Deloitte

Deloitte: Europa har et grønt El Dorado i sigte

Del

Europas vej mod klimaneutralitet i 2050 kan vise sig at blive ganske profitabel, viser ny analyse fra Deloitte. Europa står til at blive den første verdensdel, der høster de økonomiske fordele af den grønne omstilling, som alene i 2070 forventes at gøre regionen hele 730 mia. euro rigere

Europas gennemgribende bestræbelser på at opnå klimaneutralitet inden 2050 kommer ikke til at efterlade et gabende tomt hul i statskasserne. Tværtimod er der udsigt til en markant økonomisk gevinst, hvis der handles resolut. Det viser ny analyse fra Deloitte Economics Institute, som består af 200 makro-økonomer fra hele verden, Der har offentliggjort rapporten op til COP26 i Glasgow.

Omkostningerne ved at leve op til den europæiske grønne pagt vil ifølge analysen årligt koste 175 mia. euro, svarende til 0,7 procent af Europas BNP, frem til 2050, hvor der vil være et økonomisk vendepunkt. Herefter vil de økonomiske gevinster ved den grønne omstilling vokse år for år – i 2070 vil de udgøre 730 mia. euro. Dette svarer til Danmarks og Norges nuværende BNP lagt sammen.

”Den grønne omstilling er en god investering! Vi hører ofte om, hvor dyrt det er at kæmpe imod klimaforandringerne og opnå klimaneutralitet, men i virkeligheden kigger europæiske ledere ind i et attraktivt investeringsscenarie, som vil efterlade vores børn og børnebørn både sikrere og rigere, hvis vi vel at mærke handler nu,” siger Majbritt Skov, der er leder af Deloitte Economics i Danmark.

Hun påpeger, at selvom der kan være en vis usikkerhed forbundet med prognoser, viser følsomhedsberegninger, at modellen skal afvige meget, før omstillingen vil være en dårlig forretning.

Høj pris for manglende handling

”Vi skal huske på, at selvom der kan være en vis usikkerhed om den specifikke gevinst, er det helt sikkert, at der vil være betragtelige omkostningerne ved ikke at håndtere klimakrisen,” siger hun.

Mens Europas økonomiske gevinst ved den grønne omstilling er betydelig, er prisen for manglende handling tilsvarende høj. Det skyldes blandt andet, at 80 procent af den nuværende europæiske økonomi befinder sig i den kategori, som har den højeste risiko for at lide skade af klimaforandringer. Dertil kommer den skade som øgede vandstande og varmere temperaturer har på sundhed, produktivitet, og velvære.

Hvis verden ikke får gennemført den grønne omstilling og standset temperaturstigningerne, vil Europas økonomiske tab være enormt. Deloittes beregninger viser, at global opvarmning til 3 grader eller mere i løbet af de næste 50 år vil resultere i økonomiske tab for cirka 6 billioner euro, ligesom 110 millioner jobs vil gå tabt.

Den førende grønne verdensdel
Ifølge Deloitte er Europa den verdensdel, som er bedst positioneret til at høste de økonomiske fordele af den grønne omstilling. Dette skyldes et relativt fordelagtigt udgangspunkt, blandt andet i forhold til den eksisterende infrastruktur og regionens styrkeposition inden for green tech. Der er dokumentation for, at regioner, der tidligt og hurtigt formår at omstille sig til en grøn produktion vil være vinderne i en lav-emissionsøkonomi.

”Den konkrete økonomiske værdiskabelse ved den grønne omstilling består i, at nye eller eksisterende green tech-virksomheder vokser sig større og genererer profit gennem eftertragtede produkter. Det øger den europæiske eksport til blandt andet Asien og Amerika, skaber jobs og sender flere penge til statskasserne gennem skatteindtægter,” siger Majbritt Skov.

Ifølge analysen vil Europas overgang til moderne klimaneutral produktion kunne skabe nye professionelle tjenesteydelser, teknologiske løsninger og en diversificeret industri, som samlet gør Europas økonomi mere modstandsdygtig, sofistikeret og konkurrencedygtig.

Nøgleord

Kontakter

Majbritt Skov, partner og leder af Deloitte Economics i Danmark, 30935471 / maskov@deloitte.dk

Billeder

Vedhæftede filer

Links

Information om Deloitte

Deloitte
Deloitte
Weidekampsgade 6
2300 København S

http://www2.deloitte.com/dk/da.html

Følg pressemeddelelser fra Deloitte

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Deloitte

Danske unge: Klimaet er den største årsag til bekymring, og 4 ud af 10 føler sig udbrændte på jobbet20.6.2022 08:10:00 CEST | Pressemeddelelse

Op mod halvdelen af de unge under 28 år har ifølge Deloittes nye generation Z- og millennial-undersøgelse været hjemme fra arbejde på grund af stress eller angst, men under halvdelen har fortalt deres arbejdsgiver om den reelle årsag. Næsten 40% føler sig udbrændte. Den mentale sundhed bør være i høj fokus hos arbejdsgiverne for at øge trivslen og fastholde de unge årgange.

Regningen for klimanøleri kan beløbe sig til 1.253 billioner kr. i 207023.5.2022 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Nye beregninger fra Deloitte sætter tal på de forventede udgifter ved ikke at sætte kraftigt ind for at bremse klimaforandringerne. Udgifterne forventes at slå et hul i verdensøkonomien i størrelsesordenen 1.253 billioner kr. i 2070. Til gengæld vil verdensøkonomien kunne blive over 300 billioner kr. rigere ved at sætte fart på en forpligtende grøn omstilling til klimaneutralitet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum