COP29-aftale sikrer 300 milliarder dollar årligt til hårdest klimaramte lande
Næsten 200 lande er ved COP29 blevet enige om global klimafinansiering, der skal sikre, at alle lande kan gennemføre en grøn omstilling. Nu skal aftalen følges op med konkret klimahandling, og her kan og skal Danmark og danske virksomheder spille en afgørende rolle, mener DI’s klimapolitiske chef.

På trods af udfordrende forhandlinger ved COP29 i Baku, er næsten 200 lande nu blevet enige om at styrke den globale mobilisering af klimafinansiering, og at verdens rigeste lande i det globale nord fra 2035 skal bidrage med 300 milliarder dollar om året til det globale syd, der er særligt udsatte for klimaforandringerne. Samtidig opfordres alle verdens lande at bidrage med at rejse 1300 milliarder dollar årligt fra 2035. Pengene skal både skaffes fra offentlige kasser og det private erhvervsliv.
- Det er så hammervigtigt, at der nu er givet håndslag på global klimafinansiering, som kan være den lim, der får hele den globale klimaindsats til at hænge sammen. Alle lande bidrager og mærker konsekvenserne af klimaforandringerne, men lande i nord og syd har to vidt forskellige forudsætninger for at investere grønt. Nu skal vi sikre, at ord bliver omsat til handling og i dansk erhvervsliv er vi klar til at gøre vores del siger Anne Højer Simonsen.
Der er akut brug for mere global klimahandling, for at vi kan fastholde ambitionerne fra Parisaftalen. FN præsenterede forud for COP29 en rapport, der viser, at de nuværende indsatser under Parisaftalen fra landene styrer os mod 2,6 grader i 2100.
- Meget tyder desværre på, at 2024 bliver det varmeste år nogensinde. Den øgede klimafinansiering skal gå til både at tilpasse os de klimaforandringer, vi allerede oplever, og til at forebygge fortsatte ødelæggende stigende temperaturer - blandt andet ved at udbygge med endnu mere vedvarende energi, øge energieffektiviseringen og styrke de grønne teknologier herhjemme, i EU og i resten af verden, siger Anne Højer Simonsen.
Danske virksomheder er ved årets COP29 mødt talstærkt op i Baku for at presse på for, at der kommer fart i omstillingen. Blandt andet har Danmark sammen med fem andre lande bidraget med en garantifond på 700 millioner kroner, rettet mod at støtte investeringer i grøn omstilling i udviklingslande. Samtidig har det været vigtigt at fastholde momentum fra COP28 om inden 2030 på global plan at tredoble vedvarende energi, fordoble energieffektivitet og gå væk fra alle fossile brændsler.
- Danske virksomheder er førende i at udvikle og udbyde de grønne løsninger og teknologier, som kan sikre en retfærdig grøn omstilling globalt. Nu skal der fart på de grønne investeringer, så løsningerne kan blive realiseret. COP foregår to uger om året, men global klimahandling er nødvendig alle årets 365 dage, siger Anne Højer Simonsen.
Kontakter
Yderligere oplysninger kan fås hos presserådgiver Ben Ron på tlf. 2830 5452.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
DI: Ny EU-kvantestrategi er et stort spring fremad2.7.2025 15:35:25 CEST | Pressemeddelelse
Kommissionen har i dag fremlagt udspil til ny kvantestrategi, der lægger en ramme for hvordan vi omsætter kvanteteknologi til værdi i virksomhederne. Strategien vil styrke vores europæisk konkurrenceevne på området – men den kunne godt være endnu mere ambitiøs, mener DI.
DI: bøvl og byrder er største udfordring for konkurrencekraften1.7.2025 07:56:25 CEST | Pressemeddelelse
Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI), offentliggør i dag Danmarks hidtil mest omfattende studie af de administrative byrder, der dagligt rammer virksomhederne – og hvordan byrderne bremser vækst, skaber frustrationer og hæmmer europæisk konkurrencekraft og udviklingsmuligheder.
DI: Med 25 år på bagen er Øresundsbroen en større succes end nogensinde1.7.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag fejrer Øresundsbroen 25-års fødselsdag. Nye tal fra Dansk Industri viser, at flere end nogensinde pendler over Øresund til stor gavn for dansk og svensk økonomi. I dag arbejder over 20.000 øresundspendlere i Hovedstadsområdet, og sidste år skabte de værdi for 20 mia. kr.
Nu bliver det lettere at holde kongresser i Danmark med tusindvis af købelystne turister30.6.2025 13:00:17 CEST | Pressemeddelelse
Stor ros fra Dansk Industri. Med ny aftale om international arbejdskraft fjerner regeringen bøvlet regel og giver internationale kongresser og messer mulighed for at søge midlertidige arbejdstilladelser i Danmark.
DI om ny ordning: Internationale kolleger er uundværlige30.6.2025 11:22:59 CEST | Pressemeddelelse
Der kommer færre danskere i den erhvervsaktive alder, og derfor er der et stort potentiale i, at international arbejdskraft kan komme hertil på overenskomstvilkår, lyder vurderingen fra Dansk Industri
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum