Den grønne omstilling bør være digital - og ambitiøs!

Hvis du skulle finde på én ting, der kunne bidrage til at gøre verden mere grøn, hvad skulle det så være? Det spørgsmål åbnede InfinITs SummIT 2020 og satte stemningen for en dag, hvor der blev opfordret til at tænke nyt og stort.
Der var en perlerække af dygtige oplægsholdere på programmet, og vi kan anbefale at gå ind at se optagelserne fra dagen for at få alle guldkornene med (https://getvisualtv.net/stream/?infinit-vh7qn-56dq0-vvz3i-om14a). Men nogle pointer gik igen i løbet af dagen, og dem samler vi op på her.
Hvordan ser den ideelle bæredygtige virksomhed ud, og hvilke teknologier kan understøtte min rejse derhen?
For det første kom flere af oplægsholderne ind på, hvordan mange virksomheder begår den fejl at tro, at de kun må kommunikere om den grønne omstilling, som de allerede er i gang med. Ofte ser virksomhederne på, hvad de gør noget inden for i dag, hvad de har data på, og hvor de kan justere lidt. Og selvfølgelig skal man starte et sted, og plukke de lavthængende frugter. Men det kan holde nogle tilbage fra at blive mere ambitiøse, hvis ikke de vil åbne op om, hvor langt man er fra målet på andre områder. I stedet bør man ikke begrænse sig ved at tage udgangspunkt i det man allerede gør, men i stedet spørge: hvordan ser den ideelle bæredygtige virksomhed ud, og hvilke teknologier kan understøtte min rejse derhen? Ud fra det kan man så sætte sig mål, man kan arbejde hen imod. Kunderne forventer ikke, at man allerede er i mål, men de vil gerne kunne se, at man er på vej.
En ambitiøs og ærlig målsætning sender ikke kun et signal til jeres kunder men kan også hjælpe jer til at nå målet med hjælp fra jeres leverandører. For flere virksomheder er den egentlige grønne udfordring, at deres leverandørers forretningsgange ikke understøtter virksomhedens opstillede mål. Hvis man fortæller omverdenen, hvilke mål man jagter, så vil leverandørerne have en mulighed for at byde ind med deres hjælp og omlægge deres adfærd, så det passer ind i virksomhedens mål.
Inddrag medarbejderne i den grønne omstilling – ikke kun CSR-afdelingen
Et budskab, der ligeledes gik igen på dagen, er, at grøn omstilling ikke er et projekt udelukkende for CSR-afdelingen. Som virksomhed har man langt større chance for at lykkes, hvis alle medarbejdere inddrages – fra dem på gulvet til det øverste lag. Ledelsen bør tage styring på projektet, så det kommer til at passe ind i forretningstankegangen, men også medarbejderne i alle dele af virksomheden vil kunne bidrage med gode ideer fra deres stol. Det er dem, der ved, hvordan jeres arbejdsgange kan optimeres, hvordan teknologierne virker og kan forbedres – og de vil føle større ansvar for at deltage i omstillingen, hvis de bliver inddraget fra starten.
Digitale teknologier understøtter den grønne omstilling på mange måder
Digitale teknologier kan bruges på kryds og tværs af alle udfordringerne. Lige fra at få medarbejderne inddraget i processen med jeres grønne omstilling, over at få viden gennem data om, hvor man skal sætte ind for at få størst effekt i forhold til indsats, og til at gøre forretningsgangene mere grønne med en lille indsats. I optagelserne fra dagen kan du få konkrete eksempler på, hvordan eksempelvis Dell, Microsoft og COOP konkret har understøttet deres klimaindsatser med teknologi.
Tak til jer der så med på dagen – nogle af jer helt fra Helsinki, Oslo, Wien, Paris og Neuruppin! Selvom vi i InfinIT er kede af ikke at kunne holde et fysisk arrangement i år, så er vi glade for, at SummIT blev tilgængeligt for flere.
InfinIT er et af statens 17 innovationsnetværk med fokus på IT, hvor du kan få hjælp til, hvordan I får mest ud af jeres digitale indsatser. Ved årsskiftet bliver vi til DigitalLead sammen med en række andre aktører, hvor du kan hente den samme hjælp – men indtil da har vi stadig masser af spændende arrangementer på programmet – se, hvilke du ikke vil gå glip af her (https://infinit.dk/arrangementer/).
Vi håber på at se jer til vores næste arrangementer, uanset hvor I ser med fra.
Nøgleord
Billeder
Links
Information om Alexandra Instituttet

Åbogade 34 · Rued Langgaards Vej 7
8200 Aarhus N · 2300 København S
+45 70 27 70 12https://alexandra.dk
100 eksperter under ét tag
Alexandra Instituttet hjælper offentlige og private virksomheder med at anvende den nyeste it-forskning og -teknologi. Vores udgangspunkt er samfundsmæssige problemstillinger og behov for at omsætte den nyeste forskning til innovative løsninger.
Hos os finder du stærke kompetencer inden for blandt andet visual computing, kunstig intelligens, IoT, cybersikkerhed, interaktionsdesign og smarte produkter.
Vi arbejder i et tværfagligt miljø og er et hold af højtkvalificerede specialister, der hurtigt kan forstå din organisations og dine brugeres problemstillinger.
Følg pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet
DIREC uddeler 27 millioner til AI-forskning4.7.2025 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Digital Research Centre Denmark (DIREC) har netop bevilget 27 millioner kroner til syv nye forskningsprojekter, der udvikler næste generation af AI. Målet er at sikre danske digitale gennembrud, der styrker Danmarks digitale suverænitet.
AI-briller og stemmestyring giver direkte adgang til fejlsøgning i produktionen3.7.2025 11:48:39 CEST | Pressemeddelelse
Industrimaskiner, der selv retter fejl og samtidig kan oplære nye medarbejdere i, hvordan man bruger dem. Smarte briller med indbyggede AI-assistenter, der gør det muligt at få instruktioner i realtid. Det er nogle af de scenarier, man ser ind i, når det gælder fremtidens produktion.
Vibrationssensor hjælper med at forudsige slid på kostbare maskindele2.6.2025 09:55:38 CEST | Pressemeddelelse
Virksomheden RUNI har fået testet en løsning med vibrationssensorer for at opdage slid på maskindele i tide. Sammen med Alexandra Instituttet blev forskelle i vibrationer brugt til at identificere problemer før nedbrud.
Ny platform forbedrer produktionslinjen, bundlinjen og CO2-regnskabet21.5.2025 13:30:44 CEST | Pressemeddelelse
Ny løsning fra Ranlev Industri Automation gør det muligt at måle klimaaftrykket helt ned på produktniveau. Løsningen er udviklet i samarbejde med Alexandra Instituttet i regi af projektet Afkobling 2030.
Jakob Ellemann-Jensen bliver ny forperson i Security Tech Space20.5.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Som ny forperson skal Jakob Ellemann-Jensen samle kræfterne på tværs af erhvervsliv, myndigheder og forskning i kampen mod den stigende cybertrussel
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum