PsykiatrifondenPsykiatrifondenPsykiatrifonden

Det er pinligt for et barn at have en mor med skizofreni – mener hver femte voksen

Del

Langt flere voksne end børn mener, at det er pinligt for et barn at have en mor med skizofreni, viser ny rapport fra Psykiatrifonden, Børns Vilkår og Ole Kirk’s Fond. Rapporten understreger det stigma, familier med psykisk sygdom lever med, og organisationerne mener, at der skal sættes ind med en intensiv oplysningsindsats.

”Altså, jeg var bange for, at andre ikke ville kunne forstå det og egentlig bare ikke ville tage det særligt seriøst. Bare være sådan lidt; ’det er jo ikke svært’, eller sådan noget”.

Det fortæller en 12-årig pige i en ny rapport fra Psykiatrifonden, Børns Vilkår og Ole Kirk’s Fond. Rapporten viser blandt andet, at hver femte voksen mener, at det er pinligt for et barn at have en mor med skizofreni. Det er fire gange så mange som blandt børn i 7. klasse.

”Der hviler et voksenansvar på børnene, når de skjuler forælderens psykiske sygdom af frygt for fordomme. I Børns Vilkår ved vi, at fællesskaber er afgørende for børns trivsel – god trivsel er bl.a. tryghed i klassen til at være, den man er, og føle, at man hører til. Det risikerer at ryge over styr, hvis børn i familier med psykisk sygdom føler, at de bør vogte forælderens sygdom som en hemmelighed”, siger Helle Tilburg Johnsen, vicedirektør i Børns Vilkår.

Fordomme slår hårdt
Rapporten peger på, at flere voksne end børn har negative holdninger til psykisk sygdom Den er lavet på baggrund af to panelundersøgelser; en blandt 2.035 børn i 7. klasse og en blandt 2.009 voksne. Derudover er der lavet interviews med 16 børn af forældre med psykisk sygdom og 16 forældre med psykisk sygdom.

”Jeg kan se situationen for mig, hvor de stod og hviskede, hvor de var sådan; ’nej, nej de kan ikke lege lige nu, vi finder en dag’. Og det blev aldrig til noget. Den slog så hårdt, og den slår stadigvæk. Og den gør, at jeg stadigvæk ikke tør sige det. Fordi ét er, at jeg bliver fravalgt, men når børnene bliver fravalgt…”, fortæller en mor i rapporten.

Manglende viden skader børn
”Rapporten understreger det stigma, familier med psykisk sygdom lever under, og vi mener, at der skal sættes ind med en intensiv, systematisk oplysningsindsats. Rapportens resultat peger på manglende viden om, hvad psykisk sygdom er, til stor skade for de børn, der måske skjuler, hvordan situationen er hjemme hos dem ind imellem – og dermed ikke får den hjælp, de har brug for. En del af løsningen skal være, at politikerne tager ansvaret væk fra børnene og iværksætter årlige afstigmatiserende oplysningskampagner rettet mod alle voksne”, mener Marianne Skjold, direktør i Psykiatrifonden.

Skal være klædt på til at finde og hjælpe børnene
Psykiatrifonden, Børns Vilkår og Ole Kirk’s Fond mener, at regioner og kommuner bør sikre, at alle fagpersoner omkring familier med psykisk sygdom får kompetencer til at kunne spørge ind til, støtte og hjælpe familierne. Hvad end forældrene får behandling i den regionale voksenpsykiatri, hos egen læge, privatpraktiserende psykolog eller i den kommunale socialpsykiatri, så skal fagpersoner være klædt på til at opspore og hjælpe børnene og deres familier.

”Børn i familier med psykisk sygdom har en højere risiko end andre børn for selv at udvikle psykisk sygdom – og det er blandt andet én af årsagerne til, at den rette hjælp og støtte er afgørende. Og hjælpen starter først rigtigt, når vi voksne tør at tale om psykisk sygdom og spørge børnene, hvordan de egentlig har det med, at far eller mor er syg”, siger Karin Skjødt Hindkjær, direktør i Ole Kirk’s Fond.


Fakta:

  • I rapporten ’Fordomme rammer børnene’ svarer 20 procent af de adspurgte voksne ja til, at det er pinligt for et barn at have en mor med skizofreni. Det samme gælder 5 procent af de adspurgte børn.

o   Der er også spurgt til depression, hvor 15 procent af de adspurgte voksne mener, at det er pinligt for et barn at have en mor depression – det samme gælder 4 procent af de adspurgte børn.

o   I rapporten er der også spurgt til diabetes, hvor 8 procent voksne mener, at det er pinligt for et barn at have en mor med diabetes – det samme gælder 4 procent af de adspurgte børn.

  • Rapporten viser desuden, at 32 procent af de adspurgte voksne svarer ja til, at et barn til en mor med skizofreni nogle gange er bange for sin mor. Det samme gælder 14 procent af de adspurgte børn.

o   Der er også spurgt til diabetes, hvor 14 procent af de voksne mener, at et barn til en mor med diabetes nogle gange er bange for sin mor – det samme gælder 7 procent af de adspurgte børn.

o   Der er også spurgt til depression, hvor 17 procent voksne mener, at et barn nogle gange er bange for sin mor med depression – det samme gælder 7 procent af de adspurgte børn.

  • 310.000 børn i Danmark vokser op i familier med psykisk sygdom. Det viser en undersøgelse fra Psykiatrifonden fra 2019.

Nøgleord

Kontakter

Psykiatrifonden: 2371 2688
Børns Vilkår: 2020 4459

Billeder

Links

Information om Psykiatrifonden

Psykiatrifonden
Psykiatrifonden
Hejrevej 43
2400 København NV

3929 3909https://psykiatrifonden.dk/

Spørg mere
– så fylder det mindre.

1 ud af 4 børn har en mor eller far, der lider af psykisk sygdom. Og 7 ud af 10 får ikke den hjælp, de har brug for. Men når børn vokser op med psykisk sygdom som ekstra familiemedlem, er støtte og omsorg afgørende. Både for nutiden, men også for fremtiden.

Hvorfor er det et problem?
Over halvdelen af alle børn, hvis forældre har svær psykisk sygdom, får selv en psykisk lidelse, før de fylder 30 år. Forældre, der både har børn i huset og sygdom i sindet, har svært ved at give al den omsorg, børn har brug for. Og det har store personlige omkostninger for den enkelte og store økonomiske og samfundsmæssige omkostninger for os alle.

Hvad gør vi?
Derfor er vi hos Psykiatrifonden og Børns Vilkår gået sammen i et partnerskab med Ole Kirk’s Fond om at støtte børn, hvis mor eller far har psykisk sygdom. Så de trives i nuet og har mindsket risiko for psykisk sygdom i fremtiden. Alle børn fortjener et godt liv. Med alle de muligheder og umuligheder, det indebærer. Og vi kan starte med at spørge lidt mere.

Følg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Krigen får Psykiatrifonden til at tilbyde rådgivning på engelsk25.3.2022 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Nu åbner Psykiatrifonden for gratis, fortrolig rådgivning på engelsk. Initiativet skal særligt hjælpe mennesker, der er psykisk påvirkede af situationen i Ukraine. Det kan være herboende ukrainere, russere og nyankomne ukrainske flygtninge, men tilbuddet gælder alle, der foretrækker at tale med en rådgiver på engelsk frem for på dansk. Psykiatrifonden søger desuden ukrainsk-talende rådgivere med sundhedsfaglig baggrund.

Gør krigen dig angst og bekymret? Her er psykologens råd13.3.2022 09:00:00 CET | Pressemeddelelse

Nogle vil være lidt bekymrede og nervøse, nogle vil leve videre som hidtil, og nogle vil udvikle decideret angst og føle voldsomme bekymringer, efterhånden som krigen i Ukraine udvikler sig. Mange ringer til Psykiatrifondens rådgivning, og flere og flere henvender sig, fordi situationen påvirker dem psykisk. Hvis man hører til dem, der føler, at angsten ulmer under overfladen, så er her en række råd fra Psykiatrifondens psykolog Kasia Kalinowska.

PSYKIATRIFONDEN OM OPLÆG TIL TIÅRSPLAN: KLARE MÅL, HØJE AMBITIONER OG ET STÅLSAT SIGTE ER VEJEN TIL EN STÆRK PSYKIATRI13.1.2022 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

”Sæt mål for længere og bedre liv med psykisk sygdom. Vær lige så systematiske og ubøjelige som med kræftplanerne. Sæt ind med styrket forskning, høje ambitioner og stort mod. Vi har brug for en stærk og helt ny psykiatri.” Det siger Psykiatrifondens formand Torsten Bjørn Jacobsen i forbindelse med, at det faglige oplæg til en tiårsplan for psykiatrien bliver offentliggjort i dag.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum