Den Grønne Ungdomsbevægelse

Den Grønne Ungdomsbevægelse: Klimarådets rapport burde få alle advarselslamperne til at bimle i statsministeriet

Del
I dag d. 28. februar publicerede Klimarådet sin årlige statusrapport, der gør status over den politiske klimaindsats i Danmark. Her dumper rådet regeringens indsats og klarlægger, at den danske grønne omstilling hænger i en tynd tråd. Den vedtagne klimapolitik er for risikobetonet, og 2025-målet er næsten uden for rækkevidde. Altafgørende implementering mangler, og i alt fra industri til landbrug halter den grønne omstilling gevaldigt bagefter.

“Klimarådets rapport dumper sort på hvidt regeringens klimaindsats. SVM-regeringen er født i en buldrende klimakrise, og dens vigtigste job er at vedtage den nødvendige klimapolitik for at leve op til Parisaftalen og Klimaloven. Derfor burde Klimarådets rapport få alle advarselsklokkerne til at bimle i statsministeriet og forhåbentligt blive katalysator for, at regeringen hæver ambitionsniveauet for sin klimapolitik,” siger Selma de Montgomery, aktivist i Den Grønne Ungdomsbevægelse

En rød tråd gennem Klimarådets statusrapport er, at der er behov for fokus på implementeringen af konkret klimapolitik her og nu i stedet for langsigtede og risikofyldte teknologier. 


“Mange af de vedtagne politiske klimaaftaler beror på en naiv tro på, at umoden teknologi skal bringe os i mål. Men stort set alle de nødvendige klimaløsninger for at nå vores 2025- og 2030-mål findes allerede, og de skal altså implementeres hurtigst muligt. Alt andet er at spille hasard med vores fælles livsgrundlag,” siger Elise Sydendal, aktivist i Den Grønne Ungdomsbevægelse.

Klimarådet slår i særdeleshed ned på manglende regulering af landbruget, usikkerheden omkring skattereformen for industri og satsningen på ikke-færdigudviklet teknologi som CCS som de største risikoelementer i den grønne omstilling. 

“Statusrapporten tydeliggør, at politikerne har sovet i timen, og at den grønne omstilling i Danmark hænger i en tynd tråd. Vi er på vej til at overskride vores klimamål og svigte vores internationale forpligtelser. Med en uambitiøs, grøn skattereform og satsning på usikker teknologi som CCS har Mette Frederiksens regeringer sat hele den danske grønne omstilling på spil,” siger Selma de Montgomery, aktivist i Den Grønne Ungdomsbevægelse.

Der mangler stadigvæk reduktioner på et sted mellem 0,9 og 4 tons CO2, hvis vi skal nå vores 2025-mål. Vi er altså ikke engang på vej til at nå den nedre del af 2025-målet, der ligger på 50 % i 2025, og slet ikke den øvre del af 2025-målet på 54 %. 

“Klimarådet klargør med deres nye rapport, at vinduet for at nå 2025-målet lukker sig, og det er altafgørende, at regeringen sikrer reduktioner på kort sigt. Derfor skal regeringen vedtage en akutpakke, som skal give førstehjælp til 2025-målet. Løsningerne bliver fremlagt af Klimarådet i form af en forhøjet afgift på diesel og en CO2-afgift på landbrugssektoren - nu er det kun den politiske vilje, der mangler,” siger Magnus Palmelund, aktivist i Den Grønne Ungdomsbevægelse.

Regeringen kritiseres i Klimarådets statusrapport for manglende regulering af landbrugssektoren, da regeringens strategi for afgift på landbrugssektoren er enormt risikofyldt. Klimarådet opfordrer derfor SVM-regeringen til at komme med en konkret handleplan, som skal finde de manglende reduktioner på 5 mio. tons i landbrugssektoren, uden for meget satsning på usikre teknologier.

“Dansk landbrug står for en tredjedel af udledningerne i Danmark og er en vigtig hjørnesten i den grønne omstilling. Derfor er det fuldkomment centralt med en CO2-afgift på landbruget. Regeringen kan ikke fortsat undtage landbruget fra den grønne omstilling. Den danske landbrugssektor har akut brug for en handlingsplan, der skal levere de nødvendige reduktioner for at nå 70%-målsætningen,” siger Magnus Palmelund, aktivist i Den Grønne Ungdomsbevægelse.

En stor del af Klimarådets statusrapport har fokus på, hvordan vi skal nå de allerede vedtagne målsætninger. Men rådet opfordrer også til, at regeringen sætter reduktionsmål for de forbrugsbaserede udledninger, hvis Danmark skal trække sit læs i den globale grønne omstilling. 

“Klimakrisen transcenderer landegrænser, og derfor skal den grønne omstilling ske med et globalt udsyn. Dette indebærer, at Danmark skal sætte reduktionsmål for vores forbrugsbaserede udledninger, som Klimarådet anbefaler. I en globaliseret verden må vi tage ansvar for det fulde aftryk af vores overforbrug, og derfor er det åbenlyst, at danskernes forbrug også skal reduceres, for at Danmark reelt kan være et grønt foregangsland,” siger Elise Sydendal, aktivist i Den Grønne Ungdomsbevægelse.

Nøgleord

Kontakter

Information om Den Grønne Ungdomsbevægelse

Den Grønne Ungdomsbevægelse
Den Grønne Ungdomsbevægelse
Grundtvigs Sidevej 2
1865 Frederiksberg C

+45 ‪30 63 66 36https://www.dgub.dk/

Den Grønne Ungdomsbevægelse kæmper for en grøn og retfærdig fremtid. Vi er en græsrodsbevægelse af unge over hele landet og er partipolitisk uafhængige.

Følg pressemeddelelser fra Den Grønne Ungdomsbevægelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Den Grønne Ungdomsbevægelse

Den Grønne Ungdomsbevægelse udgiver håbefuldt landbrugsmanifest: “Midt i den polariserede debat vil vi snakke om alt det, vi har at vinde”21.3.2024 08:30:00 CET | Pressemeddelelse

Den Grønne Ungdomsbevægelse lancerer i dag deres bud på, hvordan det danske landbrug skal fremtidssikres. Bogen “Levedygtigt Landbrug” kommer med bevægelsens visioner om og løsningsforslag til, hvordan vi kan lave en grøn omstilling af landbruget, som både er økonomisk og socialt retfærdig for landmænd, de fremtidige generationer samt naturen og alle dens arter.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye