ErhvervsstyrelsenErhvervsstyrelsen

Designer bag hot skobrand: ”Kom nu i gang med grøn omstilling – om fire år skal vi alle være bæredygtige”

Del
Bæredygtighed er fremtiden, siger skodesigner Frederikke Antonie Schmidt, som har skabt virksomheden Roccamore. Hendes personlige drøm er en kompostérbar ballerinasko, og derfor er Roccamore ved at blive bæredygtigheds-certificeret i kæmpeprojektet Grøn og Cirkulær Omstilling i SMV’er.
Frederikke Antonie Schmidt er grundlægger af Roccamore, som designer og producerer efterspurgte og bæredygtigt producerede sko. Virksomheden er i gang med at lave bæredygtige sko, der er Cradle2Cradle-certificerede. Foto: Roccamore
Frederikke Antonie Schmidt er grundlægger af Roccamore, som designer og producerer efterspurgte og bæredygtigt producerede sko. Virksomheden er i gang med at lave bæredygtige sko, der er Cradle2Cradle-certificerede. Foto: Roccamore
 

Mange danske virksomheder er i gang med grøn omstilling, og flere hundrede af dem får hjælp til det i projektet Grøn og Cirkulær Omstilling i SMV’er (GCO), der støttes af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse med midler fra EU’s Regionalfond.

En af dem er skovirksomheden Roccamore, grundlagt og ledet af den innovative skodesigner Frederikke Antonie Schmidt. Efter fem år på markedet har Roccamore skabt sig en solid kundekreds med sine håndlavede, højhælede og komfortable stiletter, som er produceret i Italien med fokus på at bruge lokale materialer og komponenter samt restpartier i små mængder.

Bæredygtighed er en central del af virksomhedens samlede brand, og det er især kunder under 40 år, der efterspørger de bæredygtige produkter.

Derfor vil Roccamore videre med den grønne omstilling. Siden januar 2020 har virksomheden arbejdet efter en bæredygtighedsstrategi, der er baseret på FN’s 17 verdensmål.  Målet er at udvikle 100 procent bæredygtige sko, og visionen er en ballerinasko, hvis dele kan komposteres eller genbruges. Teknologien er kendt, men da det kom til at udfolde den bæredygtige vision i praksis, måtte Roccamore bede om hjælp i GCO-projektet.

"Vi fandt hurtigt ud af, at vi slet ikke havde viden nok om bæredygtighed til at kunne lave en 100 procent kompostérbar sko. Vi skulle blandt andet stå inde for, at alle materialer kan indgå i et recycling-forløb, men vi kunne ikke dokumentere det, og dermed kunne vi heller ikke stå inde for produktet,” siger Frederikke Antonie Schmidt.

"Det var det hele værd"

Roccamore valgte at gå efter en certificering inden for Cradle2Cradle (C2C), og som det første skridt udarbejdede virksomheden sin første ”shoe impact report” i november 2020. Her blev klimaaftrykket fra virksomhedens seks mest populære skomodeller kortlagt.

"Det tog mange måneder, men det var det hele værd,” siger Roccamores produktionsleder, Signe Marie Bakka Backhaus, der styrer certificeringsprojektet.

”Vi fik blandt andet overblik over forbruget af vand og energi og CO2-belastningen. Det var utroligt værdifuldt for os, fordi vi nu kunne se det fulde billede af vores klimaaftryk i produktionen. Vi fik en bedre forståelse af materialer og processer, og vi opdagede for eksempel, at vores vandforbrug i skoproduktionen er væsentligt bedre end industriens standarder.”

Roccamore laver C2C-certificeringen i samarbejde med certificeringsvirksomheden Vugge til Vugge. Nu er virksomhedens råvarer, produktion og processer i to skolinjer dokumenteret til mindste detalje. Roccamore kender og kan stå inde for ikke blot råvarer, produktionsmetoder, leverandører osv., som optræder i produktlinjerne, men fx også personalepolitik, kommunikation med leverandører og krav til leverandører.

Processen har været nødvendig for at nå de strategiske mål for bæredygtighed, men også krævende for en virksomhed med kun 12 fuldtidsansatte. Derfor har rådgivningen fra GCO-projektet været uvurderlig, siger Signe Marie Bakka Backhaus:

"Vi har sjældent tiden til at sætte os ned og arbejde med den slags ting i længere tid ad gangen. Men det har vi gjort med Cradle2Cradle-certificeringen, og nu har vi platformen, hvorfra vi kan søsætte vores visioner om bæredygtige sko.”

Bæredygtighed er en stærk trend i den internationale udvikling, og herhjemme er bæredygtighed og cirkulær økonomi et centralt princip i regeringens klimaaftale med Folketingets partier om 70 procents reduktion af CO2-belastningen i 2030 (i forhold til 1990-niveauet). I aftalen nævnes det, at højt ressourceforbrug er tæt forbundet med CO2-udledning. Det anslås også, at knap halvdelen af den globale CO2-udledning og over 90 pct. af det globale tab af biodiversitet skyldes udvinding og forarbejdning af naturressourcer – fx i skoproduktion.

"Det er ikke kun modebranchens kunder og lovgivning, som inden længe sætter ultimative krav i forhold til bæredygtighed,” siger Kim Hjerrild, teamleder for cirkulær økonomi hos Lifestyle & Design Cluster, der har hovedansvaret for to af de tre faglige spor i GCO-projektet: ”Så hvis man vil fremtidssikre sin virksomhed, bør man tænke cirkulær økonomi ind i sin forretning.”

I Roccamore er Frederikke Antonie Schmidt nået til samme konklusion:

"Der er ikke noget alternativ til bæredygtighed i modebranchen. Og om tre-fire år er bæredygtighed ikke længere noget, man kan profilere sig på i modebranchen. Det er noget, man har, fordi kunderne og vores omverden kræver det.”

Hun ser nu frem til at kunne gå på markedet med en skolinje med specialudviklede komponenter, hvor alle komponenter er kortlagt og certificeret. Målet er de bedst mulige sko, der samtidig er bæredygtigt produceret. Skomodellerne er udviklet i Italien og Portugal og skal være i handelen senest i august 2020.

Plads til 450 virksomheder i EU-projektet

Regionalfondsindsatsen GCO har som mål at hjælpe mindst 450 virksomheder i en mere grøn og bæredygtig retning i løbet af projektperioden, som løber frem til december 2022.

Kim Hjerrild, teamleder for cirkulær økonomi hos Lifestyle & Design Cluster, opfordrer modebranchen til at kigge i den bæredygtige retning:

"Hvis modevirksomheder skal eksistere om 10 år, bliver de nødt til at tænke bæredygtigt. Og for at komme rigtigt afsted på den rejse, skal de også kunne dokumentere deres bæredygtighed. Det er netop en af de ting, virksomhederne får hjælp til i GCO.”

240 virksomheder er allerede i gang med et forløb i GCO, og Kim Hjerrild lover virksomhederne et attraktivt og interessant tilbud:

"Det her har klangbund i alle SMV’er. Forløbene bliver fleksibelt tilpasset den enkelte virksomheds behov – hvad enten den skal arbejde med helt nye, grønne værdikæder eller har fokus på udvalgte dele af forsyningskæden. Den cirkulære tilgang er relevant på mange niveauer.”

FAKTA Om ”Grøn og Cirkulær Omstilling i SMV’er” (GCO)

GCO er et landsdækkende program for små og mellemstore virksomheder, der gerne vil i gang eller videre med grøn og cirkulær omstilling. I projektet får virksomhederne overblik over deres nuværende ressourceforbrug og klimaaftryk, undersøgt cirkulære forretningsmuligheder og lavet en plan for, hvordan de fremadrettet kan arbejde mere grønt og cirkulært. Det gør de med hjælp fra en branchekyndig rådgiver, som de får 100 pct. støtte til. GCO går på tværs af alle brancher og skal hjælpe over 450 danske virksomheder. Indsatsen løber fra februar 2019 til december 2022.

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har givet et tilsagn på ca. 95 mio. kr. til projektet. Heraf kommer 80,7 mio. kr. fra EU’s Regionalfond og 15 mio. kr. fra de decentrale erhvervsfremmemidler.

Partnerskabet bag indsatsen er CLEAN og Lifestyle & Design Cluster (leads) samt landets erhvervshuse, Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark, Gate21, Plast Center Danmark, Food & Bio Cluster, Dansk Industri, Dansk Design Center, DAMRC og Næstved Kommune.

Læs mere om GCO i Erhvervsstyrelsens projektdatabase her

Læs mere om GCO på indsatsens hjemmeside

FAKTA Om EU’s Regionalfond

I perioden 2014-2020 investerer EU's Regionalfond, Socialfond og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skaber vækst og beskæftigelse i hele landet.

Regionalfondsprogrammet for 2014-2020 er målrettet bedre vækstvilkår for små og mellemstore virksomheder, der spiller en vigtig rolle i at skabe vækst og nye arbejdspladser i Danmark.

Derfor medfinansierer EU's Regionalfond projekter, der skal:

  • Styrke virksomhedernes innovationsevne
  • Udarbejde vækstplaner for virksomhederne
  • Hjælpe virksomhederne med at blive mere ressourceeffektive.
  • Understøtte bæredygtig, grøn byudvikling i kommuner med over 30.000 indbyggere

Nøgleord

Kontakter

Frederikke Antonie Schmidt, founder & creative director, Roccamore, +45 22 30 41 57
Kirstine Dupont, kommunikationschef, CLEAN - Danmarks miljøklynge, +45 28 76 83 64

Billeder

Frederikke Antonie Schmidt er grundlægger af Roccamore, som designer og producerer efterspurgte og bæredygtigt producerede sko. Virksomheden er i gang med at lave bæredygtige sko, der er Cradle2Cradle-certificerede. Foto: Roccamore
Frederikke Antonie Schmidt er grundlægger af Roccamore, som designer og producerer efterspurgte og bæredygtigt producerede sko. Virksomheden er i gang med at lave bæredygtige sko, der er Cradle2Cradle-certificerede. Foto: Roccamore
Download
Det er en omfattende sag, når en skovirksomhed som Roccamore går i dybden med bæredygtigheden i sin skoproduktion. Som led i Cradle2Cradle-certificeringen af virksomheden er bl.a. råvarer, energi, affald og recycling analyseret, målt og vejet til et samlet klimaaftryk. Figur: Roccamore
Det er en omfattende sag, når en skovirksomhed som Roccamore går i dybden med bæredygtigheden i sin skoproduktion. Som led i Cradle2Cradle-certificeringen af virksomheden er bl.a. råvarer, energi, affald og recycling analyseret, målt og vejet til et samlet klimaaftryk. Figur: Roccamore
Download

Information om Erhvervsstyrelsen

Erhvervsstyrelsen
Vejlsøvej 29
8600 Silkeborg

3529 1700https://udviklingidanmark.erhvervsstyrelsen.dk/

Følg pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye