslag om en fast årlig løbende beskatning af erhvervsejendomme, der udlejes. Den såkaldte ”lagerbeskatning” af selskabers ejendomsavancer, som står til at træde i kraft 1. januar 2023, kommer oven i to andre skattestigninger på erhvervsejendomme. Den ene er allerede trådt i kraft i år, den anden træder ligeledes i kraft ved årsskiftet.

I aftalen om ret til tidlig tilbagetrækning, den såkaldte Arne-pension, blev det som finansieringselement aftalt, at en ny årlig beskatning af avancer på erhvervsejendomme skulle indbringe 850 mio. kr. Men med det fremsatte lovforslag om lagerbeskatning estimerer Skatteministeriet i stedet det varige provenu efter adfærd og tilbageløb til 1,2 mia. kr. årligt. Det vil sige en overfinansiering med 41% i forhold til det oprindeligt aftalte.

- Det er dybt kritisabelt, at regeringen nu lægger op til en endnu hårdere beskatning af udlejningsejendomme end det, der var meningen. I forvejen er det en ret ubegrundet lagerbeskatning, siger Bo Sandberg skatteøkonom i DI.

- Skattestigningen er tilmed meget dårligt timet for ejendomsbranchen, der i forvejen er påvirket af de turbulente tider i verdensøkonomien og stigende materialepriser, siger DI-skatteøkonomen.

Bo Sandberg mener yderligere, at den foreslåede skattestigning vil forhindre grøn omstilling.

- Blandt mange andre vederstyggeligheder vil den nye lagerbeskatning straffe de ejere af erhvervsejendomme, som energirenoverer ejendommen og derved opnår både værdistigning og lavere klimaaftryk. Så det er en ny skat, der modarbejder Folketingets og erhvervslivets fælles ønske om grøn omstilling og uafhængighed af Putins gas, siger Bo Sandberg, der fortæller, at skattestigningen vil ramme hårdest i de mellemstore provinsbyer.

- Lagerbeskatningen er en årlig løbende beskatning på ikke-realiserede ejendomsavancer, som ikke mindst vil kunne mærkes hårdt i de mellemstore provinsbyer, hvor der ikke er så meget omsætning og likviditet i markedet for erhvervsejendomme, siger han.

DI vil i den kommende hørings- og lovgivningsproces gøre alt for at minimere både regningen og skadevirkningerne ved den kommende lagerbeskatning af erhvervsejendomme.

Provenuet fra dækningsafgift stiger også med ca. 37% i 2022

Lagerbeskatningen er blot seneste eksempel på, at skatteskruen strammes overfor erhvervsejendomme. I forvejen har et flertal i Folketinget vedtaget eller besluttet to andre skattestigninger.

I 34 ud af landets 98 kommuner opkræves der i år dækningsafgift på erhvervsejendomme. Og som følge af ny central lovgivning på Christiansborg indkræves der nu et provenu fra dækningsafgiften, som i 2022 er ca. 37% større end i 2021. Og det til trods for at flere kommuner faktisk har givet udtryk for, at de ønsker at fastholde provenuet fra dækningsafgift uændret fra 2021 til 2022.

- I forvejen er det dybt problematisk og retssikkerhedsmæssigt betænkeligt, at virksomheder, der betaler dækningsafgift, hverken er sikret samme skatterabat eller overgangsordning, som de private boligejere ved overgangen til de nye ejendomsskatter i 2024, siger Bo Sandberg.

Endelig har regeringen som et led i aftalen om reformpakke for dansk økonomi fra januar i år fremsat lovforslag om, at afskrivningsprocenten på nyerhvervede bygninger fra 2023 sænkes fra 4% til 3%.

- Fremover vil det tage 33 år at afskrive bygninger skattemæssigt mod 25 år i dag. Så samlet set er bygninger og erhvervsejendomme udset til skurkerollen som ny skatteskrue i de næste par år, siger Bo Sandberg.

Følg os på:

    

Kontakter

Skatteøkonom i DI Bo Sandberg på 28503819

Billeder

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum