Det er sæson for dårlig mave: Undgå at blive syg af grillmaden
Hver sommer bliver mange danskere syge af fødevarebakterier, og især den ellers så hyggelige grillaften er synderen. Fødevarestyrelsen sparker derfor en offensiv i gang på de sociale medier med gode råd til sommerens måltider.

Når du som selvbestaltet grillmester langer pølser, bøffer og marinerede kyllingefileter over spisebordet, er der god grund til at huske på hygiejnen.
Flere danskere bliver syge af fødevarebakterier om sommeren end om vinteren, og én af de primære årsager er dårlig hygiejne ved havegrillen. Det vurderer specialkonsulent Gudrun Sandø i Fødevarestyrelsen.
- Den skyldige bakterie er ofte campylobacter, som især findes på råt fjerkrækød. Der skal kun få campylobacterbakterier til at gøre dig syg, og det går ofte galt, hvis man ikke har fokus på at holde råt kød adskilt fra færdigstegt kød. En klassisk fejl er at bruge den samme grilltang til det rå og til det stegte kød, siger Gudrun Sandø.
Symptomerne på infektion kan være alt fra mild diarré, feber, kvalme og opkast til langvarig diarré og voldsomme mavesmerter.
Årsagen til, at campylobacter især er et problem ved grillaftener kan være, at stemningen ved havegrillen typisk er lidt mere afslappet og uformel og med knap så stort fokus på hygiejne, som når vi kokkererer indendørs i vores køkken, fortæller Gudrun Sandø.
Fødevarestyrelsen er klar med gode råd til sommerens måltider
Det er ikke kun grillmaden, som du risikerer at blive syg af i sommermånederne. Når temperaturerne stiger og måltiderne rykker udendørs, er der større sandsynlighed for, at maveknebsfremkaldende bakterier generelt får lov til at vokse frem og sprede sig.
De typiske fejl er blandt andet, at man lader maden stå for længe og lumre i sommervarmen, ikke får sat varerne hurtigt nok på køl, når man har været ude at handle, eller at man glemmer at skylle vandmelonen, inden man skærer den ud.
Derfor sætter Fødevarestyrelsen ind med en sommeroffensiv på de sociale medier, som skal minde danskerne om den gode hygiejne i sommervarmen.
- Vi har en stribe hygiejneråd klar til sommermånederne, som vi deler med forbrugerne på Fødevarestyrelsens facebookside og Instagram-profil. Vores håb er, at vores følgere vil dele dem med familie og venner, så flest muligt undgår at blive syge af maden i sommermånederne, siger specialkonsulent Niels Ladefoged Nielsen fra Fødevarestyrelsen.
Fire hurtige råd om hygiejne til din grillaften
- Hold råt kød adskilt fra færdig mad, f.eks. salat, brød og færdigstegt kød.
- Gennemsteg kylling, hakkebøffer og ferske pølser.
- Undgå at røre ved det rå kød og vask hænder jævnligt – hvis det ikke er muligt, så brug håndsprit.
- Brug en ren grilltang eller en ren gaffel samt ren tallerken til færdigstegt kød.
Læs mere om grillrådene her: https://www.foedevarestyrelsen.dk/Foedevarestyrelsens_kampagner/Gode_koekkenvaner/Sider/Hold_det_adskilt.aspx
Yderligere oplysninger: Fødevarestyrelsens pressetelefon 2284 4834.
Nøgleord
Kontakter
Fødevarestyrelsens pressetelefon
Tlf:2284 4834presse@fvst.dkBilleder

Information om Fødevarestyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Spis ikke torsk, der er fanget i Københavns Havn28.6.2022 11:15:38 CEST | Pressemeddelelse
Et højt indhold af kviksølv medfører, at det bliver forbudt at tage torsk, der er fanget i Københavns Havn med hjem fra 1. juli.
Flere forbrugere ramt af farlig fødevarebakterie10.6.2022 13:03:17 CEST | Nyhed
Myndighederne leder på højtryk efter årsagen til at flere forbrugere er ramt af fødevarebakterien listeria.
Sjællandsk kolonihaveforening ramt af alvorlig fjerkræsygdom2.6.2022 17:05:26 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har fundet Newcastle Disease i blandt andet duer i en kolonihaveforening i Næstved.
Råd før rejsen: Tag ikke kød og ost med hjem fra lande uden for EU1.6.2022 10:56:54 CEST | Pressemeddelelse
Lad være med at tage ost, kød, og pølser med hjem fra ferie i lande uden for EU. Du risikerer at blive den, der importerede mund- og klovesyge, svinepest eller en anden smitsom husdyrsygdom til Danmark.
Gode råd, hvis du planlægger at købe hund31.5.2022 12:40:17 CEST | Pressemeddelelse
At investere i en hundehvalp kræver både tid, penge og kræfter. Fødevarestyrelsen har en række råd til dig, der overvejer at købe hund til sommer
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum