Der mangler hænder til at løfte den økonomiske vækst
Ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne peger dagens vismandsrapport på de ømme tæer, der kan koste dyrt for den økonomiske fremgang i Danmark, hvis ikke der sættes bredt, konsekvent og hurtigt ind for at sikre det nødvendige udbud af arbejdskraft.

Dansk økonomi blevet genoprettet hurtigere end økonomien i en lang række andre lande, men pt betaler virksomhederne også prisen i form af mangel på arbejdskraft. De økonomiske vismænd spår i den rapport, der blev præsenteret i dag, en fremgang i BNP på fire procent i år og en yderligere stigning i 2022, så vi ender 5,5 procent højere end i 2019. Men de forudser også, at kapacitetsbegrænsninger på grund af mangel på arbejdskraft både vil fortsætte og vil udbygges. Et billede, man genkender hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.
”Virksomhedernes to store udfordringer lige nu er for det første at skaffe nye kollegaer til de medarbejdere, man allerede har ansat, og for det andet at få sine varer til tiden og ikke mindst til en pris, der er til at betale,” siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der som landets tredjestørste arbejdsgiverorganisation repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.
”Det er en stor hovedpine for den enkelte virksomhed at se ind i femdoblede fragtpriser, stigende råvarepriser og udskudte leverancer, samtidig med man mangler hænder. Men det er også et problem for hele samfundet, for vi risikerer, at den økonomiske fremgang taber momentum”, forklarer han.
Savner konkrete tiltag
Manglen på materialer er primært en udfordring i dele af industrien og byggeriet, og det bunder i et globalt fænomen, der ses på tværs af en række råvarer som fx mikrochips, industrimetaller og tømmer. Det er dermed svært for regeringen at ændre på. Omvendt er regeringens muligheder for at påvirke arbejdsudbuddet større.
Vismændene fremhæver i deres rapport, at der i det nuværende regeringsudspil er meget få kortsigtede tiltag til at modvirke det aktuelle kapacitetspres, og at det i det lys er hensigtsmæssigt at øge indvandringen af højt kvalificeret arbejdskraft.
”Antallet af udenlandske pendlere er fortsat lavere end før coronapandemien, og det skyldes ikke mindst, at det er blevet meget mere besværligt at krydse grænserne. Vi har længe anbefalet, at regeringen sidestiller arbejdstagere fra EU’s officielle kandidatlande med arbejdstagere fra de gamle EU-land, så arbejdsudbuddet øges i Danmark,” siger Troels Blicher Danielsen og uddyber:
”Vi skal vende hver sten for at sikre, at vi har hænder nok. For det er erhvervslivet, der skaber fundamentet for vores samfund. Både unge, ledige, udenlandske talenter og seniorer skal have økonomisk tilskyndelse til at tage et arbejde og bidrage til samfundet. Fx kan regeringen øge gevinsten ved at arbejde ved afskaffe modregning af arbejdsindkomst i folkepension og forhøje efterlønspræmien.”
Brug for seniorerne
Også de økonomiske vismænd har i rapporten haft fokus på at undersøge beskæftigelsen blandt seniorer – herunder hvordan helbredet har betydning for de ældres erhvervsdeltagelse. Her konkluderer de, at helbred ikke ligner en væsentlig barriere for senere tilbagetrækning, og hvis tilbagetrækning alene afhang af helbredet, ville danskerne i snit kunne have udskudt tilbagetrækningstidspunktet med 3,5 år i 2019.
”Seniorer er højt skattede medarbejdere på de danske arbejdspladser. De er kulturbærere og tager ansvar, og virksomhederne ønsker at holde dem ombord. Men hvis det ikke hænger sammen privatøkonomisk for den enkelte, så kæmper virksomhedslederen mod vejrmøller i kampen for at få dem til at blive,” siger Troels Blicher Danielsen.
Nøgleord
Kontakter
Yderligere oplysninger:
Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne – mobil: 72 14 20 17
Billeder

Information om TEKNIQ Arbejdsgiverne
TEKNIQ Arbejdsgiverne – Industri & Installation repræsenterer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal med i alt 55.000 medarbejdere og en samlet omsætning på omkring 60 mia. kr.
Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne
Fornuftig lappeløsning på vejen mod mere udenlandsk arbejdskraft29.6.2022 21:10:31 CEST | Pressemeddelelse
TEKNIQ Arbejdsgiverne roser politikerne på Christiansborg for ny aftale, der giver virksomheder bedre mulighed for at rekruttere medarbejdere fra udenfor EU. Håbet er nu, at den midlertidige ordning afløses af en mere permanent løsning.
Tiltrængt strøm til vejene29.6.2022 12:28:27 CEST | Pressemeddelelse
TEKNIQ Arbejdsgiverne bakker op om den justerede aftale om grøn vejtransport, som blandt andet betyder, at bilister med elfirmabiler slipper billigere i skat, og at arbejdsgiverne lettere kan stille opladning til rådighed for medarbejdere.
Vejen banet for et grønnere Danmark25.6.2022 10:56:28 CEST | Pressemeddelelse
Med dagens aftale kommer der mere grøn energi i stikkontakter og radiatorer. Det er den eneste rigtige vej at gå, og det er afgørende, at vi samtidig sikrer, at udbuddene også bliver mere grønne. Det mener Danmarks tredjestørste erhvervs- og arbejdsgiverorganisation, TEKNIQ Arbejdsgiverne, som roser dagens aftale.
Fornuftig skatteaftale giver mere grøn omstilling24.6.2022 12:20:01 CEST | Pressemeddelelse
Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne bakker man op om hovedparten af den nye grønne skatteaftale. Også selvom man havde håbet på en endnu mere ensartet model for CO2-afgifterne.
Gamle gasfyr ender i DBA21.6.2022 11:46:47 CEST | Pressemeddelelse
Flere boligejere vælger nu at holde det gamle gasfyr i live med dyre reparationer – eller sågar at installere et brugt fyr – mens de overvejer, som de skal have fjernvarme eller varmepumpe. Og mange brugte fyr sælges videre. Det er en ny tendens, som kræver ekstra bevågenhed, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum