DI-direktør: Dybt bekymrende, at næsten halvdelen af de danske virksomheder ikke har kvinder i bestyrelserne
Det går langsomt med at få flere kvinder i de danske virksomheders bestyrelser. I 2024 sidder kvinder på 18,6 pct. af de generalforsamlingsvalgte pladser i bestyrelseslokalerne, hvilket er en lille stigning i forhold til 2023. Det viser en ny analyse, som landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, har lavet. I 48,7 pct. af de danske bestyrelser sidder der udelukkende mænd. Det er for dårligt, mener DI-direktør, der peger på løsninger.
Det halter med kønsdiversiteten i de danske virksomheders bestyrelser. En ny opgørelse fra DI viser, at kvinder er stærkt underrepræsenteret i bestyrelseslokalerne, men at der dog er en lille fremgang i udviklingen. I 2024 sidder kvinder på blot 18,6 pct. af bestyrelsesposterne mod 17,5 pct. i 2023.
- Selv om udviklingen går den helt rigtige vej, så forløber den med sneglefart. Og det synes jeg både er ærgerligt og bekymrende. Kvinder udgør nemlig halvdelen af Danmarks talentpulje, men de er enten ikke tilstede eller stærkt underrepræsenteret i mange danske virksomheder bestyrelser, hvilket ikke bare er et problem for virksomhederne, der går glip af talent, men hele samfundet, der går glip af vækst- og udviklingsmuligheder, siger Kinga Szabo Christensen, rådgivningsdirektør i Dansk Industri, og fortsætter:
- De helt store beslutninger bliver ofte bliver taget i bestyrelseslokalerne, og de har meget stor betydning for virksomhederne – ja, ofte hele industrier og lokalsamfund. Vi ved fra forskning, at mangfoldige grupper finder de bedste og mest innovative løsninger, og derfor er det dybt problematisk, at diversitet ikke er mere udbredt i de danske bestyrelser, siger Kinga Szabo Christensen.
DI’s analyse viser også, at der i 48,7 pct. af de danske virksomheders bestyrelser udelukkende sidder mænd. Sidste år var det 50,9 pct. af virksomhederne, der ikke havde nogle kvinder i bestyrelsen.
- Det er dybt bekymrende , at lige knap halvdelen af de danske virksomheder ikke har en eneste kvinde i bestyrelsen. Der er så mange kvalificerede kvinder i dansk erhvervsliv, der rigtig gerne vil bestyrelsesarbejdet. Nogle af dem har vi været med til at samle i Fremtidens Bestyrelser, og jeg vil opfordre virksomhederne til at dykke ned i databasen, når de skal rekruttere nye bestyrelsesmedlemmer, siger Kinga Szabo Christensen.
Det er anden gang, at DI har kortlagt kønssammensætningen i danske virksomheders bestyrelser med den nyeste data, der findes. Undersøgelsen dækker alle danske virksomheder med mindst 50 ansatte og deres generalforsamlingsvalgte bestyrelsesmedlemmer. Kortlægningen viser bl.a. at de store virksomheder i højere grad lykkes med at tiltrække kvinder til deres bestyrelser, men at det halter med de mellemstore virksomheder.
- De store virksomheder har oftere en mere mangfoldig kønssammensætning i deres bestyrelser, end de mellemstore virksomheder. Vi hører ofte, at der er mange poster, der ikke bliver slået op, og jeg tror, at virksomhederne kan tiltrække mange flere talenter, hvis de rekrutterer åbent, siger Kinga Szabo Christensen.
I 2020 lancerede DI Diversitetsløftet, hvor virksomheder har givet håndslag på at arbejde for at øge kønssammensætningen i bestyrelser og ledelser, dele viden og få nye værktøjer til at skabe større diversitet i bestyrelseslokalerne, så vi i 2030 har en 40/60-kønsfordeling.
Analysen kan læses her
Kontakter
Ditte RielandPresserådgiver
Tlf:+4522467822dirh@di.dkFølg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Nyt DI-udspil: Sådan får vi et mere elektrificeret Danmark26.11.2024 12:09:04 CET | Pressemeddelelse
Der skal skub på elektrificeringen, hvis vi både skal nå vores ambitiøse klimamål og sikre vores forsyningssikkerhed. Desværre går udviklingen i dag alt for langsom, hvilket skyldes en række barriere, som erhvervslivets talerør, Dansk Industri, vil have ryddet af vejen. Det kan ske ved at følge ni konkrete anbefalinger, som organisationen anviser i et nyt udspil.
COP29-aftale sikrer 300 milliarder dollar årligt til hårdest klimaramte lande24.11.2024 00:34:08 CET | Pressemeddelelse
Næsten 200 lande er ved COP29 blevet enige om global klimafinansiering, der skal sikre, at alle lande kan gennemføre en grøn omstilling. Nu skal aftalen følges op med konkret klimahandling, og her kan og skal Danmark og danske virksomheder spille en afgørende rolle, mener DI’s klimapolitiske chef.
Ny økonomisk prognose: Usikkerheden er stor efter valget af Trump23.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Dansk økonomi vil umiddelbart vokse i et pænt tempo de næste par år, men væksten hjælpes stærkt på vej af medicin, gas og en offentlig sektor med vokseværk. Fremtidsudsigterne er samtidig omgærdet af stor usikkerhed, hvilket kan påvirke virksomhedernes vækst, viser ny prognose fra Dansk Industri.
Danske virksomheder satser på Sydøstasien – nu hjælper DI på vej22.11.2024 10:20:53 CET | Pressemeddelelse
Danske virksomheders aktiviteter i Sydøstasien stiger kraftigt i disse år, fortæller en ny analyse fra Dansk Industri (DI). Derfor sætter DI nu turbo på indsatsen for at hjælpe virksomheders etablering og drift i lande som Thailand, Vietnam, Malaysia, Singapore, Filippinerne og Indonesien.
DI: Energibesparelser og klimasikring får gavn af håndværkerfradraget22.11.2024 10:00:47 CET | Pressemeddelelse
Regeringen vil med næste års finanslov genindføre håndværkerfradraget. Det er et afgørende skridt mod bedre energieffektivisering og klimasikring af de danske boliger, lyder det fra Dansk Industri.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum