DI: En stram finanslov er godt mod inflationen
Regeringen har i dag fremlagt forslag til finanslov for 2023 gældende fra 1. april. Det er en finanslov uden de store dikkedarer og udsving, og det passer som udgangspunkt godt til den usikre verden, der omgiver os lige nu, lyder det fra Dansk Industri (DI).
- Regeringens forslag får ikke mange op af stolene, og det er en god ting. For det betyder, at det er et finanslovsforslag uden mange større og væsentlige prioriteringer af nye indsatser, der kan påvirke økonomien. Det er vi sådan set ret tilfredse med, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.
Han forklarer, at der er tale om en stram finanslov, der sikrer, at der ikke bliver sat aktiviteter i gang, der skubber unødigt til inflationen.
- Det er særdeles fornuftigt lige nu, hvor inflationen ser ud til at have toppet, men dog fortsat er langt over tidligere tiders niveau. Det er vigtigt, at vi i disse usikre tider – både politisk og økonomisk – formår at ramme balancerne mellem at skubbe på økonomien og holde igen, siger Lars Sandahl Sørensen.
Ros til fjernet ”lagerbeskatning”
Han roser dog et sted, hvor regeringen har fundet ny finansiering. Et levn fra den tidligere regering var nemlig indførelse af en såkaldt ”lagerbeskatning”, hvor regeringen havde planlagt en skat på værdien af erhvervsejendomme, der udlejes. Lagerbeskatningen ville betyde, at værdistigninger herunder fx energirenoveringer af ejendomme løbende ville blive beskattet
- Det er en god nyhed for den grønne omstilling af ejendommene, at regeringen dropper lagerbeskatningen. Dermed undgår man at give et skattesmæk for klimainvesteringer som efterisolering, skift til nye ruder og grønnere varmekilder i erhvervsejendomme. Så det er helt rigtigt set, lyder det fra DI-direktøren.
FoU-fradraget svigtes desværre
Et andet levn er finansiering af et fradrag forskning og udvikling (FoU) i virksomhederne. I perioden fra 2020 til 2022 lå FoU-fradraget på 130 pct., og den tidligere regering lovede, at det skulle gøres permanent, men med valget forsvandt flertallet bag finansieringen, og det samme gjorde fradraget 1. januar.
- Danske virksomheder forsker og udvikler nye produkter indenfor sundhed, grøn omstilling, teknologi, digitalisering og meget andet til gavn for danskerne og for dansk eksport, jobskabelse og samfundsøkonomi. Derfor er det enormt ærgerligt, at regeringen ikke får skabt sikkerhed om FoU-fradraget for 2023 i finansloven, siger Lars Sandahl Sørensen.
- Usikkerheden er det værste for virksomhederne. De var blevet lovet et fradrag på 130 pct. for deres FoU-investeringer, og nu ved de ikke, hvad de skal regne med. Derfor bør regeringen hurtigst muligt sikre anden finansiering af erhvervslivets forskning, så man kan indfri løftet om et permanent FoU-fradrag på 130 pct. allerede i år.
Det fremgår af regeringsgrundlaget, at regeringen vil forsøge at finde ny finansiering til FoU-fradraget i 2024, mens der altså er et ”hul” i år.
Følg os på:
Kontakter
Nis Peder KolbyPresserådgiver
Tlf:40323400nipk@di.dkBilleder
Information om DI - Dansk Industri
Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.
DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
DI-direktør: Dybt bekymrende, at næsten halvdelen af de danske virksomheder ikke har kvinder i bestyrelserne28.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det går langsomt med at få flere kvinder i de danske virksomheders bestyrelser. I 2024 sidder kvinder på 18,6 pct. af de generalforsamlingsvalgte pladser i bestyrelseslokalerne, hvilket er en lille stigning i forhold til 2023. Det viser en ny analyse, som landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, har lavet. I 48,7 pct. af de danske bestyrelser sidder der udelukkende mænd. Det er for dårligt, mener DI-direktør, der peger på løsninger.
Nyt DI-udspil: Sådan får vi et mere elektrificeret Danmark26.11.2024 12:09:04 CET | Pressemeddelelse
Der skal skub på elektrificeringen, hvis vi både skal nå vores ambitiøse klimamål og sikre vores forsyningssikkerhed. Desværre går udviklingen i dag alt for langsom, hvilket skyldes en række barriere, som erhvervslivets talerør, Dansk Industri, vil have ryddet af vejen. Det kan ske ved at følge ni konkrete anbefalinger, som organisationen anviser i et nyt udspil.
COP29-aftale sikrer 300 milliarder dollar årligt til hårdest klimaramte lande24.11.2024 00:34:08 CET | Pressemeddelelse
Næsten 200 lande er ved COP29 blevet enige om global klimafinansiering, der skal sikre, at alle lande kan gennemføre en grøn omstilling. Nu skal aftalen følges op med konkret klimahandling, og her kan og skal Danmark og danske virksomheder spille en afgørende rolle, mener DI’s klimapolitiske chef.
Ny økonomisk prognose: Usikkerheden er stor efter valget af Trump23.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Dansk økonomi vil umiddelbart vokse i et pænt tempo de næste par år, men væksten hjælpes stærkt på vej af medicin, gas og en offentlig sektor med vokseværk. Fremtidsudsigterne er samtidig omgærdet af stor usikkerhed, hvilket kan påvirke virksomhedernes vækst, viser ny prognose fra Dansk Industri.
Danske virksomheder satser på Sydøstasien – nu hjælper DI på vej22.11.2024 10:20:53 CET | Pressemeddelelse
Danske virksomheders aktiviteter i Sydøstasien stiger kraftigt i disse år, fortæller en ny analyse fra Dansk Industri (DI). Derfor sætter DI nu turbo på indsatsen for at hjælpe virksomheders etablering og drift i lande som Thailand, Vietnam, Malaysia, Singapore, Filippinerne og Indonesien.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum