DI: Danmark skal fastholde grøn vækst i life science-industrien

Danmarks life science-industri - lægemidler, healthtech, biotek, diagnostik og medicoteknisk udstyr – bidrager nu via selskabs- og personskatter med 24 mia. kr. til den danske velfærd hvert år. 5.000 kr. til hver dansker om året. Det store bidrag til dansk velfærd er sket gennem en voldsom udvikling i omsætning og værdiskabelse siden 1990. Samtidig er det lykkedes virksomhederne at blive grønnere. Det viser Erhvervsministeriets nye fodaftryksanalyse af life science-industrien.
Ifølge DI er det en økonomisk udvikling, som politikere, organisationer og virksomheder skal gøre alt for kan fortsætte – samtidig med, at den grønne speeder holdes i bund.
- Udviklingen i life science-industrien er intet mindre end imponerende. Danmarks stilling på verdensmarkedet er unik i forhold til landets størrelse. Nu gælder det om at holde fast. Og det gør vi ved i samarbejde at udvikle en ny politisk strategi for life science, som erhvervsministeren har bebudet. Den skal lægge rammerne for fortsat grøn vækst og nye job i branchen, og det er et samarbejde, som jeg glæder mig meget til, siger Henriette Søltoft, vicedirektør i DI.
Fodaftryksanalysen (vedhæftet) viser blandt andet, at på 10 år er omsætningen i branchen fordoblet, mens energiforbruget er faldet med 20 procent. Og den fortæller, at siden 1990 er værdiskabelsen i branchen ti-doblet, mens CO2-udledningen er halveret.
- Store ambitioner, en højtuddannet international medarbejderstab samt gode forhold i Danmark for at etablere virksomhed og ansætte medarbejdere har skabt det danske life science-væksteventyr. Life science står nu for næsten en femtedel af den samlede danske eksport. Men udviklingen går lynhurtigt og den internationale konkurrence er hård, så hvis vi skal fortsætte den positive udvikling behøver branchen en ny vækststrategi, siger Henriette Søltoft.
Af DI’s højt prioriterede forslag til en ny vækststrategi er eksempelvis en permanentliggørelse af forsknings- og udviklingsfradraget på 130 procent, et nyt bemyndiget organ samt en national strategi og indsats for healthtech og brug af sundhedsdata.
- En ambitiøs ny vækststrategi for life science vil gavne danske arbejdspladser, vækst og velfærd og samtidig sætte yderligere skub på udviklingen i vores sundhedsvæsen i et tæt samarbejde med industrien, siger Henriette Søltoft.
De 1.518 virksomheder i life science-industrien har ifølge analysen været ramt meget forskelligt af corona-krisen. Lægemiddelindustrien har faktisk oplevet øget efterspørgsel efter deres produkter, og de forventer ikke at opleve en negativ effekt af krisen. Modsat har mange af virksomhederne, der producerer medicoteknisk udstyr, oplevet stor nedgang i efterspørgslen. Eksempelvis er salget af knæimplantater og høreapparater gået kraftigt ned.
Følg os på:
Kontakter
Yderligere oplysninger:
Henriette Søltoft, vicedirektør i DI, 2088 3919.
Billeder
Vedhæftede filer
Information om DI - Dansk Industri
Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.
DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
DI: bøvl og byrder er største udfordring for konkurrencekraften1.7.2025 07:56:25 CEST | Pressemeddelelse
Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI), offentliggør i dag Danmarks hidtil mest omfattende studie af de administrative byrder, der dagligt rammer virksomhederne – og hvordan byrderne bremser vækst, skaber frustrationer og hæmmer europæisk konkurrencekraft og udviklingsmuligheder.
DI: Med 25 år på bagen er Øresundsbroen en større succes end nogensinde1.7.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag fejrer Øresundsbroen 25-års fødselsdag. Nye tal fra Dansk Industri viser, at flere end nogensinde pendler over Øresund til stor gavn for dansk og svensk økonomi. I dag arbejder over 20.000 øresundspendlere i Hovedstadsområdet, og sidste år skabte de værdi for 20 mia. kr.
Nu bliver det lettere at holde kongresser i Danmark med tusindvis af købelystne turister30.6.2025 13:00:17 CEST | Pressemeddelelse
Stor ros fra Dansk Industri. Med ny aftale om international arbejdskraft fjerner regeringen bøvlet regel og giver internationale kongresser og messer mulighed for at søge midlertidige arbejdstilladelser i Danmark.
DI om ny ordning: Internationale kolleger er uundværlige30.6.2025 11:22:59 CEST | Pressemeddelelse
Der kommer færre danskere i den erhvervsaktive alder, og derfor er der et stort potentiale i, at international arbejdskraft kan komme hertil på overenskomstvilkår, lyder vurderingen fra Dansk Industri
DI: Brug forsvarsmilliarder klogt – i samarbejde med erhvervslivet25.6.2025 14:15:13 CEST | Pressemeddelelse
NATO-landene er i dag blevet enige om en ny, historisk målsætning om forsvarsinvesteringer: Fremover skal medlemslandene bruge fem procent af deres BNP på et stærkere forsvar, sikkerhed og beredskab. Med målsætningen følger markante øgede krav fra NATO til nationerne i form af nye styrkemål. Dansk Industri (DI) bakker fuldt op om behovet for at løfte både Danmarks og Europas forsvar i en tid med øget usikkerhed, krig i Europa og hybride trusler – men opfordrer samtidig regeringen til at bruge de mange ekstra forsvarsmilliarder klogt og i tæt samarbejde med det danske erhvervsliv.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum