COP29-aftale sikrer 300 milliarder dollar årligt til hårdest klimaramte lande
Næsten 200 lande er ved COP29 blevet enige om global klimafinansiering, der skal sikre, at alle lande kan gennemføre en grøn omstilling. Nu skal aftalen følges op med konkret klimahandling, og her kan og skal Danmark og danske virksomheder spille en afgørende rolle, mener DI’s klimapolitiske chef.
På trods af udfordrende forhandlinger ved COP29 i Baku, er næsten 200 lande nu blevet enige om at styrke den globale mobilisering af klimafinansiering, og at verdens rigeste lande i det globale nord fra 2035 skal bidrage med 300 milliarder dollar om året til det globale syd, der er særligt udsatte for klimaforandringerne. Samtidig opfordres alle verdens lande at bidrage med at rejse 1300 milliarder dollar årligt fra 2035. Pengene skal både skaffes fra offentlige kasser og det private erhvervsliv.
- Det er så hammervigtigt, at der nu er givet håndslag på global klimafinansiering, som kan være den lim, der får hele den globale klimaindsats til at hænge sammen. Alle lande bidrager og mærker konsekvenserne af klimaforandringerne, men lande i nord og syd har to vidt forskellige forudsætninger for at investere grønt. Nu skal vi sikre, at ord bliver omsat til handling og i dansk erhvervsliv er vi klar til at gøre vores del siger Anne Højer Simonsen.
Der er akut brug for mere global klimahandling, for at vi kan fastholde ambitionerne fra Parisaftalen. FN præsenterede forud for COP29 en rapport, der viser, at de nuværende indsatser under Parisaftalen fra landene styrer os mod 2,6 grader i 2100.
- Meget tyder desværre på, at 2024 bliver det varmeste år nogensinde. Den øgede klimafinansiering skal gå til både at tilpasse os de klimaforandringer, vi allerede oplever, og til at forebygge fortsatte ødelæggende stigende temperaturer - blandt andet ved at udbygge med endnu mere vedvarende energi, øge energieffektiviseringen og styrke de grønne teknologier herhjemme, i EU og i resten af verden, siger Anne Højer Simonsen.
Danske virksomheder er ved årets COP29 mødt talstærkt op i Baku for at presse på for, at der kommer fart i omstillingen. Blandt andet har Danmark sammen med fem andre lande bidraget med en garantifond på 700 millioner kroner, rettet mod at støtte investeringer i grøn omstilling i udviklingslande. Samtidig har det været vigtigt at fastholde momentum fra COP28 om inden 2030 på global plan at tredoble vedvarende energi, fordoble energieffektivitet og gå væk fra alle fossile brændsler.
- Danske virksomheder er førende i at udvikle og udbyde de grønne løsninger og teknologier, som kan sikre en retfærdig grøn omstilling globalt. Nu skal der fart på de grønne investeringer, så løsningerne kan blive realiseret. COP foregår to uger om året, men global klimahandling er nødvendig alle årets 365 dage, siger Anne Højer Simonsen.
Kontakter
Yderligere oplysninger kan fås hos presserådgiver Ben Ron på tlf. 2830 5452.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Nu bliver det slut med at fyre for gråspurvene17.1.2025 09:31:09 CET | Pressemeddelelse
Overskudsvarme fra industrien skal ikke længere være omfattet af udskældt prisloft. Det har regeringen og en række af Folketingets partier besluttet, og dermed er vejen banet for mere grøn varme og en effektivisering af vores energiforbrug, hvilket kommer mange virksomheder til gavn.
DI: Frihandlen i verden er under forandring16.1.2025 16:31:48 CET | Pressemeddelelse
Den globale situation er alvorlig og har været det gennem et stykke tid, og vi er meget opmærksomme på, hvordan Danmark og Europa står i forhold til både USA og resten af verden, lyder det fra Dansk Industris adm. direktør.
Hvordan skal Danmark skifte den sorte gas ud med grøn gas?15.1.2025 12:00:46 CET | Presseinvitation
Udbygningen af biogasanlæg i Danmark er gået i stå. Og det er et stort problem, da Danmarks gasforbrug skal være helt grønt i 2030. Hvorfor og hvordan løser vi problemet? Det skal diskuteres ved konferencen Grøn Gas 2025, hvor klima-, energi- og forsyningsministeren deltager sammen med ledende aktører i den danske og internationale energisektor. Pressen er inviteret til at dække hele eventet.
DI: Beredskabsaftale har godt fokus på erhvervslivet15.1.2025 09:01:03 CET | Pressemeddelelse
Nyt erhvervsforum og flere penge til cybersikkerhed og kritisk infrastruktur er blandt de gode elementer i ny beredskabsaftale, lyder det fra Dansk Industri, der opfordrer til, at erhvervslivet involveres endnu mere i en national beredskabsplan
Tung brancheprofil skal stå i spidsen for DI Transport7.1.2025 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det bliver nuværende adm. direktør i Banedanmark, Hakon Iversen, der fra 1. februar 2025 skal stå i spidsen for DI Transport.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum