Derfor var byen indtaget af lutter glade børn med kapper og bannere
Slotsgade rungede af glade børnestemmer og raske trin på brostenene fredag d. 26. maj, da knap 300 2. klasses elever deltog i renæssancevandringen 2023. Museum Sønderjylland og Historie Haderslev har siden efteråret kørt parløb omkring forberedelsen til den årlige renæssancevandring, der er en byvandring for kommunens 2. klasser. Fredagen før Pinse kunne begge institutioner vinge endnu et vellykket arrangement af i flot solskin i Haderslevs gamle bydel.

En sanselig oplevelse i Haderslev for de mindste skolebørn
Renæssancevandringen var aldrig lykkedes uden korpset af frivillige ved museet eller aktørerne som biavlerne, Anton Niemann, Kirsten Münster eller de studerende fra Ernæring og Sundhed, UC Syd, der velvilligt støttede skoletilbuddet for de mindste elever.
Byvandringen er tænkt som en sanselig oplevelse og vandring i renæssancetiden med ti poster, der skal gennemføres med alle sanser skærpede. Lugtesansen blev taget i brug i urtehaven i Slotsgade 20, kræfterne blev brugt i Damparken med gøgleri og barnestemmerne skulle aktiveres i kirken. Bevægelse og oplevelse var i det hele taget dagens indhold!
Didrik fra år 1566
Eleverne havde på forhånd forberedt sig og udarbejdet kapper og bannere med våbenskjold til dagens fem timers lange program i Haderslevs gamle bydel. Derudover havde de læst den fiktive fortælling om drengen Didrik, der skulle forestille at leve i år 1566. I fortællingen er Didrik sendt på apoteket efter krydderier af sin mor, der arbejdede som kokkepige i Von Oberbergs Hus i Slotsgade. De fleste af skolebørnene kunne nemt associere sig med den kække dreng Didrik, som på vejen til apoteket blev afledt og glemte alt om tid og sted.
Didrik, der blev spillet af museumsassistent Helene Sejr Atzen fra Historie Haderslev, faldt i leg med børnene i Damparken, der måtte minde ham om sit ærinde i byen. Undervejs til apoteket dukkede han flere gange op på posterne blandt eleverne og i bybilledet. Her levede eleverne sig ind i fortællingen, og de huskede ham på, at han skulle købe nelliker på apoteket.
I fællesafslutningen gav Didrik sig til kende for børnene, og den røde tråd i den fiktive fortælling blev sluttet til børnenes store begejstring på markedspladsen på Museum Sønderjyllands græsplæne i Dalgade.
Posterne i renæssancevandringen
På byvandringen skulle eleverne besøge Fru Von Oberberg i hendes hus i Slotsgade og hjælpe kokkepigen med at binde små urte- og krydderiposer fra urtehaven og besøge de hemmelighedsfulde munke i kælderen i Apotekergade, der havde travlt med at lave lys samt synge med præsten i Hertug Hans Hospitalskirke. I Damparken kunne de opleve gøgleren og lege gamle historiske lege.
Arrangementet sluttede af på markedspladsen, der var bygget op på museets græsplæner i Dalgade. Her fik eleverne mulighed for at købe smagsprøver for deres borgerløn, der var tjent undervejs på byvandringen. For småmønter kunne hver elev selv købe konfekt, grød, kødboller med brun sovs og pandebrød m.m., der alt sammen var de studerendes bud på småretter og lækkerier fra renæssancetiden. De kunne også prøve kræfter med at kærne smør, lave sennep og smage på hjemmelavet æblemost. Det var holdet bag Ernæring og Sundhed, der stod for de boder.
Markedspladsen emmede af god stemning og liflige dufte, og til slut var der musikalsk indslag med fællessang- og dans fra den svundne tid.
Museum Sønderjylland og Historie Haderslev siger tak til de fremmødte skoleklasser og hele aktørholdet bag renæssancevandringen.
Sommeren over udstilles nogle af elevernes bannere med våbenskjold på Kulturhuset Bispen i et af vinduerne på biblioteket.
Billeder








Følg pressemeddelelser fra Haderslev Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Haderslev Kommune
Haderslev får kystvandråd og 3,2 millioner kroner til Haderslev Fjord8.5.2025 11:05:12 CEST | Pressemeddelelse
Indsatsen for at redde Haderslev Fjord fortsætter og styrkes nu med oprettelsen af et kystvandråd. Med kystvandrådet følger 3,2 millioner kroner fra staten, der skal bruges på at forbedre den økologiske tilstand i Haderslev Fjord og Dam.
Folketingets formand er hovedtaler ved Haderslev Lysfest11.4.2025 13:04:21 CEST | Pressemeddelelse
Søren Gade taler ved 80-året for Danmarks Befrielse til Haderslev Lysfest. Op mod 10.000 mennesker forventes at deltage i begivenheden.
Haderslev Kommune markerer 80-året for befrielsen med nyt kunstværk3.4.2025 15:44:19 CEST | Pressemeddelelse
Nyt kunstværk i Haderslev skal symbolisere fred, frihed og forsoning. Slots- og Kulturstyrelsen støtter værket med knap en halv million.
Haderslev Fjord modtager 2,3 millioner kroner til naturgenopretning3.3.2025 08:30:48 CET | Pressemeddelelse
Dagens udmelding om midler til danske fjorde vækker glæde i Haderslev Kommune. Fjordfonden uddeler 10 millioner kroner til naturgenopretning til fem danske fjorde. Haderslev Fjord er en af de fjorde, der modtager penge, i alt 2,3 millioner kroner.
Politisk glæde efter nyhed om 15 millioner til Vojens Station27.2.2025 09:12:13 CET | Pressemeddelelse
Vojens Station tildeles en sum penge til udvikling, der blandt andet skal bruges til forskønnelse af stationsbygningen, perronen og udenomsarealerne. Derudover er der planlagt en øget biodiversitet, grønne områder, aktiviteter og uderum. Det vækker politisk begejstring i kommunen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum