sundhed.dk

Det er familiens ansvar at tale om organdonation

Del

En ud af fire har aldrig talt med familien om organdonation

I dag markerer hele Danmark Organdonationsdagen med 60 events for at sætte fokus på at tage snakken om organdonation. 

Det er det nationale Videncenter Dansk Center for Organdonation der står bag Organdonationsdagen, der blev afholdt for første gang i 2016.

Ved udgangen af 2016 ventede 466 danskere på en transplantation, så behovet for organdonorer er fortsat stort:

"En ud af fire har aldrig talt med familien om organdonation, men det skal vi se at få gjort. Det er nemlig familien, som står med ansvaret og beslutningen, hvis ikke man har fortalt familien om sin holdning eller er registreret donor," siger Helle Haubro Andersen, centerleder, Dansk Center for Organdonation.

Danmark afholder Organdonationsdag hvert år den anden lørdag i oktober. Dagen er et led i udførelsen af den Nationale Handlingsplan for Organdonation vedtaget i 2014.

Dagen er koblet op på den europæiske Organdonationsdag (EODD), der har fundet sted siden 1996 på tværs af Europa. Forskellige europæiske storbyer skiftes til at have værtsskab for dagen og i år er det Bern, Schweiz.

 
Fakta
Organdonation i Danmark

•    380 danskere fik et nyt organ i 2016.

•    100 afdøde donerede organer i 2016.

•    109 nyrer blev doneret fra levende donorer i 2016.

•    466 danskere ventede på et nyt organ ved udgangen af 2016.

•    Knap 1 mio. danskere er lige nu registreret i Donorregisteret.

 På sundhed.dk kan læse mere om processen omkring organdonation. Det er også her, du kan registrere, hvorvidt du ønsker at være organdonor:
https://www.sundhed.dk/borger/min-side/mine-registreringer/organdonation/

Information om sundhed.dk

sundhed.dk
sundhed.dk
Dampfærgevej 22
2100 København Ø

35 29 83 10https://www.sundhed.dk/

Følg pressemeddelelser fra sundhed.dk

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra sundhed.dk

Drikker du nok vand i varmen?12.7.2018 08:00pressemeddelelse

Motionerer du i morgensolen? Eller foretrækker du en løbetur, når sommersolen står højt på himlen? De varme sommertemperaturer kan nemlig være hårde ved motionister, der bevæger sig udenfor. Varmen bidrager til øget svedproduktion, og du kan risikere dehydrering, hvis du ikke husker at indtage nok væske. Ved let dehydrering vil du opleve nedsat ydeevne og træthed. Hvis dehydreringen er moderat til svær, bliver din krops funktioner nedsat, og du oplever at blive udmattet og forvirret. Læs på sundhed.dk hvad du selv kan gøre for at undgå dehydrering, og hvornår du bør tage kontakt til lægen: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/akutte-sygdomme/foerstehjaelp/varme-og-kulde/dehydrering-indtoerring/

Er du dækket ind før rejsen?9.7.2018 07:00pressemeddelelse

Er du på vej på ferie, er det vigtigt, at du tjekker, om der er styr på både rejseforsikring og sygesikring. Uanset hvor i verden du rejser hen bør du sikre dig, at din rejseforsikring dækker eventuel sygdom og skade, så du ikke pludseligt står med udgifterne for fx hjemtransport pga. akut sygdom. Rejser du inden for EU bør du medbringe dit blå EU-sygesikringsbevis for at kunne dokumentere, at du har ret til behandling, i tilfælde af at du kommer til skade eller bliver syg. Læs mere om rejsesygeforsikring på sundhed.dk: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/forsikringsmedicin/forsikringsmedicin/rejsesygeforsikring-det-blaa-kort/

Blodpropper på flyrejsen - kan det ske for dig?6.7.2018 12:04pressemeddelelse

Personer der tidligere har haft en blodprop i benet, gravide, overvægtige samt personer, der har aktiv cancer eller tager p-piller, kan have en lille øget risiko for at få en blodprop i benet under en flyrejse. Heldigvis er risikoen meget lille, men det er vigtigt at være opmærksom på problemet. Og faktisk kan du selv være med til at mindske gener, der kan være forbundet med en flyrejse som fx at: - bevæge dig under flyveturen - drikke rigeligt med væske - undgå stramtsiddende tøj Andre gener forbundet med flyrejser kan være, propper i ørerne, dehydrering, tørre øjne og hud, transportsyge. På sundhed.dk kan du læse mere om blodpropper og andre gener forbundet med flyrejser. https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/rejsemedicin-og-vacciner/sygdomme/diverse/lange-flyrejser/

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum